e-news.cz - kurzy
Reklama

Prokazovat ztrátu kvůli zavřeným trhům bude problém

14.12.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prokazovat ztrátu kvůli zavřeným trhům bude problém

Podnikatelé, kteří byli postiženi zákazem vánočních trhů, budou mít problémy prokázat ztrátu, která jim opatřením vznikla. Shodují se na tom odborníci, které EM oslovil.  Týká se to programu COVID Nepokryté náklady.

Trhovci, tedy mikrofirmy do deseti zaměstnanců, kterým se tržby propadnou o osmdesát procent, budou moci čerpat kompenzace na devadesát procent nákladů. Tato kompenzace by se přitom měla zpětně vztahovat na náklady vynaložené od 1. 7. 2021.

„Problémem je již splnění dané podmínky, tedy propad tržeb o osmdesát procent. Předpokládám, že tito podnikatelé budou muset prokázat výši loňských tržeb, a letošní propad oproti loňskému roku,“ říká místopředsedkyně ČAK Monika Novotná. „Systém kompenzace by však měl pamatovat i na podnikatele, kteří začali s podnikatelskou činností v letošním roce nebo v loňském roce podnikali v jiném odvětví a podobně. Určitým řešením by tedy mohlo být to, že pokles tržeb bude vycházet z předběžné kalkulace, tedy z vynaložených nákladů a odhadu tržeb, který měly přinést.“
Je zjevné, pokračuje dále Novotná, že pro žadatele bude nezbytné prokázat i skutečnou výši vynaložených nákladů. V tomto směru se velmi těžko ocení vlastní práce podnikatelů a členů jejich rodiny (např. tzv. rodinného závodu), přitom ta ve valné většině trhů představuje nejvyšší přidanou hodnotu. To, že jim budou kompenzovány např. náklady na vstupní materiál, pro ně nebude mít tak zásadní význam. „Nadto je zjevné, že na kompenzaci dosáhnou jen ti, kdy řádně evidují své příjmy i výdaje. V tom však nevidím zásadní problém, koneckonců se jedná o zákonné povinnosti a není nutné, aby kompenzace směřovaly do šedé ekonomiky.“
Jak konstatuje člen prezídia Komory daňových poradců Jiří Nesrovnal, z hlediska podnikatele, který vede účetnictví nebo daňovou evidenci, by obecně neměl být problém požadované údaje zjistit či dopočítat z řádně vedeného účetnictví nebo daňové evidence. Problém by mohl být u podnikatele, který uplatňuje výdaje paušálem (to znamená, že obecně neeviduje výdaje). V tomto případě by zpětné získání některých údajů mohlo být problematické, případně minimálně obtížnější či nákladnější.
„Kompenzace jsou plněním ze státního rozpočtu, které má být jakousi satisfakcí podnikatelů odrazující je od uplatňování náhrady škody,“ vysvětluje předseda Unie daňových poplatníků Ondřej Lichnovský.  Proto lze podle něj očekávat, že podnikatelé budou muset naplnění požadovaných kritérií prokázat, což v mnoha případech nemusí být nic lehkého. Každopádně nebudou-li s výsledkem spokojeni, nic jim nebrání uplatnit náhradu škody u státu podle krizového zákona. I zde ale musí počítat s tím, že musí vznik škody prokázat.
Jak uvádí předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek, opět jde o dotační program, který je složitý a na dotace nemá žadatel nárok – jde vždy o rozhodnutí úředníka, a proti tomu není odvolání. Složitost podmínek dotačních programů je pro příjemce rizikovým faktorem, protože až bude za dva roky finanční správa tyto programy přezkoumávat, snadno najde drobná pochybení a živnostníci pak budou dotace vracet, a to i s mastnou pokutou.
„Pro trhovce není kompenzací pokrytí nákladů, protože to jim nevrátí tržby, o které vládním zákazem přišli. Vánoční trhy jsou pro mnohé z nich hlavním obdobím příjmů, z kterých pak velkou část roku žijí. Vláda jim tyto příjmy vzala, a jako kompenzaci za to jim chce nahradit část nákladů. To je pokrytectví, na které jsme bohužel u Babišovy vlády a především u Karla Havlíčka zvyklí.“
Řešit tedy daňovou uznatelnost nákladů je podle Bábka to nejmenší, ačkoli i to je samozřejmě problematické.Podnikatelské odbory žádají vládu, aby nahradila trhovcům marně ztracené tržby, o které přišli vinou vládního rozhodnutí zakázat vánoční trhy. „A lépe, žádáme vládu, aby okamžitě zrušila zákaz vánočních trhů.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama