Ticho před bouří? Známý investor předpovídá pád akciového trhu

17.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ticho před bouří? Známý investor předpovídá pád akciového trhu

V roce 2021 si mnohé akcie připsaly významné nárůsty, které mohly vzbudit dojem, že vydělat investováním je snadné. Vysoké růsty přilákaly také drobné investory a celou řadu spekulantů. Mylnou představu, že tržní grafy se vždy posunují jen nahoru, vyvrací i uznávaný investor Michael Burry.
Tři uznávaní investoři, tři varování
Michael Burry je známý tím, že předpověděl finanční krizi v roce 2008. Také na ní dokázal náležitě vydělat. Nyní na trzích podle Burryho roste podobná bublina jako v roce 2008. I tato bublina má brzy splasknout. Burry poukázal především na malé investory, kteří hromadně spekulují na méně hodnotných akciích nebo kryptoměnách. Předpovídá jim krutý pád.
O očekávaném extrémním kolapsu napsal slavný investor na svém twitterovém účtu, ovšem příspěvky tam běžně po krátké době maže. Než z Burryho sociálních sítí zmizely, si však téměř apokalyptických vizí všimla agentura Blomberg a také o nich informovala. Minulý týden Bloomberg přinesl další varující zprávu, tentokrát investičního mága Jeremy Granthama.
Jeremy Grantham v rozhovoru současný stav trhů přirovnal k situaci před velkým krachem na newyorské burze v roce 1929. Také on upozornil na spekulativní bubliny, které se nemohou zvětšovat do nekonečna. Problémem podle Granthama je to, že rostoucí hodnota akcií na trzích neodpovídá reálné profitovosti daných společností.
Krizi na obzoru údajně vidí i investor Warren Buffett, který letos ve velkém prodává své akcie. Přestože na rozdíl od Burryho Buffett na finanční krizi v roce 2008 prodělal miliardy, pro nesporné investiční schopnosti se mu přezdívá věštec z Omahy. Buffetovy kroky tak v ekonomických kruzích budí oprávněné obavy, že i on se připravuje na kolaps.
Kam investovat?
Otázkou je, do čeho v době extrémního růstu inflace investovat. Znovu se potvrzuje, jak stabilní a pevné zázemí nabízejí nemovitosti. Přestože Česká národní banka dlouhodobě poukazuje na realitní bublinu, ceny nemovitostí stále rapidně rostou. Zájem o investiční byty, celé bytové domy, komerční nemovitosti i pozemky neutichá. Důkazem jsou zase investorské aktivity.
V Praze patří k těm největším hráčům na trhu nemovitostí společnost PSN. Akviziční tým společnosti, která v koronavirovém roce 2020 koupila mrakodrap City Empiria, aby hned v následujícím roce ohromila akvizicí pozemku po bývalém komplexu Transgas na Vinohradské třídě, neustále hledá nové investiční příležitosti. Kapitál tomuto investorovi rozhodně nechybí, problémem je jenom nedostatek potenciálně zajímavých nemovitostí k prodeji.
Foto: Pixabay
Zdroje: Bloomberg, Reuters, Forbes, PSN


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama