e-news.cz - kurzy
Reklama

Každý týden ohrozí tuzemskou firmu více než 700 kybernetických útoků. Novou formou útoku je trojité vydírání

16.11.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Každý týden ohrozí tuzemskou firmu více než 700 kybernetických útoků. Novou formou útoku je trojité vydírání

Průměrná firma se potýká s 777 kybernetickými útoky týdně. Ze zprávy Cyber Attack Trends 2021 dále vyplývá, že počet útoků vzrostl oproti roku 2020 o třicet šest procent. Podle české kybernetické společnosti DoxoLogic panuje mezi firmami největší obava z vyděračských útoků, které zablokují síť a požadují výkupné za její odblokování.

Počet těchto útoků se meziročně zdvojnásobil. Novým trendem jsou také útoky formou trojitého vydírání, které meziročně narostly o devadesát tři procent.
Cyber Report 2021 monitoruje kybernetické útoky v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky. Nárůst útoků o třicet šest procent je oproti jiným regionům výrazně vyšší. Například v asijsko-pacifickém regionu (APAC) je tento nárůst o třináct procent, ve Spojených státech pak o sedmnáct procent.
Překvapením je, že občas jsou vydírány firmy i vícekrát
Největší vliv na tuto alarmující intenzitu útoků měla především nucená digitální transformace, která byla zapříčiněna pandemickým uzavřením firem. Toho využily hackerské skupiny, které zdokonalily a inovovaly své metody. Masivně se zvýšil počet ransomware útoků, které fungují na principu zaplacení výkupného za odemknutí ukradených dat. Trendy však naznačují, že firmy, které výkupné zaplatily, byly často vydírány i po druhé. Tento druhý stupeň vydírání, kdy hackeři vyhrožují zveřejněním citlivých dat na internetu, funguje vlastně jako další donucovací prostředek pro zaplacení výkupného. Firmy si totiž po předchozích zkušenostech svá data často zálohují, takže běžný ransomware útok by je nijak neohrozil.
Nový trend? Útoky trojitého vydírání (triple-exortion attack)
Novým trendem jsou také tzv. triple-extortion útoky, které krom požadovaného výkupného vydírají na základě ukradených citlivých dat i klienty či obchodní partnery postižené společnosti. Zde pozorujeme meziroční nárůst o devadesát tři procent. Příkladem může být útok v říjnu 2020 na soukromou finskou psychoterapeutickou kliniku Vastaamo, kde krom požadovaného výkupného chtěli útočníci peníze i od jednotlivých klientů s pohrůžkou zveřejnění jejich osobních poznámek z léčby. Zajímavé je také pozorovat vývoj hodnoty výkupného. Za loňský rok se jeho průměrná hodnota zvýšila o 170 %. Dnes jsme tedy circa na 310 000 dolarech.
Čeho by se čeští podnikatelé měli obávat?
Dle predikcí je pravděpodobné, že počet kybernetických útoků bude nadále narůstat a technologie hackerských skupin se budou inovovat. Čekají nás sofistikovanější typy útoků, nové typy malwaru a propracovanější phishingové kampaně. České firmy by se měly bezpečnostně připravit především právě na ransomware útoky založené na uzamčení dat a jejich zpětném odkoupení.
MARTIN LISTOPAD, jednatel společnosti DoxoLogic Martin Listopad
Foto: Pixabay
Zdroj: Dark-Side


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama