e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi si zvykají na finanční technologie, více než čtyřicet procent už je využívá pravidelně

02.12.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi si zvykají na finanční technologie, více než čtyřicet procent už je využívá pravidelně

Technologie, které jsou spojené se správou financí, si vyzkoušelo již šedesát devět procent Čechů. Oproti loňskému roku vzrostl především počet pravidelných uživatelů. Aktuálně jich je více než čtyřicet procent.

Z části tomuto růstu napomohla situace spojená s onemocněním covid-19, která přiměla k širšímu či intenzivnějšímu využívání technologií téměř pětinu lidí. Technologie spojené s financemi nejčastěji lidé využívají k vyřizování plateb a transakcí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Cofidis mezi 525 respondenty.
S koronakrizí přibylo pravidelných uživatelů
Výsledky průzkumu ukazují, že se počet lidí, kteří využívají určitou technologii spojenou se správou financí, ať už se jedná o internetové bankovnictví, finanční aplikace nebo online podpis, příliš nezměnil. V současné době je to šedesát devět procent dotazovaných. Znovu však vzrostl podíl Čechů, kteří technologie využívají pravidelně.
Letošní výsledky ukazují, že pravidelně využívá technologie čtyřicet jedna procent dotazovaných, zatímco v roce 2020 se jednalo o třicet čtyři procent lidí a v roce 2019 pouze o dvacet šest procent respondentů. Skokově vzrostlo využívání finančních technologií mladými lidmi do 26 let. Pravidelně je nyní využívá téměř šedesát procent respondentů, zatímco v loňském roce to bylo třicet sedm procent. Pouze necelá desetina uvádí, že si tyto technologie nikdy nevyzkoušela.
„Značný podíl na tomto výsledku má koronakrize, která na jedné straně výrazně napomohla vývoji digitalizace ve finančním sektoru, na straně druhé díky více či méně nucené izolaci přiměla lidi vyřizovat finanční agendu nebo nákupy z domova. Osmnáct procent dotazovaných tak uvádí, že začali finanční technologie využívat více nebo častěji, někteří si vyzkoušeli technologie spojené se správou financí úplně poprvé,” říká Milan Bouda, marketingový ředitel společnosti Cofidis.
Platby a transakce stále na špici
Nejčastěji lidé, stejně jako v předchozích letech, využívali technologie spojené se správou financí k vyřizování plateb a transakcí. Z tohoto důvodu je využilo osmdesát čtyři procent Čechů, 41 % posloužily finanční technologie k nákupu či srovnávání cen. Necelá čtvrtina prostřednictvím technologií spravovala rozpočet a porovnávala příjmy a výdaje. 17 % technologie sloužily k plánování nákupních seznamů a třináct procent lidí s pomocí technologií spravovalo nebo vyřizovalo úvěr.
„Trendem posledních let je přesun zboží i služeb do online světa, který koronakrize ještě umocnila. Některé společnosti dnes již existují prakticky pouze online. Tento trend sledujeme i v úvěrové oblasti, kdy online vyřídilo svůj úvěr přes osmdesát pět procent uživatelů,“ vysvětluje Bouda.
Informace zvítězily nad pohodlím
Zatímco v předchozích letech využívali Češi technologie zejména kvůli pohodlí, podle letošního průzkumu je to kvůli informacím. Jedná se o hlavní důvod pro třicet čtyři procent respondentů. Pro dvacet sedm procent je nejdůležitější pohodlí a pro dvacet jedna procent rychlost. Dvanáct procent vidí ve využívání technologií úsporu peněz, což je téměř dvojnásobek lidí, kteří z tohoto důvodu využívali technologie v minulém roce.
„Finanční společnosti dlouhodobě pracují na tom, aby svým zákazníkům nabídly co nejjednodušší a uživatelsky přívětivé technologie, které pro ně budou také zdrojem potřebných informací. Díky tomu mohou lidé spravovat většinu finančních záležitostí z pohodlí domova, ať už se jedná o porovnání nabídek nebo online pořízení finančního produktu. Sjednat si takto úvěr je pak možné v rámci několika minut,“ dodává závěrem Milan Bouda. 
Foto: Pixabay
Zdroj: Intensity


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama