Apogeo
Reklama

Libor Bittner: Jsem optimista a říkám, že je potřeba se nespoléhat na lepší budoucnost

11.11.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Libor Bittner: Jsem optimista a říkám, že je potřeba se nespoléhat na lepší budoucnost

Historie společnosti Bioveta začíná již v roce 1918, kdy vznikl Státní ústav pro rozpoznání zvířecích nákaz a výrobu očkovacích látek. V roce 1995 byl státní podnik Bioveta zprivatizován formou veřejné soutěže, která byla dnem 1. července 1996 transformována na akciovou společnost.
Rozhovor s LIBOREM BITTNEREM, předsedou představenstva a ředitelem společnosti Bioveta, a.s.
Co přetrvalo z doby zakladatelů firmy?
Já jako původní akcionář, ostatní jsou noví, buď koupili nebo zdědili akcie. Dále zůstalo odhodlání k tomu, aby firma organicky rostla, se vším co k tomu patří, podpora vlastního vývoje nových přípravků, zejména vakcín, investice do nových technologií, do marketingu a prodeje apod..
Co vás přivedlo k podnikání? Proč jste začal podnikat?
Období po sametové revoluci a možná privatizace firem přímo vybízely k tomu, aby člověk zkusil, co dokáže v praxi. Já jsem do té doby učil na Provozně ekonomické fakultě v Brně, s kolegy z fakulty jsme začínali podnikat v leasingové společnosti, založili jsme privatizační fond apod. Po privatizaci Biovety jsem podíly v ostatních firmách prodal a vše vsadil na Biovetu, nejen finanční prostředky, ale veškeré mé úsilí, znalosti a dovednosti.
Zabýváte se vakcínami pro zvířata. Jak dlouho trvá vyvinutí nové vakcíny?
Tři a více let.
Nabízíte i humánní přípravky. Co je možné si pod tímto pojmem představit?
Potravinové doplňky na bázi bakteriálních lyzátů, napomáhající k obranyschopnosti organizmu proti akné, kandidovým onemocněním, atd..
V portfoliu máte přes 200 výrobků, které jsou prodávány nejen na českém trhu, ale současně jsou exportovány do více jak 100 zemí celého světa. Jak je to v současné době s exportem vašich produktů?
Jak říkáte, od Ameriky po Japonsko. Hledáme hlavně tzv. ráje pro prodej dané skupiny přípravků. Například takovým rájem pro prodej vakcín pro prasata je Dánsko, které ročně vyprodukuje 4 krát více prasat než je samotných obyvatel daného státu. Do muslimských zemí se snažíme dodávat vakcíny pro drůbež, do Japonska hormonální přípravky. V posledních letech se orientujeme také na prodej licencí námi vyvinutých vakcín pro velké a marketingově silné společnosti, s tím že výroba přípravků je u nás v Biovetě.
Vy sám jste byl ve finále soutěže Podnikatel EY roku 2013 a loni vaše firma získala 3.místo v soutěži Ocenění Českých Exportérů v kategorii velká firma. Co pro vás a firmu tyto úspěchy znamenají?  
Pocit, že to děláme dobře a podporuje to v rámci PR dobré jméno společnosti.
Mnoho aktivit nejenom marketingu se dnes přesunulo do on-line prostoru. Jak jste to vyřešili ve vaší firmě?
Obdobně jako v jiných firmách s využitím aplikací např. meetsee pro organizaci porad a pro pořádání telekonferencí s partnery a distributory našich připravků.
Jak hodně vaši firmu zasáhla koronavirová pandemie?
Zasáhla, ale nezastavila naše podnikání. Naopak loňský rok a letošní jsou nejúspěšnější v historii Biovety z pohledu dosaženého zisku a více jak dvoumiliardového obratu. Máme vlastní PCR laboratoře a každého z 770 zaměstnanců jsme testovali 2x týdně, tím jsme pozitivní zaměstnance odhalili dříve, než začali šířit nákazu a mohli by nakazit ostatní. Stojí nás to cca 4 mil. ročně, není to dotováno vládou, ale je to podstatně lepší než testování nespolehlivými antigenními testy, odhalujícími už infekční lidi. V současné době testujeme PCR metodou zaměstnance 1x týdně a vzhledem k vývoji nákazy budeme muset začít 2x týdně. Doporučuji všem firmám, kteří tu možnost mají, přejít k pravidelné testaci zaměstnanců PCR metodou.
Využíváte při výrobě ve firmě také umělé inteligence?
U nás nejsofistikovanějšími roboty jsou Bioreaktory, které jsou řízeny IT technologiemi v podobě řídících jednotek a v uzavřeném systému velkoobjemových nádob propojených s dalšími technologickými zařízeními, dokážou řídit bez doteku lidské ruky růst buněk na médiích a následný růst virů pro výrobu vakcín. Manažeři následně mohou vzdáleným způsobem sledovat proces výroby.
Trénujete také parkúr a i vaše dcera jezdí parkúr. Trénovala i s Annou Kellnerovou. Je parkúr dobré prostředí pro byznys?
Dcera je v současné době na mateřské dovolené. Netrénovala s ní, ale před několika roky, kdy se Anna účastnila Českého skokového poháru, závodila v něm i dcera. Já mám v současnosti dva parkurové koně ze sportovní stáje Bioveta, které trénuji a na kterých jezdím a skáču parkur. Vzhledem k tomu, že vyrábíme přípravky pro koně a v letošním pandemickém herpesvirovém roce pro koně jsme byli dominantním dodavatelem vakcíny proti tomuto onemocnění pro řadu evropských zemí, je jakékoliv spojení s chovateli, jezdci a ošetřujícími veterinárními lékaři přínosné pro byznys, včetně parkurového prostředí a parkurových závodů.
Jaký obor činnosti by vás zajímal z podnikatelského hlediska?
V současné době třeba výroba skla, konkrétně skleněných lahviček, do kterých plníme naše vakcíny a je jich na trhu nedostatek, vzhledem k současné dodavatelské krizi.  Následně vlastní výroba zelené elektrické energie, protože cena nehorázně vzrostla a bez energií se neobejdeme. Takové podnikání by bylo přínosné pro Biovetu a zároveň ziskovým byznysem. Říkám to s nadsázkou, ale když se ptáte, proč ne.
Jak vidíte obecně podnikání v roce 2021?
Jsem optimista a říkám, že je potřeba se nespoléhat na lepší budoucnost, ale budoucnost tvoříme současnou každodenní prací. Letošní rok bude opět z podnikatelského hlediska pro Biovetu úspěšný. Příští roky naše výsledky nejspíš ovlivní razantní navýšení cen energií, výpadky některých surovin a komponentů, možná nesmyslná rozhodnutí EU a obchodní postoj Ruska k evropským zemím. Jsme zde proto, abychom to přijali jako další, byť kolikrát nesmyslně vzniklé výzvy.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Liborem Bittnerem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama