e-news.cz - kurzy
Reklama

Prohlídky advokátů při vstupu do soudní budovy v lednu 2022 skončí

05.12.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prohlídky advokátů při vstupu do soudní budovy v lednu 2022 skončí

Od 1. ledna 2022 už nebudou muset advokáti podstupovat bezdůvodné prohlídky při vstupu do soudních budov. Vyplývá to z novelizace zákona o soudech a soudcích, spočívající v doplnění stávajícího znění, kdy předseda soudu může nechat prohlídce advokáta podrobit pouze v jednotlivých odůvodněných případech.

Informoval o tom Advokátní deník.
Toto nové, a z pohledu advokacie významné ustanovení by po letech méně či více úspěšných intervencí konečně mělo v rámci České republiky odstranit nedůstojné prohlídky advokátů při vstupech do soudních budov a odstranění nerovností justice v přístupu ke státním zástupcům na straně jedné a advokátům na straně druhé.
Opasek dolů!
Někdy dokonce měla prohlídka ponižující charakter, jako se to stalo například advokátu Radku Ondrušovi. Toho před časem nutila justiční stráž v budově Okresního soudu v Jihlavě k tomu, aby ve vchodu do budovy soudu sponě u opasku vytáhl opasek z kalhot. Takže by tam stál, přidržoval si padající kalhoty, za bujarého veselí asi třiceti přihlížejících návštěvníků, kteří zde rovněž čekali na odbavení, včetně jeho novináře, který se to chystal fotit. Nepomohlo mi ani to, že se nabídl, aby jej projeli mobilním skenerem, ani nabídka, že si opasek sundá v přilehlé místnosti justiční stráže. Nakonec raději odešel. U Ondruše šlo navíc o pikantní situaci – ještě jako státní zástupce na NSZ, kde dokonce dozoroval trestné činy Vězeňské služby, pod níž Justiční stráž spadá, žádné prohlídky podstupovat nemusel.
Podobná jednání ze strany soudní ostrahy dospěla již do takového stádia, že se jí zabývalo i minulé představenstvo České advokátní komory. „Může se zdát, že jde o banalitu. Má to ale širší kontext, kterým je nerovné postavení subjektů soudního procesu. Advokáti nemají již od samého počátku procesu – od vstupu do soudní budovy – rovné podmínky se státními zástupci. Na rozdíl od nich musejí procházet bezpečnostními rámy a někdy jsou podrobeni i ponižující osobní kontrole,“ konstatoval člen představenstva ČAK Michal Žižlavský v Bulletinu advokacie. „Je znám případ, kdy policejní důstojník jako obžalovaný prochází bez kontroly mimo bezpečností rám a jeho obhájce je podroben osobní prohlídce.“
Justiční stráž vycházela doposud při kontrolách advokátů z interních pokynů generálního ředitele Vězeňské služby. Předseda soudu ale mohl vydat pokyn, kterým stanoví jiný postup, kterým se musí justiční stráž řídit. Česká advokátní komora se proto obrátila na předsedu Nejvyššího soudu Pavla Šámala s žádostí o řešení tohoto problému. Výsledkem osobního jednání předsedy ČAK bylo to, že předseda Nejvyššího soudu seznámil předsedy soudů všech stupňů se stanoviskem, že kontroly a prohlídky advokátů nejsou prováděny důstojně. Přitom již tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) uzavřel s ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem dohodu o tom, jak by měla justiční stráž v případě advokátů postupovat. Jenže jeho nástupce Robert Pelikán (ANO) ještě v pozici náměstka po svém příchodu na ministerstvo tuto dohodu zrušil.
Trapné polemiky
„Tuto novelu samozřejmě s povděkem vítáme, jen je smutné, že přichází až po mnoha letech trapných polemik o postavení a významu advokátů v soudních řízeních. Přitom i dosavadní právní úprava vstupu do soudních prostor výslovně ve svém ustanovení § 7 odst. 2 zákona o soudech a soudcích uvádí, že povinnost podrobit se osobní prohlídce se nevztahuje mimo jiné na advokáty, pokud předseda soudu nestanoví jinak,“ říká Marek Nespala, předseda Výboru pro odbornou pomoc a ochranu advokátů ČAK.
Horší libovůli při kastování právních stavů si lze podle něj jen těžko představit, ale zase na druhou stranu si tak hned při vstupu do soudní budovy může advokátní veřejnost učinit obrázek, jaký je k ní vztah předsedy toho kterého soudu, z níž plyne tušený sentiment atmosféry následného soudního jednání. „Jako předseda Výboru pro odbornou pomoc a ochranu zájmů advokátů jsem se nejrůznějšími podněty a horory ze situací vzešlých za posledních více než deset let s Výborem zabýval prakticky kontinuálně a v bezpočtu případů a nyní si lze oddechnout, že až na snad některé opravdu výjimečné případy končí psaní podnětů a mačkání čepice na mnohdy bezvýsledných jednáních s představiteli resortu ministerstva spravedlnosti.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama