e-news.cz - kurzy
Reklama

Čtvrtina lidí se zdráhá zadávat údaje ze své platební karty při online nákupech, mladí důvěřují digitální peněžence

10.11.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtvrtina lidí se zdráhá zadávat údaje ze své platební karty při online nákupech, mladí důvěřují digitální peněžence

S nadcházející předvánoční sezónou se každoročně zvyšuje podíl nejen frekvence a hodnoty online nákupů, ale také příležitostí pro podvodníky. Online nákupy jsou pro konzumenty stále oblíbenější, vlivem pandemie a souvisejících omezení se k nim uchýlilo o čtyřicet jedna procent více lidí než před ní.
Již několik sezón v řadě je nejoblíbenější online platební metodou platba kartou, nicméně i přesto existuje část lidí, kteří v tuto metodu důvěru nemají. Dle průzkumu platformy Barion a agentury STEM/MARK* téměř čtvrtina lidí nakupujících na internetu nepovažuje zadávání údajů ze své platební karty za bezpečné, a to včetně osob, které kartu k online nákupům běžně používají.
Byť pro většinu (sedmdesát šest procent) lidí nakupujících na internetu nepředstavuje zadávání údajů z platební karty při nákupu překážku (padesát čtyři procent lidí jej považuje za zcela bezpečné, dvacet dva procent preferuje platbu kartou uloženou v digitální peněžence), zbývající necelá čtvrtina má postoj opačný.
Jde zejména o starší generaci, nízkopříjmovou skupinu či osoby žijící převážně v menších obcích. Naopak devadesát procent lidí s vyššími příjmy se zadáváním údajů z karty nemá problém, stejně tak většina mladší generace. Rozdíly mezi pohlavími nejsou v tomto případě znatelné.
„Zajímavé je, že mezi nejmladšími je také největší procento těch, kteří považují za bezpečnější nákup pomocí digitální peněženky. Vnímám to jako dobré znamení o finanční gramotnosti mladých, protože právě digitální peněženka může být jedním z efektivních bezpečnostních nástrojů při online nákupu”, říká Sándor Kiss, zakladatel platební platformy Barion operující na trzích CEE.
Bezpečnost je jednou z nejdůležitějších vlastností platebních bran a jejich poskytovatelé věnují značné úsilí tomu, aby podvodům s platebními kartami zabránili. Například společnost Barion kvůli podvodníkům vyvinula zcela novou technologii Barion Fraud Buster, systém, který kontroluje více než šedesát parametrů odesílatele platby, aby zamezil možným podvodům. Pokud pomineme vlastní systémy poskytovatelů platebních bran, bezpečí plateb zajišťuje také tzv. vícefaktorové ověření identity, které ověřuje identitu zákazníků skrze jejich platební aplikaci nebo SMS zprávou.
S rostoucí důvěrou v zadávání údajů roste také maximální částka, kterou jsou lidé ochotni při online nákupech utratit: 5000 a více korun za jednu objednávku platí běžně právě lidé mezi 30 a 60 lety.
Zvýšení bezpečnosti online plateb pomocí několika kroků 
Online nákup pomocí platební karty je přitom bezpečným způsobem platby, který mohou i samotní nakupující ještě lépe „posichrovat”:

  • Číslo karty i její CVC kód s nikým nesdílejte, nefoťte jej ani nikam neposílejte.
  • Neukládejte si kartu v prohlížeči, zejména pokud nakupujete z cizího zařízení.
  • Pro maximální jistotu si nastavte na kartě limit – můžete jej kdykoliv jednorázově navýšit a zase omezit. Například v případě krádeže karty tak zloděj nakoupí maximálně jednou.
  • Ujistěte se, že platbu provádíte na důvěryhodném e-shopu.

Řešení pro případ nouze: Chargeback
Pro případ, že se vaše platba či nákup zkomplikuje, tu jsou další mechanismy, se kterými lze nepovedený nákup vyřešit. Těmi z nejčastějších jsou refundace a chargeback, pojmy, které zákazníci často zaměňují, byť se jedná o rozdílné procesy.
Refundance je relativně jednoduchý proces. V praxi jde o kompenzaci či náhradu výdajů, většinou směrem od prodejce k zákazníkovi, který u něj zakoupil zboží či služby, často jde o jejich vrácení či reklamaci. Zpravidla probíhá čistě mezi prodejcem a kupujícím a metoda platby zde nehraje roli.
Chargeback je o něco komplikovanější operace, která začíná ve chvíli, kdy se majitel karty nebo banka majitele karty rozhodnou rozporovat určitou transakci placenou kreditní nebo debetní kartou. Je to nástroj, který zákazníkovi umožňuje získat své peníze zpět v případech, kdy prodejce nedodal objednané zboží, zboží přišlo poškozené či pokud zákazníkovi byla podvodně naúčtována nesprávná částka. Prodejce se musí rozhodnout, zda jej akceptuje, nebo mu bude oponovat, pravidla v tomto případě určuje karetní asociace. Při vrácení peněz je prodejci účtován navíc poplatek za vyřízení. Chargeback se využívá spíše v krajních případech a je možné jej vyžadovat jen tehdy, pokud zákazník platil kartou.
*Průzkum byl proveden agenturou STEM/MARK metodikou CAWI dotazování prostřednictvím Evropského národního panelu na vzorku N=511 (reprezentativní dle pohlaví, věku, vzdělání, regionu, velikosti místa bydliště) ve věkové skupině lidí 15+, kteří nakupují online alespoň jednou za měsíc.
Foto + Zdroj: Best Communications


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Útoky přes kurýrní služby i úřady. Hackeři jdou pořád blíž k lidem

07.02.2024, Autor: red

Když se kyberbezpečnostní experti antivirové firmy ESET dívají do statistik technologických útoků za poslední dva tři roky, můžou podat různé zprávy. Jejich data ukazují, že Česko se navzdory různým pochybám stalo vyspělou ekonomikou se vším všudy, čelí totiž útokům stejné míry a závažnosti jako jakékoliv západní země.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama