e-news.cz - kurzy
Reklama

ČBA Hypomonitor listopad 2021: Navzdory růstu sazeb objem poskytnutých hypoték v listopadu opět vzrostl

14.12.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČBA Hypomonitor listopad 2021: Navzdory růstu sazeb objem poskytnutých hypoték v listopadu opět vzrostl

Zájem o hypotéky se v listopadu opět zvýšil, a to navzdory postupnému růstu úrokových sazeb. Zvýšený zájem domácností vedly patrně i obavy z menší dostupnosti hypotečních úvěrů následkem očekávaného růstu úrokových sazeb. Banky a stavební spořitelny v listopadu poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu přes čtyřicet šest miliard korun, což je o téměř šest miliard korun více než v říjnu. Z tohoto objemu tvoří téměř třicet šest miliard korun hypotéky nové a přes deset miliard korun pak hypotéky refinancované. Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v listopadu vzrostla na 2,7 procenta z 2,54 procenta v říjnu. U refinancovaných úvěrů byla však o zhruba desetinu procentního bodu nižší. Vzhledem k růstu úrokových sazeb na trhu je zřejmé, že se i hypoteční úrokové sazby budou v příštích měsících dále zvyšovat. Dosavadní pomalejší nárůst sazeb je brzděn postupným uzavíráním smluv s klienty, kteří začali hypotéční úvěr řešit ještě několik měsíců nazpět, kdy byly úrokové sazby nižší. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který obsahuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry na domácím trhu. 
Objemy poskytnutých hypoték v listopadu dále vzrostly
Zájem o hypotéky dle ČBA Hypomonitoru zůstává velmi silný. V listopadu banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky v celkovém objemu převyšujícím 46 mld. Kč. Ve srovnání s říjnem je hodnota o téměř 6 mld. Kč vyšší. Z celkového objemu poskytnutých hypoték 46,2 mld. Kč činily nové hypotéky 35,9 mld. Kč, což je oproti říjnu nárůst o téměř 4,7 mld. Kč. Objem refinancovaných hypotečních úvěrů pak dosáhl 10,4 mld. Kč, z toho přes 8 mld. Kč byly refinancované úvěry z jiných finančních institucí a 2 mld. Kč úvěry refinancované interně. Ve srovnání s předchozím měsícem byl objem refinancovaných úvěrů o 1 mld. Kč vyšší.
Počet nově poskytnutých hypoték přesáhl v listopadu 10 tisíc
Při pohledu na nově poskytnuté hypotéky bez refinancování banky a stavební spořitelny v listopadu poskytly 10 352 hypoték, oproti říjnu se tak počet nově poskytnutých hypoték zvýšil o jedenáct procent (z 9 318). Průměrná velikost hypotéky v listopadu také dále vzrostla, a to na 3,46 mil. Kč. V případě refinancování úvěru byl pak objem hypotéky zhruba o 1 mil. Kč nižší. Nové hypotéky jsou nejvíce poskytovány za účelem koupě nemovitostí, ty tvoří necelých sedmdesát procent objemu nově poskytnutých hypoték.
Tabulka č. 1: Shrnutí objemu poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb za listopad 2021

ČBA Hypomonitor listopad 2021
Objem
(mld. Kč)
Počet Sazba
(%)
 
Celkem 46,2 14 552 2,68
Nové úvěry 35,9 10 352 2,70
z toho:    
na koupi 24,0 6 627 2,70
na výstavbu 8,6 2 684 2,60
ostatní 3,2 1 041 3,03
Refinancované z jiné instituce 8,2 3 247 2,60
Refinancované interně 2,2 953 2,57
Pramen: ČBA Hypomonitor

 
Komentář Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ČBA:
Objem poskytnutých hypoték v listopadu ve srovnání s říjnem dále vzrostl. Ačkoli listopad bývá z pohledu poskytnutých hypoték obvykle nadprůměrný, letošní listopadový růst lze patrně přičíst i obavám domácností z dalšího zvyšování úrokových sazeb, což je přimělo urychlit svou žádost o hypotéku. Z tohoto důvodu mohou zůstat objemy hypoték vyšší i v následujících měsících, a to navzdory vyšším hypotečním sazbám.
Průměrná hypoteční sazba bude dále postupně růst
Úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v listopadu vzrostla na 2,7 procenta z 2,54 procenta v říjnu. Růst sazeb tak mírně zrychluje, což se dalo očekávat vzhledem k rychlému zvýšení úrokových sazeb na trhu v posledních několika měsících. Pomalejší růst realizovaných hypotečních sazeb souvisí s tím, že se postupně uzavírají smlouvy, které začaly banky s klienty rozjednávat v předešlých měsících ještě s příznivější úrokovou sazbou.
Hypoteční sazby reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností. V nich se promítá řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamiku obdobných úrokových sazeb v zahraničí. Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností[1] postupně rostou již od druhé poloviny minulého roku, v posledních měsících však jejich růst zrychlil a pohybují se na nejvyšších úrovních za zhruba posledních deset let. Dle oficiálních statistik České národní banky se hypoteční sazba v polovině roku 2011 pohybovala kolem 4 %.
Následkem obav z nepříznivých následků mutace Omikron tržní úrokové sazby sice na přelomu listopadu a prosince mírně poklesly, v posledních dnech se však postupně vrací k úrovním z poloviny listopadu. Růst realizovaných hypotečních sazeb tak bude v příštích měsících postupně dohánět vývoj tržních úrokových sazeb.
„Hypoteční trh má za sebou několik velmi hektických čtvrtletí. V nejbližších měsících lze proto očekávat určité zklidňování dané mimo jiné i svižným růstem úrokových sazeb centrální banky, který se do jisté míry a s jistým zpožděním promítá i do úrokových sazeb z nových úvěrů. Soudě podle zkušeností z minulých let lze očekávat, že průměrná sazba z nových hypoték dosáhne během příštího roku úrovní lehce nad 4 procenty, kde už pak zůstane,“ říká analytik České spořitelny Michal Skořepa.
„Zájem o hypotéky zatím zůstává velmi vysoký, růst sazeb se dosud projevil jen relativně málo. Klienti si ale nyní berou o něco kratší fixace než tomu bylo v předchozím roce, kdy kralovala 10letá fixace,“ doplňuje Ivana Pícková, členka představenstva a ředitelka retailového bankovnictví Banky CREDITAS.
Graf č. 1: Průměrná hypoteční sazba u nových obchodů dle oficiálních dat ČNB a ČBA Hypomonitoru

Zdroj: ČNB, ČBA
Průměrná splátka hypotéky bude růst
Průměrná výše hypotéky v listopadu dosáhla 3,463 mil. Kč a oproti říjnu se tak zvýšila o více než 100 tis. Kč. S očekávaným růstem úrokových sazeb je tak zřejmé, že se bude navyšovat i měsíční splátka u nových či brzy refixovaných úvěrů. Nárůst měsíční splátky se odvíjí nejen od velikosti hypotéky a úrokové sazby, ale také délky splatnosti hypotéky. Scénáře vývoje měsíční splátky pro různé délky splatnosti hypotéky tak udává tabulka č. 2. Z ní je patrné, že pokud se průměrná hypoteční sazba v příštím roce dostane k hranici 4 %, bude to pro průměrnou velikost hypotéky znamenat oproti současnosti nárůst měsíční splátky o necelé 2,5 tisíce Kč. [2]
Tabulka č. 2: Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě

Průměrná velikost nové hypotéky v Kč:   3 463 283
Průměrná úroková sazba v %:   2,0 2,70 3,0 3,5 4,0
  Měsíční splátka:
Splatnost hypotéky v letech: 15 22 287 23 425 23 917 24 758 25 617
20 17 520 18 696 19 207 20 086 20 987
25 14 679 15 893 16 423 17 338 18 280
  30 12 801 14 052 14 601 15 552 16 534
Zdroj: ČBA
Pozn.: barevný sloupec odpovídá úrokové sazbě posledního ČBA Hypomonitoru, ostatní úrokové sazby jsou ilustrační

ČBA spouští nové souhrnné statistiky za celý bankovní trh
Česká bankovní asociace spouští ve spolupráci s členskými bankami nové souhrnné statistiky z trhu bydlení. Jde především o objemy a počty nově poskytnutých a refinancovaných hypoték a příslušnou úrokovou sazbu. Tyto statistiky bude ČBA zveřejňovat v agregované podobě za celý bankovní sektor na pravidelné bázi vždy zhruba v polovině měsíce. Šetření se účastní všechny tuzemské banky a stavební spořitelny poskytující v ČR hypotéky. Data v přiloženém souboru na stránkách cbaonline.cz pak obsahují příslušné statistiky zvlášť pro banky a stavební spořitelny. Výše uvedené hodnoty jsou pro sektor jako celek.
Foto: Pixabay
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama