Apogeo
Reklama

Budou banky sledovat, jestli utrácíme ekologicky?

06.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Budou banky sledovat, jestli utrácíme ekologicky?

V předvánočním čase české sociální sítě „zaujalo“ video Komerční banky, ve kterém mladá influencerka vyzývala (na podkladu velmi pochybných dat) obyvatele České republiky k tomu, aby na Vánoce nejedli kapry. Banky však prosazují i mnohem důležitější věci inspirované zeleným hnutím, než je toto de facto neškodné video.


Ostatně, v podstatě bez většího povšimnutí sociálních sítí prošla informace o tom, že některé české banky začnou hodnotit útraty svých klientů podle toho, jak moc ekologické jsou. Dotčené banky samozřejmě tvrdí, že to sledují čistě pro zajímavost a že jejich klienti nebudou nijak hodnoceni podle toho, jak moc jsou, nebo nejsou zelení…
Na první pohled může toto sledování znít relativně neškodně. Musíme si ale uvědomit, že v současnosti již některé banky nejsou ochotny poskytovat úvěry na investice, které samotné banky považují za neekologické.
V blízké budoucnosti si tak lze poměrně snadno představit situaci, kdy budou některé banky poskytovat bonusy klientům, jejichž výdaje budou vyhovovat nějakým zeleným kritériím. Na druhou stranu si lze jen těžko představit situaci, kdy by banky naopak penalizovaly „špinavé“ klienty. Nebo ne?
Tyto kroky, které nejsou nijak otevřeně vynucovány vládami jednotlivých států, ukazují, jak hluboko je již přesvědčení o nutnosti ekologické transformace zaryto do podvědomí mnoha lidí, hlavně na západě. Toto mimo jiné znamená, že i teoretické odstoupení od různých klimatických dohod a pokus nastavit v České republice jiný kurz, by byl velmi obtížný, až nemožný.
Toto mentální nastavení také myslím dostatečně vysvětluje, proč zatím Evropská komise nijak nespěchá s úpravou klimatických cílů navzdory současné energetické krizi.
MICHAL HEJL je analytikem Centra ekonomických a tržních analýz
Foto: Pixabay
Zdroj: Michal Hejl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama