Apogeo
Reklama

Pavel Drobil: Jsem velkým fandou nových technologií

18.11.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pavel Drobil: Jsem velkým fandou nových technologií

Jeho životní motto je již roky neměnné: Co nechceš, aby jiní činili Tobě, nečiň ani Ty jim. Řídil se jím ve své právnické praxi a není důvod ho měnit. Spolu se svým obchodním partnerem vybudoval strojírenskou skupinu, která nejen v jeho kraji zaměstnává více než 800 lidí, a peníze v ní vydělané dále vrací prostřednictvím investic do továren.


Rozhovor s PAVLEM DROBILEM, předsedou představenstva Anacot Capital a.s. a právníkem.
Co vás jako původně právníka přivedlo k podnikání? Jaké byly vaše podnikatelské začátky?
Tak advokacie sama o sobě je podnikání, a ne zrovna jednoduché. Nicméně dotaz směřuje zřejmě k budování naší průmyslové skupiny. Vždycky mě to lákalo, a i pro některé klienty naší AK jsem dělal víc než advokáta, spíš manažera. Začátkem bylo mé setkání s mým dlouholetým byznysovým partnerem Jaroslavem Čánkem a společná privatizace Lázní Darkov.
Vaše úspěšné podnikání vám dalo možnost investovat vlastní kapitál do firem ve fázi zralosti a vytvořit tak silnou skupinu. Jaké vlastnosti by měl mít dobrý investor?
Určitě se necítím na rozdávání „hraběcích“ rad o vlastnostech investora. Ale určitě by tam měl být mix pokory a zdravé dravosti. Dále schopnost analyzovat trh a tržní příležitosti a zvolit si investiční strategii a u ní setrvat.
Věříte, že díky svým zkušenostem můžete pomoci i dalším lidem investovat jejich finanční prostředky do projektů, které mají šanci být dlouhodobě úspěšné. Můžete říci nějaký příklad úspěšné investice?
Velmi vážně uvažujeme o založení investičního fondu, do kterého bychom vložili aktiva Anacot Capital, a otevřeli tak naše podnikání investorům i mimo naši skupinu. Věřím, že příkladem takové úspěšné investice může do budoucna být náš nový projekt, společnost LISA TECH, která bude vyrábět linky na výrobu desek z tříděného komunálního odpadu.
Investujete také do startupů? Jaký je váš názor na startupy?
Zatím jsme do čistě klasického startupu neinvestovali, chce to velkou vizi a trpělivost. Ale vlastně takovou naší investicí do startapu může být LISA TECH.
Jste právník, podnikatel, ale také politik. Byl jste ve vrcholné politice jako ministr. Co vám tato politická zkušenost dala do vašeho podnikatelského života?
Umění jednat s lidmi a poslouchat a samozřejmě veřejná známost. Ta ale má obě tváře, nejen tu pozitivní …
Byl jste ministrem pro životní prostředí. Dnes se na životní prostředí velmi dbá. Vytvořil se Green Deal. Jak se na to díváte vy z hlediska svých zkušeností?
Souhlasím s názorem, že Green Deal je realita, a má smysl ji smysluplně využít a (úkol pro politiky) i ovlivňovat jeho směřování tak, aby evropský průmysl neuvedl do nekonkurenceschopného postavení. Ochrana životního prostředí musí být cíl, ne nástroj k ideologickému blouznění, jinak EU zažije opět osud Římské říše.
Je podle vás Green Deal také investorskou příležitostí?
Anacot Capital jej tak vnímá, a proto jsme investovali právě do projektu LISA TECH. Ve zpracování tříděného komunálního odpadu na desky vhodné pro jakékoliv požití, vidíme velkou investiční příležitost.
Jak moc se vašeho podnikání dotknula současná koronavirová epidemie?
Spíše než epidemie, se nás dotkly jí vyvolané následky v selhání dodavatelských řetězců a dramatický růst cen vstupních surovin pro naši výrobu.
Jak vidíte rozvoj nových technologií a umělé inteligence?
Jsem velkým fandou nových technologií a snažíme se (v rámci možností) do nich i investovat tak, abychom naše továrny udrželi konkurenceschopné.
Budou z hlediska právního v budoucnu problém moderní technologie? Jak se dá právně postihnout robot či samořiditelná vozidla?
Určitě se bude muset najít jejich právní regulace a odpovědnost za jejich užití i zneužití. Bezpochyby se bude uvažovat o zdanění jejich práce, či spíše jejich platby do sociálního a zdravotního pojištění. Dnes robot i samořiditelná vozidla můžete postihnout pouze přes jejich provozovatele.
Co vám nejvíce udělá radost? Umíte vypnout?
Moje žena říká, že vypnout neumím … Nemyslím si to, dnes relaxuji nejvíc na horách, v posilovně (smích) a u dobré bondovky.
Děkuji za rozhovor.
Foto 1: Anacot Capital a.s.
Foto 2: Poskytnuto Pavlem Drobilem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama