e-news.cz - kurzy
Reklama

Nadační fondy amerických vysokých škol rostou v průměru o 33,3 procenta

01.11.2021, Autor: Jan Mareš

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nadační fondy amerických vysokých škol rostou v průměru o 33,3 procenta

Nadační fondy soukromých amerických univerzit velmi úspěšně investují v oblasti „venture“ kapitálu, tedy rizikového kapitálu. Mnoho z těchto nadační fondů („endowments“) spravuje majetky v řádu mnoha miliard dolarů a míra diverzifikace tomu odpovídá. Nicméně v minulých letech byly ziskovost fondů průměrné, až v letošním roce dosáhla zhodnocení skvělých výsledků.


A to zejména díky investicím do veřejně obchodovatelných akcií a rizikového kapitálu. Několik příkladů: Massachusettský technologický institut (MIT) uvádí, že do 30. června, kdy končí fiskální rok většiny vysokých škol a univerzit, jeho fond získal zhodnocení 55,5 %, tj. 9 miliard dolarů, čímž se zvýšil na 27,4 miliardy dolarů.
Nárůst o 51,5 % zvýšil fond Brownovy univerzity na 6,9 miliardy dolarů, přičemž jeho hodnota „private equity“ portfolia vzrostla o 86,8 % a portfolia veřejně obchodovatelných akcií o 58,9 %. Washingtonova univerzita v St. Louis získala výnos 65 %, tj. 5 miliard dolarů. Její nadační jmění nyní činí 15,3 miliardy dolarů.
Mimořádné výnosy podporují „model nadačních fondů“, který prosazuje například Yaleova univerzita. Tento model prosazuje velké alokace do nelikvidních aktiv, jako je rizikový kapitál a „private equity“ a mnohem menší důraz na veřejně obchodovatelné akcie.
Velké podíly v alternativních investicích si však v uplynulém desetiletí, kdy akcie zažívaly velkou konjunkturu, vedly poměrně špatně. Podle studie National Association of College and University Business Officers a správce fondů Teachers Insurance and Annuity Association of America (známý jako TIAA, který spravuje majetek přes 615 mld. USD) z roku 2020 vzrostly nadační fondy za deset let do 30. června v průměru o 7,5 % ročně – což je přibližně polovina z 14,8% růstu indexu S&P 500.
Harvardova univerzita minulý týden uvedla, že její fond, který nyní disponuje 53,2 miliardami dolarů – největší v akademické sféře v USA – vzrostl celkově o 33,6 %, k čemuž přispěl 77% výnos v portfoliu „private equity“, které zahrnuje rizikový kapitál, a 50% zisk v portfoliu veřejně obchodovaných akcií. Harvardský fond zaostal za svými kolegy kvůli svému konzervativnějšímu přístupu, jelikož investice do privátních instrumentů byly navýšeny až v roce 2019 po změnách v jeho vedení. Alokace se zvýšila ze 20 % na 33 %. Podle předběžných údajů investiční společnosti Cambridge Associates získaly ve fiskálním roce 2021 nadační fondy vysokých škol všech velikostí v průměru 33,3 %. Medián výnosu u fondů s aktivy nad 1 miliardu USD činil 36 %. Mnoho jednotlivých nadačních fondů však snadno překonalo index S&P 500, který s reinvestovanými dividendami dosáhl výnosu 41 %. Naproti tomu nadační fondy dostaly na začátku pandemie zabrat a podle studie společností Nacubo a TIAA vzrostly ve fiskálním roce 2020 v průměru jen o 1,8 % oproti 7,5 % indexu S&P včetně reinvestovaných dividend. Nadační fond Yale University dosáhl zhodnocení 40,2 %, čímž se jeho hodnota zvýšila o 12,1 miliardy dolarů na celkových 42,3 miliardy dolarů. David Swensen, dlouholetý šéf nadačního fondu Yale, který zemřel v květnu, upřednostňoval nelikvidní třídy aktiv, jako jsou „private equity“, rizikový kapitál, komodity a nemovitosti, před veřejně obchodovanými akciemi – což byl přístup, který byl široce napodobován. Yale nedávno jmenoval Matthewa Mendelsohna, který pracoval v nadačním fondu od roku 2007 a řídil jeho portfolio rizikového kapitálu, Swensenovým nástupcem na pozici investičního ředitele.
Americké univerzitní nadační fondy dosahují nejlepších výnosů za poslední desetiletí díky prudkému růstu akciového trhu a hvězdným výsledkům v oblasti rizikového a soukromého kapitálu. Například portfolio rizikového kapitálu nadačního fondu Northwestern University dosáhlo zhodnocení 115 %. Podle Wall Street Journal je rizikový kapitál na cestě k největším výnosům od dob dot-com boomu na konci 90. let. Rychle rostoucí společnosti přilákaly investory zejména v oblasti technologií, kde se během pandemie urychlil pokrok, protože více lidí pracovalo na dálku. Společnosti zůstávají déle soukromé a počáteční veřejné nabídky akcií jsou větší než kdykoli předtím.  Naposledy zaznamenaly univerzitní nadační fondy takové výnosy v éře dot-com boomu v 90. letech – a těsně před krachem. Podle Cambridge činil medián výnosů nadačních fondů v roce 1999 37,7 %. Podle další studie asociace profesní asociace obchodního vedení vysokých škol NACUBO a již zmíněné TIAA z roku 2020 měly nadační fondy s aktivy přesahujícími 1 miliardu dolarů průměrnou alokaci do rizikového kapitálu ve výši 15 %.
Nicméně tyto výnosy nejsou dílem náhody. Dovolím si citovat šéfa správy nadačního fondu Harvardovy univerzity N.P.“Narv“ Narvekara – „Budování rizikových kapitálových portfolií je několikaleté úsilí, a to z několika důvodů: diverzifikace podle ročníků, vysoce obezřetný výběr manažerů a roky, které těmto výjimečným manažerům trvá, než kvalifikovaně investují náš kapitál. Asi nepřekvapí, že velmi velký podíl na obrovských ziscích fondů rizikového kapitálu za poslední rok se týkal investic uskutečněných před více než deseti lety.“ Mnozí správci univerzitních fondů varovali před očekáváním, že taková hvězdná výkonnost bude každoročně pokračovat. „Jak zkušení investoři chápou, harvardský nadační fond nebude každoročně dosahovat 33,6% výnosů,“ napsal Narvekar. „Ve skutečnosti budou nevyhnutelně přicházet záporné roky, proto je důležité pochopit toleranci k riziku.“ V roce 2020 fond získal 7,3 %.
Proč to všechno píšu – jsem přesvědčen, že úvaha nad investicemi do společností, které dávají možnost mimořádného výnosu dává smysl. Je jisté, že rizikový profil bude vyšší, nicméně pečlivý výběr by nám toto riziko měl kompenzovat.
Foto: Pixabay


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Minulá výkonost negarantuje budoucí zisky

30.12.2023, Autor: Jan Mareš

Už jsou to dva roky, kdy jsem se letmo dotkl tématu SPAC, tedy veřejně obchodovaných akvizičních vehiklů. V té době zažívaly období propadu, ale tak to již chodí - minimálně od doby „Tulipánové horečky“ v 17. století.

Nastává éra dluhopisů?

20.10.2023, Autor: Z blogosféry

Dluhopisy jakožto třída aktiv jsou obecně považovány za konzervativní a bezpečnou investici.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Další snižování státního důchodu. Vyplatí se raději investovat?

25.09.2023, Autor: Z blogosféry

Důchod nás jednou čeká všechny, ale na stát bychom se rozhodně spoléhat neměli. Státní důchod se bude v poměru k průměrným mzdám stále snižovat. Kolik peněz budu na důchod potřebovat? Kolik mám dávat pravidelně stranou? A pomohou mi v tom nějaké finanční produkty?

Objem korporátních dluhopisů se v červnu propadl, výnosy však vzrostly

06.09.2023, Autor: Z blogosféry

V červnu 2023 vydaly firmy korporátní dluhopisy za 3 miliardy Kč, průměrná splatnost emisí představovala 3,8 roku a vážený průměr výnosů 8,8 %. Zatímco objem emisí se ve srovnání s předchozím rekordním měsícem výrazně snížil, výnosy dluhopisů vzrostly.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

V dubnu vydaly firmy dluhopisy v objemu téměř 8 miliard Kč, nejvíce za tři čtvrtletí

02.07.2023, Autor: Z blogosféry

Objem firemních dluhopisů, vydaných v dubnu 2023, se přiblížil 8 miliardám korun, což je výrazně více než v předcházejících měsících a nejvíce od července 2022. Jejich průměrný výnos dosahoval 8,1 %, což je o něco méně než v březnu, průměrná doba splatnosti se naopak prodloužila na 3,9 roku a mírně překonala celoroční průměr. Vyplývá to z údajů Srovnávače dluhopisů, který provozuje Dluhopisomat.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Je každý dluhopis bezpečnou investicí?

29.05.2023, Autor: Z blogosféry

Velká část investorů má dluhopisy za investice s malým rizikem. Nejen, že se to často říká, ale někdy tomu tak opravdu je. Pozor ovšem na to, že investice do dluhopisů může být i poměrně rizikovým sportem. Jak takové dluhopisy ale rozlišit?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama