e-news.cz - kurzy
Reklama

Analytik Fanta: Jak reagovaly akcie technologických gigantů na poslední signály FEDu?

16.01.2022, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analytik Fanta: Jak reagovaly akcie technologických gigantů na poslední signály FEDu?

Zveřejnění zápisu z prosincového zasedání Americké centrální banky (FED) přineslo zprávu, že s velkou pravděpodobností dojde k dřívějšímu a rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než se původně předpokládalo.

Řada investorů na tento impulz reagovala prodejem dynamicky rostoucích akcií amerických technologických gigantů, jejichž hodnota se propadla až o deset procent. Jak začátek letošního roku ustály akcie technologických firem, když se zvyšuje výnosnost vládních dluhopisů?
Z hlediska dlouhodobých zkušeností se nejedná o nic nezvyklého. Rostoucí úrokové sazby budou investory podněcovat k nákupu vládních dluhopisů, což nevěstí nic dobrého pro řadu akciových titulů. Některé tento signál ustojí lépe (zpravidla např. společnosti prodávající spotřební zboží) a některé naopak nemine poměrně citelný propad. Do druhé jmenované skupiny patří mimo jiné také technologické firmy. Korekci zaznamenal např. akciový index NASDAQ-100 (index zahrnující 100 největších technologických společností obchodovaných na americkém akciovém thru), který se mezi 3. a 7. lednem letošního roku propadl o 5,5 %. Pojďme se tedy podívat jak na avizovaný růst sazeb reagovala hodnota akcií amerických gigantů a tahounů indexu NASDAQ jako jsou Nvidia, Apple, Facebook, Miscrosoft či Google.
NVIDIA CORP (NVDA). Hodnota akcií společnosti Nvidia (výrobce grafických karet a čipů do telefonů či automobilů) se ještě 3. ledna letošního roku držela na hodnotě 301,21 USD. Do 7. ledna se hodnota akcie dostala na 272,47 USD a propadla se tak o téměř 10 %. Následuje však mírný růst a v úterý 11. ledna se hodnota akcie dostala na 278,17 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

APPLE COMP INC (AAPL). Akcie společnosti Apple ukončily obchodování 3. ledna letošního roku na hodnotě 182,01 USD. Do 6. ledna jejich hodnota klesla na 172,00 USD (- 5,5 %). Také Apple se ale poměrně rychle vzpamatoval a do úterý 11. ledna akcie vzrostly k 175,08 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

META PLATFORMS INC (FB). Pod tímto názvem se skrývá další z amerických technologických gigantů – Facebook. Hodnota jeho akcií se mezi 3. – 5. lednem propadla z 338,54 USD na 324,17 USD (- 4,3 %). Hlouběji už ale hodnota nešla a v úterý 11. ledna ukončil Facebook obchodování na hodnotě 334,37 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

MICROSOFT CP (MSFT). Propad neminul ani společnost Microsoft. Hodnota akcií klesla mezi 3. a 6. lednem z 334,75 USD na 313,88 USD (- 6,2 %). V tomto případě ale není oživení tak dynamické jako u výše zmíněných společností a úterý 11. ledna uzavřel Microsoft na 314,98 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

Alphabet Inc A (GOOGL). Srovnatelným poklesem prošla také hodnota akcii společnosti Google. Ještě 3. ledna ukončil obchodování na 2 899,8301 USD, přičemž propad trval až do 7. ledna, kdy hodnota činila 2 740,3401 USD (- 5,5 %). Do úterý 11. ledna cena akcií mírně vzrostla na 2 794,72 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdá se tedy, že tento poslední avizovaný signál amerického FEDu přežily akcie technologických gigantů poměrně s grácií a své ztráty zřejmě brzy kompletně smažou. Je ale otázkou, zda v podobném trendu budou pokračovat i nadále a především v případě, že americká centrální banka skutečně dodrží své slovo a v následujících měsících brzy přitáhne šrouby výkonu americké ekonomiky.
MICHAEL FANTA, analytik CETA, výzkumný pracovník UJEP
Foto: Pixabay
Zdroj: Michael Fanta


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama