e-news.cz - kurzy
Reklama

Vyúčtování za energie je nejčastějším dluhem u dodavatelů

20.11.2021, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vyúčtování za energie je nejčastějším dluhem u dodavatelů

Vyúčtování dodávek energií na konci roku, nebo smluvního období tvoří největší objem pohledávek, které dodavatelé vymáhají od dlužníků. Často za to mohou nedostatečné zálohy, které neodpovídají skutečné spotřebě energie.


Doplatek při vyúčtování pak může dosahovat řádu až desítek tisíc korun a některé domácnosti nemají dostatek peněz, aby jej zaplatily. Tato nepříjemná situace čeká mnoho domácností, které po krachu svého dodavatele energie využijí možnosti nižších záloh u dodavatele poslední instance. Ve vyúčtování totiž budou mít extrémně vysoké ceny energií, za které dodavatelé nyní nakupují na krátkodobé burze.
Několikanásobně vyšší zálohy za energie musí nyní platit na devět set tisíc lidí a zejména pro ty s nižšími příjmy je to téměř neřešitelný problém. Ani rychlý přechod k novému dodavateli jim výrazně neuleví, protože pokud za energie vydávali čtvrtinu svého rozpočtu, po navýšení záloh, byť jen o polovinu jim zaplacení nezbyde dostatek peněz ani na základní životní potřeby. “Nezaplacené vyúčtování tvoří více než polovinu všech pohledávek našich klientů z energetiky. Jejich dlužníci v naprosté většině případů nemohou uhradit vyšší jednorázovou platbu, protože nemají z čeho si vytvářet finanční rezervy. Musíme s nimi hledat schůdná řešení, aby je splátky neposlaly na sociální dno, a přitom aby dluh splatili v přijatelném čase,“ popsal Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance, problémy se splácením dluhů za vyúčtování energií.
Dodavatelé poslední instance vysvětlují, že pro nové klienty musí přikupovat energii na krátkodobých burzách za aktuální ceny, které jsou násobně vyšší než jejich dlouhodobé kontrakty pro stávající klienty. Navíc klienty přebírají na zimu, kdy se spotřebuje nejvíce energie a jen na 6 měsíců, takže předpokládanou částku nemohou rozložit rovnoměrně do celého roku.
Stát vyjednal s dodavateli poslední instance snížení zálohy pro dotčené klienty v listopadu o 50 a v prosinci o čtyřicet procent. „Zastropování výše záloh na dva měsíce lidem v důsledku nepomůže, protože spotřebovanou energii budou muset stejně zaplatit. A mají smůlu, že její cena je teď nesmyslná. Než se ale trh vrátí k reálným hodnotám, střídmě odhadujeme, že přes sto padesát tisíc domácností může skončit v problémových dluzích, za které nemůžou,“ okomentoval smutnou realitu Jakub Zetek. Podle něj by měl stát v oprávněných případech garantovat možnost bezúročné účelové půjčky, která by lidem umožnila rozložit platby v čase a výši podle jejich příjmových možností. Výsledný počet domácností ohrožených dluhy za energie bude pravděpodobně ještě vyšší, protože na lákavé nabídky alternativních dodavatelů reagovali zejména chudší lidé, kteří přecházeli na levnější produkty, bez ohledu na možná rizika.
Foto: pixabay.com
Zdroj: M.B.A. Finance, s.r.o.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama