e-news.cz - kurzy
Reklama

Analýza: Co je v Bidenově investičním plánu?

07.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Analýza: Co je v Bidenově investičním plánu?

S ohledem na velikost ekonomiky Spojených států amerických je téma investičního plánu americké administrativy nikoliv tématem národním, ale tématem globálním. Po mnoha měsících debat se podle informací insiderů plán blíží ke svému schválení. Co tedy bude součástí balíčku s celkovou hodnotou 1,75 bilionu dolarů? Pojďme se na to společně podívat.


Vyjednávání byla dlouhá a náročná hlavně proto, že se představy o nastavení největšího výdajového balíku, který Biden bude schvalovat, uvnitř demokratické strany zásadně lišily. Zatímco krajní levice prosazovala co největší balíček (bývalý kandidát na prezidenta Bernie Sanders původně navrhoval až šest bilionů dolarů investic), senátoři Manchin a Sinemová naopak chtěli balíček udržet na alespoň částečně racionální úrovni.
Na rozdíl od balíčku investic do infrastruktury (celkově 1 bilion dolarů), který byl výsledkem dohody mezi několika republikány a demokraty, se jedná o čistě demokratický návrh, který republikáni odmítli. Oba balíčky jsou však na sebe navázané, jelikož krajně levicová část demokratů odmítá hlasovat pro infrastrukturní balíček, dokud nebude v senátu schválen i balíček investiční.
Největší část peněz (555 miliard dolarů) bude zaměřena na klimatická opatření. Jak Biden zdůrazňoval, jeho administrativa bude boji s klimatickou změnou věnovat násobně vyšší pozornost než administrativa jeho předchůdce Donalda Trumpa. V dané částce se má jednat jak o daňové úlevy na elektrická vozidla či solární panely, tak o přímé investice do „čistých“ technologií a výrobních procesů. USA se tímto krokem připojí ke globálnímu tažení za čistší planetu a udržitelný růst.
Další významnou částí investičního balíku jsou investice do péče o děti, konkrétně jde o poskytnutí školek zdarma pro 3 a 4leté děti a příspěvky na děti pro rodiny se mzdou do výše 250 % mediánu průměrné mzdy v daném státu. Toto sociální opatření má pomoci zpomalit rozevírání nůžek mezi nízkopříjmovými domácnostmi (a nižší střední třídou) a horními třemi decily nejbohatších Američanů.
Opomenuta není ani Obamacare, péče o přistěhovalce či staré lidi. Součástí programu naopak není jeden z předvolebních slibů, a sice placená mateřská dovolená či opatření na zlevnění léků na předpis.
Součástí balíčku je ale i zavedení nových daní a zvýšení stávajících daní. Nově má být zavedena minimální 15 % daň pro firmy se zisky nad 1 miliardu dolarů, 1 % daň na zpětný nákup akcií, či zvýšení daní z příjmu pro nejbohatší Američany.
Celkově nelze v plánu najít žádná velká překvapení. Investice jdou do oblastí, které demokraté dlouhodobě prosazují, zdanění mají být bohatí jednotlivci a velké firmy, o kterých demokraté tvrdí, že by měli platit větší daně. Celkově pak balíček lze chápat jako očekávatelnou levicovou odpověď na současné problémy USA – vyšší progresivitu zdanění a implementaci prvků sociálního státu.
Foto: Pixabay
Zdroj: Michal Hejl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama