e-news.cz - kurzy
Reklama

Prioritou Pavla Blažka by měly být digitalizace a kodexy

09.12.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Prioritou Pavla Blažka by měly být digitalizace a kodexy

Elektronizace a digitalizace justice či přijetí nových trestních a civilních kodexů.  To by měly být priority nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka, na nichž se shodují členové vedení ČAK. Vedle toho akcentují i vyřešení postavení znalců a odpovědnosti státních zástupců, o kterých se Blažek zmiňoval po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.
Robert Němec, předseda ČAK: „Podle mne jsou Blažkovy priority zmíněné na jednání s prezidentem pouze dílčím vyjádřením. „Pokud jde o mne, ministerstvo by se mělo určitě dále zaměřit na digitalizaci justice, elektronický soudní spis, online jednání.  Měli bychom se rovněž dočkat rekodifikace nebo novelizace procesních řádů, jak civilního, tak trestního.
Pokud jde o advokacii, tak by se měl věnovat úpravě důvěrnosti vztahu mezi advokátem a klientem v rámci advokátního tajemství. V neposlední řadě i úpravě advokátního tarifu, protože valorizace po více než deseti letech zdaleka neodpovídá inflaci.“
Monika Novotná, místopředsedkyně ČAK: „Za sebe bych ještě doplnila, že ČAK bude s novým ministrem určitě pokračovat v jednáních o novelizaci advokátního tarifu. Osobně za velký problém české justice považuji délku trvání soudních řízení, a to zejména na úseku správního soudnictví. Digitalizace justice v této souvislosti není jedinou potřebnou cestou pro zkrácení nepřiměřené délky soudního řízení, nezbytné by bylo i materiální a personální posílení samotných soudů. Nepochybně i otázky s tímto problémem související by měl nový ministr spravedlnosti řešit.“
František Korbel, člen představenstva ČAK: „Jde zatím pouze o některé priority. Očekávám, že Pavel Blažek představí i další nápady vedení resortu, který dobře zná, neboť byl již jednou úspěšným ministrem.Nakonec to byl on, kdo např. jmenoval úspěšnou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou do funkce nebo dotáhl všechny potřebné doprovodné zákony k implementaci nového občanského zákoníku prosazeného před ním Jiřím Pospíšilem, což byla jistě největší (a povedená) právní reforma v dějinách samostatné České republiky.
Zavedení časově omezeného mandátu vedoucích státních zástupců je nepochybně velmi žádoucí a ministerstvo o něj usilovalo již za mého působení. Nikdo nemůže být ve funkci navěky. Stejné opatření prosazené již před více než deseti lety u předsedů a místopředsedů soudů velmi pomohlo justici. Návrh tedy určitě podporuji a myslím si, že má podporu i samotných státních zástupců.
Řešení činnosti znalců a zvýšení znalečného je nezbytnost, k tomu není co více dodat. Bez znalců se zastaví celá justice. Pavel Blažek je zkušený právník, ví to, a proto to říká, neboť i on si musí vydobýt podporu ze strany Ministerstva financí.
Další prioritou by mělo být pokračování digitalizace justice včetně umožnění vzdáleného přístupu advokátů a dalších oprávněných osob do spisů s využitím elektronické identifikace. Pokračovat by měly též práce na rekodifikacích civilního a trestního procesu. A také by měl ministr dbát, aby právní regulace i činnost silových složek nenarušovaly základní principy demokratického právního státu včetně práva na obhajobu. Není možné tolerovat takové excesy, jako bylo odposlouchávání místností pro porady klientů s advokátem. Věřím, že nový pravicový ministr bude obezřetný proti postupnému ukrajování základních lidských práv a svobod.“
Petr Toman, místopředseda ČAK: „Pavel Blažek zmínil dvě témata – postavení a odměňování znalců a novelizaci zákona o státním zastupitelství. První téma je nepochybně zásadní, protože mnohá soudní řízení nelze bez posudku znalců ukončit. Pokud znalci odmítají za současných pro ně nedůstojných podmínek pracovat, pak jde oprávněně o prioritu nového ministra spravedlnosti. To samé platí o novele zákona o státním zastupitelství, tedy nikoliv dříve připravované zcela nové znění zákona, nýbrž novelizace některých zásadních částí. Návrh na zvýšení odpovědnosti státních zástupců za jejich případný nesprávný či dokonce nezákonný postup je logickým krokem, který by neměl znamenat nic jiného, než že se současná faktická neodpovědnost dostane na úroveň odpovědnosti shodné s ostatními občany.
Pokud jde o další kroky nového ministra spravedlnosti, pak i když nebyly výslovně zmíněny, jsou uvedeny v koaliční smlouvě. Mezi nimi osobně favorizuji práce na novém trestním řádu a občanském soudním řádu, zavedení elektronických spisů na soudech, zájem o problematiku nadužívání trestní represe u jednání s malou společenskou škodlivostí a další témata.“
Lukáš Trojan, člen představenstva ČAK: „Priority sdělené kandidátem na ministra spravedlnosti považuji za reálný odraz některých problémů, se kterými se rezort spravedlnosti potýká. Ve vztahu k rekodifikaci trestního řádu si dovolím vyjádřit mírnou skepsi. Než se vydat cestou snížení procesních standardů a narušení stávajících práv obviněných, ale i dalších osob je, alespoň dle mého názoru, na místě zvážit, zda se nevydat cestou byť i komplexnějších novel.
Vedle publikovaných priorit považuji za nezbytné konečně řádně zprovoznit elektronické náramky umožňující monitoringu odsouzených a fungujících i jako prostředek nahrazující vazbu.
Věřím, že panu ministrovi také podaří prosadit nový advokátní tarif.
Velmi bych si přál, aby Ministerstvo spravedlnosti zásadně změnilo přístup k osobám, které byly nezákonně trestně stíhány. Omluva ministra za stát by měla být samozřejmostí bez toho, že by se na ni čekalo půl roku či se musela vynucovat soudně. Co by se mělo především změnit je vrchnostenské a etatistické pojetí vedení resortu typické pro éru posledních ministrů a ministryň.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama