e-news.cz - kurzy
Reklama

Hejl: Co čeká ekonomiku s novou německou vládou?

20.12.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Hejl: Co čeká ekonomiku s novou německou vládou?

Po mnoha letech skončila v Německu vláda Angely Merkelové, která se za svého dlouhého působení v politice stala jakýmsi symbolem „správné“ vlády v očích mnoha lidí. Jak se od její vlády bude odlišovat vláda Olafa Scholze?
Jedním z faktorů dlouhověkosti Merkelové byl její styl (ne)řešení problémů. Merkelová měla tendenci o problémech debatovat se všemi zúčastněnými a nedělat žádné dramatické kroky nebo unáhlené závěry. Tím většinou dotlačila zúčastněné k tomu, že pomalu mířili ke kýženému závěru, a ona jednání sledovala a moderovala. K porušení této zásady došlo jen dvakrát. V prvním případě to byl závazek uzavřít v krátké době všechny jaderné elektrárny po havárii ve Fukušimě. Druhým případem pak bylo odvážné (či velmi hloupé, záleží na úhlu pohledu) „Wir schaffen das“, tedy výrok z roku 2015 o schopnosti Německa absolvovat velké množství imigrantů …
Nová německá vláda se nejspíše bude chtít chovat jinak. Zvláště němečtí zelení budou chtít rychle dosáhnout nějakého úspěchu, klidně symbolického, neboť jejich sebevědomí v posledním roce značně utrpělo. Dá se tak očekávat, že zatímco éra Merkelové se dala označit za éru mírného pokroku, nová vláda bude konat více symbolických kroků.
Krásně to lze porovnat u přístupu k Evropské unii. Za Merkelové docházelo k centralizaci a přesunu pravomocí poměrně pomalu a nenápadně. Olaf Scholz se otevřeně vyjadřuje, že cílem je evropský Superstát.  Stejný postup lze očekávat například u ekologické politiky, kde mu silným partnerem budou právě zelení.
Je otázkou, jaké dopady bude tato změna rétoriky mít. Pomalý (ale prakticky nezastavitelný) postup Merkelové omezoval možnosti vymezit se proti její politice. Ve chvíli, kdy německý kancléř jasně deklaruje své cíle, může dojít k mobilizaci euroskeptiků. Těch je i v Německu dost, ale klid na domácí frontě a stabilní ekonomická situace jim nedávala důvod změnit tichou zájmovou skupinu v hlučnou skupinu nátlakovou.
V ekonomické oblasti je také nutné připomenout, že za poslední vlády sociálních demokratů a zelených došlo k reformám sociálního a pracovního systému Hartz, které výrazně zvýšily konkurenceschopnost Německa. Doufejme, že k něčemu podobnému dojde i u této vlády. Je to klišé, ale platí: Z ekonomické prosperity Německa významně profituje i Česká republika.
MICHAL HEJL je analytikem Centra ekonomických a tržních analýz (CETA).
Foto: Pixabay
Autor: Michal Hejl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama