e-news.cz - kurzy
Reklama

Hejl: Vývoj cen ropy v listopadu

19.12.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hejl: Vývoj cen ropy v listopadu

Listopad byl z hlediska vývoje cen komodit velmi turbulentním obdobím. Obecný trend byl růst do poloviny listopadu, následovaný značným propadem, který u některých komodit pokračoval i na počátku prosince. Jak na tom byla ropa?


Nejprve je nutné podotknout, že na rozdíl od zlata či kryptoměn, které do listopadu vstupovaly blízko rekordně nejvyšších hodnot, byla ropa „pouze“ na nejvyšších hodnotách od roku 2014 (nejvyšších hodnoty dosáhla koncem října, kdy se cena za jeden barel ropy WTI dostala skoro na 85 dolarů).

Zdroj: Trading Economics

Na počátku listopadu ropa byla v cyklu rychlého oslabování a posilování v závislosti na momentální náladě na trzích. Svého měsíčního maxima dosáhla 10. 11., kdy se za jeden barel opět platilo skoro 85 dolarů. Po většinu měsíce pak docházelo k postupnému pomalému oslabování až do 25. listopadu, a to na 77,8 dolaru za barel. Ani ropa se nevyhnula prudké ztrátě hodnoty, kdy následující den jeden barel stál již jen 67,9 dolaru. Do konce měsíce se cena ropy snížila, stejně jako cena ostatních komodit – na rozdíl od zmíněných kryptoměn bylo ale další snížení relativně malé, na 66 dolarů za barel.
Jelikož ropa i přes značné snahy o implementaci alternativních pohonů zůstává naprosto klíčovou surovinou pro dopravu, zvláště pak tu dálkovou (tankery), lze očekávat, že vzhledem ke stálé poptávce dojde k opětovnému nárůstu cen minimálně v krátkodobém horizontu (na konci prvního týdne prosince se cena za barel dostala opět na 70 dolarů). Ačkoliv jsou zraky všech zaměřeny především na plyn a elektřinu, nelze opomenout, že cena ropy je důležitým faktorem také v diplomacii. Proto můžeme očekávat, že se i ceny „černého zlata“ začnou čím dál více dostávat do perimetru politických špiček, jelikož nákladová inflace se odvíjí významnou měrou právě od cen ropy.
MICHAL HEJL je analytikem Centra ekonomických a tržních analýz
Foto: Pixabay
Zdroj: Michal Hejl
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama