e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o daních z příjmů

28.11.2021, Autor: swp, red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Recenze novely zákona o daních z příjmů

O populační vlně ze sedmdesátých let minulého století se traduje, že ji vyvolala politika komunistického režimu. Stát dával rodinám levné novomanželské půjčky, přiděloval byty, navyšoval přídavky na děti a vůbec je všelijak rozmazloval.

Autor: poslanci SPD
Datum předložení: 15. 11. 2021
Stanovisko vlády: zatím neprojednala
Hodnocení EM: 20%
Jiní zase mají za to, že tehdejší vysoká porodnost, blížící se v době svého vrcholu až k 200 000 novorozenců ročně, souvisela s normalizací, kdy se lidé stáhli do soukromí svých rodin. Svoji roli mohlo sehrát obojí, zcela zásadně musíme také připočíst kompenzační vlnu porodů po druhé světová válce a před ní zase populační vlnu následující po první světové válce.
Vývoj porodnosti je ovlivňován celou řadou faktorů, kam patří jak odkládání rodičovství v době válek, tak ekonomické pobídky a další propopulační opatření. Svoji roli hraje i emancipace žen a převládající životní styl, jehož volbu usnadňuje dostupná, dříve neexistující antikoncepce a možnost umělého přerušení těhotenství. Lidé dnes mají mnoho jiných zájmů a aktivit, kterým dávají přednost před výchovou dětí. Právě změna životního stylu se projevila koncem prvního desetiletí nového století, kdy se rodily děti dětem ze sedmdesátých let, ale bylo jich už podstatně méně než Husákových dětí.
Podpora rodin, myšleno těch tradičních, kde jsou děti přirozenou součástí, tak patří do repertoáru každé vlády. Nápady jsou různé, ale jedno mají společné: nezabírají. Míra porodnosti je u nás 1,71 dítěte na ženu, přičemž k udržení prosté reprodukce je třeba 2,1 dítěte. Na druhou stranu lze souhlasit s názorem, že bez stávající podpory rodin by skóre mohlo být ještě horší. Německo v současnosti dosahuje podílu 1,36 dítěte na ženu, v Singapuru je to kolem 1,3. Nejvyšší porodnost oproti tomu vykazují nejchudší země subsaharské Afriky, kde si s pronatalitní politikou hlavu lámat nemusí.
Co se stane, když na jedné straně světa dochází k populační explozi a druhá část světa vymírá? Logiky je to migrace. Jakkoli se to nezdá, dokonce i u nás dochází díky ní k vyrovnání úbytku obyvatel, a to zejména příchozími z Ukrajiny, Slovenska a Ruska. To je přirozeně podstatně méně viditelné, než migrace lidí z Afriky nebo Blízkého východu, dominující v západní Evropě. Ani taková migrace ovšem nemůže obstát v očích vlastenců a ochránců rodin. Hned s počátkem volebního období proto Tomio Okamura předložil do sněmovny čtyři novely zákona o daních z příjmů, které mají vylepšit rodinné rozpočty.
V jedné z těchto novel se za účelem podpory porodnosti navrhuje zvýšení daňové slevy na děti. A rozhodně se nedá říci, že by v SPD troškařili. V opozici ostatně můžete nadávat na vysoký schodek a současně navrhovat další ztrojnásobení výdajů. Vždycky se najdou voliči, kteří to tak mají rádi. Možná také počítá Okamura s tím, že až stát zchudne, děti se začnou rodit jako v Africe. Teď ale vážně. Na první dítě navrhuje SPD slevu ve výši 30 408 korun, na druhé 38 808 korun a 96 816 korun ročně na třetí a každé další dítě. První dvě slevy v zásadě zdvojnásobuje, u třetího a dalšího dítěte jde téměř o pětinásobek.
Na první pohled je zřejmé, že Okamura a jeho SPD chce podporovat pracující rodiče více než dvou dětí. Pracující proto, že daňový odpočet se dělá z výdělku. Pokud je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z (nízkých) příjmů, dostanete daňový bonus, tedy peníze od státu. V případě, že poplatník dostane za třetí a každé další dítě takřka sto tisíc, evidentně by se otevřela možnost opatřit si nějaké formální zaměstnání nebo nevýdělečné podnikání a jako skutečné živobytí produkovat děti, což je typicky chování sociálně nepřizpůsobivých a nejspíš také důvod, proč zákon dnes třetí a další děti nijak výrazně nebonifikuje.
Kromě finanční nákladnosti pro státní kasu, kterou autoři návrhu tradičně kamuflují zvýšením daňových příjmů ze spotřeby domácností (že by to dále podpořilo inflaci, raději nezmiňují) je problém návrhu i v tom, že se soustřeďuje pouze na peníze. Ze zkušeností jiných zemí víme, že finanční pobídky propad porodnosti zastavit nedokážou. A podobně je to i s dalšími prostředky, které možná zafungovaly v sedmdesátých letech. Dětem dnes „konkurují“ větší kariérní možnosti i volnočasové aktivity. Pokud má prorodinná politika změnit životní strategii mladých, je nutné veřejné výdaje rozprostřít do více směrů.
Kromě daňového zvýhodnění musí směrovat k podpoře částečných pracovních úvazků a vůbec k možnostem, jak spojit mateřství s kariérou, důležitá je dostupnost školek a kvalitní péče o děti mimo domov, kompenzace poklesu příjmů ženy na mateřské, o dostupném bydlení ani nemluvě. Rodinná politika musí být komplexem opatření, o nichž předpokládáme, že porodnost zvýší, současně ale víme, že nezachrání. Při kompenzaci úbytku obyvatel tak zůstává důležitým faktorem i migrace z kulturně blízkých zemí, kterou potřebujeme mimo jiné k udržitelnosti důchodového systému.
Foto: Pixabay
Zdroj: redakce e-news


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Recenze novely zákona o platebním styku

29.03.2024, Autor: red

Podle výroční zprávy společnosti Chainalysis, dlouhodobě agregující data o kryptoměnách, bylo v roce 2023 prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů. Tatáž společnost zároveň tvrdí, že pouze 0,15 procenta veškerého objemu kryptoměn se dá prokazatelně spojit s kriminální činností.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely zákona o státní sociální podpoře

06.03.2024, Autor: red

Meziroční nárůst cen za elektřinu pro průměrnou domácnost odhadem 4500 Kč ročně predikoval v listopadu loňského roku Tomio Okamura. Vycházel z avizovaného růstu regulovaných cen energií a zapřísahal vládu, aby občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce pomohla, jinak se z toho všichni zhroutí.

Recenze návrhu ústavního zákona o referendu

19.02.2024, Autor: red

Největším příznivcem přímé demokracie zpravidla bývají opoziční strany. Mohou tak odmítat vládou prosazované nepopulární kroky, nebo jen vládě jednoduše vnucovat vlastní agendu. Pokud se opozice po volbách ujme moci, její vztah k referendu zpravidla značně ochladne.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Recenze novely zákona o státní památkové péči

22.01.2024, Autor: Z blogosféry

Stát to sice není, ale zároveň tak trochu je. Je to součást Číny a zároveň úplně ne. Postavení Tchaj-wanu by se dalo mírně řečeno označit za schizofrenní. Většina světa zastává politiku jedné Číny, což znamená, že Tchaj-wan jako stát neuznává, současně s ním však udržuje vztahy, jako by to stát byl, jen tomu tak neříkají.

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama