Prodat nemovitost, či neprodat? To je, oč tu běží

01.12.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prodat nemovitost, či neprodat? To je, oč tu běží

V Česku je dle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových aktuálně téměř 167 tisíc pozemků a nemovitostí s nejasným majitelem. Nemovitosti, zvláště ty zapomenuté, mají sice své pevné místo, ale nikde není psáno, že na něm budou stát věčně.

Čas je neúprosný a svůj díl si s každým dalším rokem navíc ubírá i z realit, zvláště v případě nejasného vlastnictví, ke kterému se váže také odpovědnost za stav nemovitosti. Žádná technologie není dokonalá, všechny stavební postupy mají vedle výhod i své nevýhody. Neexistuje materiál s neomezenou životností. Každá stavba tak vyžaduje údržbu a opravy. Zabraňují tomu, aby z ní uhlodával zub času a čím dál více ohrožoval její praktické využití.
Každá nemovitost něco stojí
Jedna věc je hodnota nemovitosti, tržní cena, která v posledních letech stále vzrůstá, druhou její finanční náročnost. Udržení hodnoty nemovitosti v čase, jednoduše údržba a opravy vždy něco stojí. Stav některých nemovitostí může nezbytně vyžadovat rekonstrukci, a ta stojí ještě víc.
Odpovědností vlastníka je zajistit financování údržby, oprav i rekonstrukce. Aktuálně se ho přitom dotknou i potíže ve stavebnictví, které řeší nedostatek pracovních sil i stavebních materiálů, které navíc zdražují i o stovky procent. „Cenová bouře se nevyhne nikomu,“ uvedl k situaci Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví.
Někdy se tak jako nejefektivnější cesta jeví prodej nemovitosti. O nemovitost se pak jako odpovědný investor postará nový vlastník, v ideálním případě.
Kde hledat odpovědného investora?
Zájem o nemovitosti je v době hrozivé inflace obrovský. Českých investorů s dostatkem vlastního kapitálu, kteří si poradí i s těmi nejsložitějšími technickými či právními potížemi, je však minimum. Jedním z nich je společnost PSN. Dlouhodobě avizuje chuť investovat. Akviziční tým PSN je připraven na ty největší výzvy. Rekonstrukce neorenesančního Paláce Dlážděná nebo Rezidence Opletalova v historickém jádru Prahy, také proměna naddimenzované budovy Microna v pražských Modřanech v unikátní loftové bydlení Vanguard Prague nebo revitalizace vršovického areálu Koh-i-noor, která dá vznik moderní obytné zóně v industriálním stylu, jsou důkazem, že nezůstává jen u prázdných slov.
Na rozdíl od jiných se akvizice PSN neomezují na konkrétní typ realit. V hledáčku společnosti jsou bytové domy i zajímavé rodinné vily, stejně jako komerční reality, hotely, penziony, kancelářské objekty, obchodní centra, průmyslové areály, ale i pozemky. To dokládá i letošní nákup pozemku po bývalém komplexu Transgas v těsné blízkosti Václavského náměstí, investice, která je včetně akviziční ceny vyčíslená asi 2,5 miliardy korun. Na příštích pět let má přitom PSN vyhrazeno na další nákupy šest až deset miliard korun.
Foto: Pixabay
Zdroje: ÚZSVM, SPS, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama