e-news.cz - kurzy
Reklama

Miroslav Karas: Rusko je obrovské a nabízí obrovské možnosti

26.12.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Miroslav Karas: Rusko je obrovské a nabízí obrovské možnosti

Od roku 1992 až do loňska pracoval jako zahraniční reportér Československého rozhlasu, poté Českého rozhlasu a nakonec České televize ve Varšavě a od roku 2012 v Moskvě. Nyní už rok pracuje jako ředitel Televizního Studia Ostrava České televize.

  Jeho pohledy na Východní problematiku, a to nejen po stránce politické, jsou velmi cenné. 
Rozhovor s MIROSLAVEM KARASEM, ředitelem Televizního Studia Ostrava České televize, bývalým zahraničním zpravodajem v Polsku a Rusku a autorem knihy “A odkud bych asi tak byl?“.
Jak se člověk stane zahraničním zpravodajem?
Je potřeba jít za svým snem, pracovat na cestě k cíli. Nutné je i štěstí. Už na střední škole jsem se zajímal o zahraniční politiku. Když jsem v roce 1992 dostal nabídku odjet do Polska jako zpravodaj tehdy ještě Československého rozhlasu, neváhal jsem.
Před tím, než jste odjel do Ruska, byl jste zpravodajem v Polsku, také pro Ukrajinu a Bělorusko. To jsou hodně odlišné země. Jak je vidíte vy? 
Odlišné jsou velmi. Polsko se stalo členkou zemí EU, je v NATO a udělalo po roce 1989 obrovský postup. Polsko je na jedné lodi s námi, můžete ho navštívit, kdy chcete. Kdysi bylo v mnohém za námi, dnes nás předhonilo například v dálniční síti. Stačí se podívat na mapu anebo jet k Baltu. Modernizace Polska je neskutečně rychlá. Ukrajina a Bělorusko jsou postsovětské země a v problémech jsou stále. V Minsku vládne diktátor Lukašenko, který se s kritiky nijak nemazlí. Koketuje se Západem i s Ruskem. Do vězení posílá své odpůrce a neuznává demokratické zásady. Ukrajina se vydala vlastní cestou, která je bolestná. Kvůli ruské anexi přišla o Krym, na východě země vede válku s Ruskem a jeho příznivci v řadách občanů Ukrajiny. Chudá Ukrajina poznamenaná obrovskou korupcí se stále nemůže postavit na pevné nohy, navíc zatím marně volá po větší aktivitě Západu při řešení jejích problémů.
V roce 2012 jste odjel pracovat pro Českou televizi do Ruska. Proč právě do Ruka?
Práce v Rusku byla mým snem. Zajímal jsem se o něj dlouhodobě a v Polsku jsem k němu měl i díky polsko-ruským vztahům blíž.
Pro vás Rusko byla vysněná destinace. Proč? Mnoho lidí by spíše preferovalo Západ. Vás to nelákalo?
Ne, považuji se za východní typ, tak to prostě cítím. Rusko je obrovské a nabízí obrovské možnosti. Dodnes je chováním svých vůdců nevyzpytatelné. Stále se tam něco děje, denně vás něco zaskakuje. Poznávání Ruska v jeho hloubce a šířce je dobrodružné.
S jakými úskalími se v Rusku potýká zahraniční reportér?
Je hodně věcí, na něž je nutné si zvyknout. Je zcela zásadní umět jazyk, domluvit se rusky, jinak jste ztraceni. Úřady nejsou dvakrát vstřícné, jste cizinec, navíc z EU a NATO, tedy z nepřátelského prostoru. Pokud máte děti, musíte řešit jejich vzdělání, v Moskvě česká škola není. Problém je s lékařskou péčí. V práci často potřebujete souhlas, na který čekáte řadu dnů. Je to složité, ale zvykl jsem si.
Jak běžní Rusové vnímají Vladimira Putina? A jak ho vidíte vy?
Rusové si ho znovu zvolili a je to jejich věc. Já ho považuji za lháře, který světu tvrdil, že nemá nic společného s okupací Krymu, a pak stovky vojáků vyznamenal. Je obrovský stratég, který sní o obnovení sovětského impéria. Zemi vede silnou rukou, ale Rusům se to nejspíš líbí.
V současné době je velké napětí na východní hranici Ukrajiny. Jak tento konflikt vidíte vy?
Obávám se, že situace se vyhrocuje a vede k další eskalaci. Rusko už do bojů investovalo velké sumy a bude chtít vyhrávat. Navíc stále je často slyšet, že si jen vezme to, co mu patří. Putin chce Ukrajině ublížit, jeho slova, že bude byť jediný ruský život bránit kdekoliv, chápu tak, že je připraven zasáhnout.
Jak vnímají Rusové Českou republiku?
Jako zemi, kde mají snadný a lehký život, kam posílají tisíce dětí studovat a kde si nakupují nemovitosti. Rádi k nám jezdí, domluví se a dělají si, co chtějí. Někteří v nás vidí stále území, které je tak trochu jejich, další nás považují za zrádce, kteří se od nich odklonili směrem k západu, a jiným je to jedno, jsme pro ně bezvýznamní.
Je podle vás Rusko bezpečnou zemí?
Pro turisty ve velkých městech ano, z globálního hlediska ne.
Rusko je bráno jako velké ohrožení. Zvláště v kyberprostoru. Co o tom soudíte vy?
Jsem si tím jistý. Navíc režim tyto aktivity podporuje.
Je představitelná v Rusku nějaká alternativa k Putinovi?
Určitě ano, ale teď se o nikom neví. Putin si chce moci užívat ještě další roky a bude jen na něm, koho vybere.
Kam by se cestovatel v Rusku měl podle vás určitě podívat?
Kamkoliv. Rusko má nádhernou přírodu, do měst kromě Petrohradu a Moskvy bych moc nejezdil. Kamčatka a severní Ural jsou skvostem.
Děkuji za rozhovor.
Foto 1: Poskytnuto Miroslavem Karasem
Foto 2: Poskytnuto Renátou Luckovou
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama