e-news.cz - kurzy
Reklama

Exkluzivně: Ministerstvo spravedlnosti stopnulo poskytování informací o politicích

24.11.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Exkluzivně: Ministerstvo spravedlnosti stopnulo poskytování informací o politicích

Jak Ministerstvo konstatuje úvodem svého rozhodnutí, Ústavní soud 11. března 2020 vyhlásil nález, kterým zrušil část zákona o střetu zájmů, jež upravovala přístup veřejnosti k informacím z oznámení „politických“ veřejných funkcionářů evidovaným v Centrálním registru oznámení.


„Vykonatelnost nálezu byla odložena k 1. lednu 2021. Se zřetelem k tomu, že Parlament ČR dosud nepřijal náhradní právní úpravu, Ministerstvo spravedlnosti od počátku tohoto roku umožňovalo veřejnosti přístup k uvedeným oznámením na základě obecného předpisu upravujícího poskytování informací o činnosti veřejné moci občanům, tj. na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Při posuzování žádostí podle citovaného zákona byl aplikován související judikaturou Ústavního soudu požadovaný test proporcionality,“ vysvětluje tiskový mluvčí MSp Vladimír Řepka.
Doporučení ÚOOÚ
K popsanému postupu poskytování informací z oznámení veřejných funkcionářů se v uplynulém týdnu vyjádřil předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů dopisem, pokračuje dále tiskový mluvčí MS. V něm vyjádřil doporučení, aby na tento případ zákon o svobodném přístupu k informacím aplikováván nebyl. Podle názoru předsedy úřadu Ministerstvo spravedlnosti nemůže dostát současně požadavkům zákona i derogačního nálezu Ústavního soudu, mimo jiné proto, že by muselo veškeré informace poskytnuté na žádost následně zveřejnit na svých internetových stránkách. „To by odporovalo požadavkům Ústavního soudu vyjádřeným v nálezu. Ministerstvo spravedlnosti sice tyto informace s odkazem na nález dosud nezveřejňovalo, takovou možnost však podle názoru předsedy Úřadu nemá,“ pokračuje Řepka s tím, že s ohledem na to, že Úřadu pro ochranu osobních údajů byla v roce 2019 svěřena kompetence provádět přezkumné řízení u rozhodnutí odvolacího orgánu ve věci žádosti o informace, jakož i další významné kompetence na tomto úseku, rozhodla ministryně spravedlnosti o bezodkladném provedení názoru předsedy Úřadu do aplikační praxe. Od 16. listopadu 2021 tak Ministerstvo spravedlnosti neposkytuje informace z oznámení „politických“ veřejných funkcionářů ani na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. V případě ostatních, „nepolitických“ veřejných funkcionářů zůstává přístup k oznámením zachován na základě žádosti podle zákona o střetu zájmů (této části zákona se derogační nález Ústavního soudu nedotkl). „Protože tento stav nelze považovat za uspokojivý, Ministerstvo spravedlnosti předloží potřebnou novelu zákona o střetu zájmů, která opětovně umožní vykonávat nad oznámeními „politických“ veřejných funkcionářů veřejnou kontrolu, jež je pro naplnění účelů sledovaných zákonem o střetu zájmů klíčová,“ uzavírá Řepka.
Konflikt lidských práv
Podle ředitele ÚOOÚ Jiřího Kauckého Úřad sdělil Ministerstvu spravedlnosti, že by tento postup byl možný za předpokladu novelizace zákona o svobodném přístupu k informacím a jeho přizpůsobení podmínkám zmíněným v nálezu Ústavním soudem. Například ust. § 5 odst. 3 tohoto zákona stanoví, že do 15 dnů od poskytnutí informací na žádost povinný subjekt tyto informace zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup – pokud by takto MS postupovalo, bylo by v přímém rozporu s nálezem Ústavního soudu. „Jelikož si toho bylo MS vědomo, poskytnuté údaje tímto způsobem nezveřejňovalo, čímž bylo alespoň v této oblasti sice v souladu s nálezem, ale v rozporu s platnou právní úpravou zákona o svobodném přístupu k informacím. Ve svém dopisu MS jsem tento příklad uvedl proto, abych uvedl na pravou míru tvrzení MS, že postupuje v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.“
Za podstatnější Kaucký považuje, že zákon o svobodném přístupu k informacím je rozhodovací činností Ústavního soudu významně dotvořen, a to směrem k zavedení testů proporcionality, tedy vyvažování v tomto případě dvou lidských práv: práva na soukromí (a ochranu osobních údajů) a práva na informace. Zejména tzv. platový nález dotvořil rozhodný právní rámec o modifikovaný test proporcionality. Úřad je přesvědčen, že závěry vyslovené v platových věcech, tím spíše dopadají na poskytování informací o majetku veřejných funkcionářů. „Informace, které byly Úřadu sděleny, nenasvědčují provádění testu proporcionality v požadovaném rozsahu – MS zřejmě neprovádělo v každém jednotlivém případě tento test, ve kterém by měly být mj. posuzovány i charakteristiky žadatele a jeho eventuální motivace, soukromý charakter informací o majetkových poměrech oproti jiným osobním údajům o veřejných funkcionářích, míru relevance údaje pro debatu o veřejném zájmu, postavení příslušného veřejného funkcionáře v hierarchii, včetně zkoumání eventuálního odrazujícího účinku na uchazeče o veřejné funkce atd.“
Práva třetích osob
Do vyřizování žádostí o informace je podle Kauckého dále nezbytné „zapojit“ tzv. dotčené osoby, tedy osoby, o jejichž majetkové informace je žádáno. Tyto osoby mají především právo se vyjádřit k podané žádosti a právo být vyrozuměny o způsobu jejího vyřízení, což podle dostupných informací MS rovněž neprovádělo.
„Závěrem je nutno zdůraznit, že je odpovědností správce osobních údajů, tj. MS, aby osobní údaje zpracovával v souladu s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Úřad pouze doporučil MS, aby zvážilo veškeré úskalí spojené s poskytováním informací z registru oznámení podle zákona o svobodném přístupu k informacím a zvolilo postup, který bude respektovat práva třetích osob (veřejných funkcionářů) alespoň v rozsahu platového nálezu. Stanoviskem našeho Úřadu je, že lze cíle deklarovaného Ústavním soudem dosáhnout přímou novelizací jedné z citovaných právních úprav, do té doby pak řádnou aplikací zákona o svobodném přístupu k informacím s výhradou následného zveřejňování poskytnutých informací – takový postup by účel ochrany zhatil.“
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama