e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum ČBA: Za Vánoce Češi utratí průměrně 12 700 korun. Každý desátý si na dárky půjčí

20.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum ČBA: Za Vánoce Češi utratí průměrně 12 700 korun. Každý desátý si na dárky půjčí

Ani dlouhotrvající pandemie nezměnila chuť Čechů utrácet za Vánoce. Letos plánují za nákupy vydat v průměru 12 700 korun. Největší část vánočního rozpočtu přitom padne na dárky a na jídlo, nejméně pak Češi zaplatí za vánoční výzdobu.


Panující nejistota také neovlivnila rozhodnutí Čechů si na dárky půjčit. Letos to plánuje zhruba desetina respondentů. V průměru si chtějí vypůjčit 10 600 korun. A to i přesto, že 95 procent lidí si myslí, že půjčka na vánoční dárky není obecně dobrý nápad. Vyplynulo to z nedávného průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který pro ni realizovala výzkumná agentura Ipsos.
Ačkoliv mají být Vánoce především svátky klidu a míru, tradičně znamenají nápor nejen na psychiku, ale také na peněženky. Nejinak tomu bude i letos. Podle listopadového průzkumu ČBA plánují Češi utratit za dárky v průměru přes osm tisíc korun (8 058 korun), dalších téměř tři a půl tisíce (3 408 korun) za jídlo a pití a přes tisíc korun (1 206 korun) za vánoční výzdobu. Celkem tak chtějí vydat za Vánoce v průměru 12 672 korun. Každý desátý si přitom na vánoční nákupy půjčí. „Průzkum České bankovní asociace sice potvrdil, že naprostá většina Čechů považuje vánoční půjčky za špatný nápad. Přesto se každoročně najdou tací, kteří si nakonecúvěr vezmou. Než tak učiní, měli by se zamyslet nad tím, zda danou věc opravdu potřebují nebo ji jen chtějí. Také by si měli vyhodnotit, jestli úvěr budou v budoucnu schopni splácet, a to se všemi úroky a poplatky. Pokud se přesto rozhodnou půjčku si vzít, rozhodně doporučujeme porovnat si důvěryhodné nabídky na trhu a nejednat unáhleně,“ radí Lucie Nápravová, gestorka finančního vzdělávání ČBA, a upozorňuje, že v tomto období lze snadněji narazit na různé, rádoby výhodné reklamy na úvěry, které v konečném důsledku tak výhodné nejsou a mohou zájemce o úvěr snadno dostat do dluhové spirály.
Nejčastěji si na úvěr o Vánocích lidé pořídí spotřební elektroniku (57 procent), například mobilní telefon nebo PC, ale i hračky pro děti (32 procent). Dvě třetiny Čechů, kteří mají s půjčkou na Vánoce zkušenost anebo si půjčit plánují, by si však na Vánoce nepůjčily více než deset tisíc korun. Na 7 procent by bylo ochotno si půjčit i nad třicet tisíc korun. „Rozdíly v ochotě české populace půjčit si na Vánoce vidíme rovněž mezi jednotlivými sociodemografickými skupinami. Nejčastěji by tuto půjčku využili mladí lidé mezi 27-35 lety a zároveň lidé s nižším vzděláním. To koresponduje s obecnými poznatky týkající se finanční gramotnosti populace, kde se rovněž ukazuje jako klíčová proměnná ve vztahu k nakládání s penězi právě vzdělání,“ komentuje výsledky Michal Straka, specialista agentury Ipsos na finanční trh.

Češi obecně s půjčováním si problém nemají a na svou budoucí schopnost splácet se dívají pozitivně. Podle průzkumu totiž necelá čtvrtina respondentů, kteří si půjčili nebo půjčit plánují, obavy z neschopnosti splácet vůbec nemá, respektive je to ani nenapadlo a třetina strach nemá, protože by se podle nich muselo stát něco hodně nečekaného. Na 35 procent lidí sice uvedlo, že se trochu obávají, ale půjčka jim za obavy stojí.
Pokud si lidé na Vánoční dárky půjčují, chodí nejčastěji do banky (57 procent). Téměř pětina si půjčí u příbuzných, stejný počet využije služeb jiné finanční společnosti než banky. Každý desátý si půjčí na P2P platformě (jako např. Zonky). Nejčastějším důvodem, proč si lidé plánují na Vánoce půjčit, je nedostatek hotovosti (36 procent) nebo fakt, že nechtějí čekat a šetřit si peníze (24 procent). K půjčce je též přesvědčí, když je zboží ve slevě (15 procent), nebo se jedná o výhodnou akci na splátky s malým nebo nulovým úrokem (11 procent). Každý čtrnáctý si podle průzkumu půjčí nebo to plánuje, aby rodině udělal pěkné svátky a jednou za rok si pořádně dopřál. „Ačkoliv je celkem pochopitelné, že chceme jednou za rok dopřát sobě i rodině hezké Vánoce a svátky, financovat je půjčkou není rozumné. Na zábavu a prožitky, které jsou krátkodobé, bychom si měli umět našetřit a rozhodně nepřeplácet jejich užitek,“ uzavřela Lucie Nápravová.

Nejen pro bezpečný nákup na internetu dodržujte základní desatero

  1. Nakupujte jen v ověřeném e-shopu a/nebo na dobírku

I když je podvodný e-shop stále složitější na první pohled odhalit, pomůže vám několik základních věcí. Čtěte recenze a hodnocení od lidí. Při platbě kartou volte možnost platby přes zabezpečenou bránu. Pro platby kartou si nastavte limity. Nezapomínejte, že všechno na stránkách e-shopu by mělo být přehledné a srozumitelné. U e-shopů používejte jiné heslo než k e-mailu, sociálním sítím či internetovému bankovnictví.

  1. Mějte silná hesla

Všechny své účty si zabezpečte tzv. silným heslem, které s nikým nesdílejte. Heslo pro vaše důležité účty (jako např. internetové bankovnictví, sociální sítě, e-mail) by mělo být navíc také unikátní.

  1. Podezřelé zprávy neotevírejte, raději je hned smažte

Lákavá nabídka, půjčka zdarma či v poslední době často se objevující zprávy o nedoručeném balíku. Nenechte se nachytat a nejednejte unáhleně.

  1. Nainstalujte všude antivirové programy

Všechna zařízení, se kterými pracujete mějte řádně zabezpečená kvalitním a aktualizovaným antivirovým programem.

  1. Soubory a aplikace stahujte z důvěryhodných zdrojů

Důležitou bezpečnostní zásadou je nedávat při instalaci aplikacím přístupy k jiným aplikacím, které z logiky jejich fungování nepotřebují.

  1. Do aplikací internetového bankovnictví se nepřihlašujte na veřejných wi-fi sítích
  2. Na web banky choďte vždy přímo zadáním adresy
  3. Neklikejte na reklamy typu „Vyhrál jsi milion“ nebo „Půjčka zadarmo“

Pod podobným sdělením či reklamou se mohou ukrývat viry s úkolem získat vaše citlivé údaje, případně rovnou finanční obnos.

  1. Banka po vás nechce citlivé údaje e-mailem ani telefonem

Nezapomínejte, banka po vás nikdy nepožaduje přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani údaje z platebních karet.

  1. Mějte přehled o pohybech na vašem bankovním účtu a čtěte upozornění

Sledujte přehled o pohybech na vašem bankovním účtu. Můžete tak snadno a rychle zjistit, jestli se vaše konto nestalo terčem hackerského útoku nebo zda platba za vánoční dárek na e-shopu proběhla tak, jak měla.
Foto: pixabay.com
Infografika + Zdroj: ČBA
 
 
 
 
 
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama