e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB, která se rozhodla ke zvýšení repo sazby o 1,25 procentního bodu

05.11.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče k rozhodnutí bankovní rady ČNB, která se rozhodla ke zvýšení repo sazby o 1,25 procentního bodu

Bankovní rada ČNB na listopadovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, což představuje nový rekord pro jednorázové zvýšení úroků české centrální banky od roku 1997. Repo sazba se tímto zvýšením dostala na úroveň 2,75 % a o polovinu procentního bodu tak již překonala hladinu z února 2020, kdy bankovní rada naposledy zvýšila úroky před nástupem pandemie, repo sazbu tehdy na úroveň 2,25 %.
Rozsah zvýšení hlavní úrokové sazby znamená, že bankovní rada vnímá výrazná inflační rizika a potřebu razantní reakce měnové politiky s cílem zabránit růstu střednědobých inflačních očekávání.Trhy nyní budou vyčkávat na odpolední konferenci bankovní rady, kdy bude prezentována čerstvá prognóza z dílny ČNB, jež odhalí aktuální představy centrální banky o dalším směřování české ekonomiky, úrokových sazeb a také kurzu koruny.
Zvýšení repo sazby ČNB o jeden a čtvrt procentního bodu na úroveň 2,75 % je výraznější, než se čekalo na finančních trzích, kde mírně převažovalo očekávání zvýšení repo sazby o tři čtvrtiny procentního bodu nad alternativou zvýšení o půl procentního bodu. Většina bankovní rady zjevně cítí potřebu razantně reagovat na růst cenových tlaků v české ekonomice s tím, že se inflační rizika v uplynulých týdnech dále zvýšila.
Obecně, aniž bychom nyní hovořili pouze o české ekonomice, historie říká, že pokud výraznější nárůst inflace zůstane bez reakce hospodářské politiky, tak se následně samotná inflace více rozkolísá, v důsledku čehož se komplikují cenová očekávání v ekonomice. Vyšší a rozkolísanější inflace tak může vést k větším nejistotám i chybovosti při rozhodování o investicích a úsporách, zároveň vede k nezamýšleným přesunům majetku mezi věřiteli a dlužníky. Pokud centrální banky dopustí rozjezd inflace výrazně nad hodnoty sledované inflačním cílem, tak by opožděné zpřísnění měnové politiky muselo být o to tvrdší a představovalo by výraznější riziko destabilizace výkonu ekonomiky jako celku.
Středoevropské centrální banky se ve stávající situaci vydaly cestou zvyšování úrokových sazeb s cílem zabránit dlouhodobějšímu nárůstu inflace a inflačních očekávání a činí tak dříve, než jejich souputnice v západní a severní Evropě. V případě ČNB je po dnešním zvýšení úroků již větší část cesty směrem k normalizaci úrovně úroků v zásadě za námi, pokud budeme předpokládat, že rovnovážná úroveň repo sazby je zhruba v pásmu 2,50 % až 3,00 %. Rozsah dnešního zvýšení úroků ovšem naznačuje, že bankovní rada směřuje k přechodnému zvýšení úroků nad jejich teoretický normál vzhledem k tomu, že inflační rizika v české ekonomice vnímá jako velmi silná. Další kroky ČNB v oblasti nastavení úrokových sazeb budou samozřejmě záviset na dění v ekonomice ve smyslu vývoje inflace a hospodářského růstu, důležité také bude, zda a jak výrazně bude posilovat kurz české koruny.
Pozornost finančních trhů se bude soustředit na dnešní odpolední tiskovou konferenci bankovní rady, kde bude prezentováno základní vyznění čerstvé čtvrtletní prognózy z dílny ČNB. Jestliže předchozí prognóza z počátku srpna naznačovala, že by repo sazba ČNB měla ve druhém pololetí 2022 směřovat do oblasti 2 %, tak nová prognóza bude z podstaty věci mnohem agresivnější, co se předpokládaného růstu úroků týče. Zajímavé bude také sledovat názor centrální banky na další vývoj kurzu koruny, která je navzdory dosavadnímu robustnímu růstu úroků slabší, než ČNB předpokládala ve své srpnové prognóze.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama