e-news.cz - kurzy
Reklama

Allegro kupuje Mall Group a. s. a logistického operátora WE|DO

06.11.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Allegro kupuje Mall Group a. s. a logistického operátora WE|DO

Společnost Allegro, nejoblíbenější nákupní platforma v Polsku a jedna z největších e-commerce platforem v Evropě, dnes oznámila, že se dohodla na převzetí 100 procent podílů ve společnostech Mall Group a.s. („Mall Group“) a WE|DO CZ s.r.o. („WE|DO“) od prodávajících akcionářů PPF, EC Investments a Rockaway Capital.
Společnosti Mall Group a WE|DO budou koupeny za cenu 881 milionů eur, která vychází z pevného ocenění ve výši 925 milionů eur upraveného o dluh a podobné položky ve výši 44 milionů eur. Konečná cena může být navýšena až o padesát milionů eur v závislosti na výkonnosti Mall Group.
Akvírovaný byznys zahrnuje aktiva e-commerce skupiny Mall Group a logistická aktiva společnosti WE|DO v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Polsku. Transakce se netýká společností Vivantis a MALL Pay, ani MALL.TV a Košík.cz, které byly již v minulosti z Mall Group vyčleněny. V březnu 2021 dosáhla skupina Mall Group GMV ve výši 930 milionů eur, hrubé marže[[1]] na úrovni čtrnácti procent a nulového zisku EBITDA. Hodnota transakce odpovídá ~1,0x LTM GMV za březen 2021 a ~7,2x LTM hrubého zisku za březen 2021.
François Nuyts, CEO společnosti Allegro, popisuje:
„Během dvou desetiletí se Allegro stalo oblíbeným nákupním místem polských spotřebitelů. Společně se skupinou Mall Group a WE|DO budeme nyní schopni zlepšit každodenní život nejen 18 milionům zákazníků, které již obsluhujeme, ale také oslovit zbytek Evropy. Kupující budou těžit z lepšího výběru, cen a pohodlí, zatímco společná základna přibližně 135 000 obchodníků bude moci „jednou zalistovat, prodávat všude“. Jako Allegro jsme již vytvořili nejlepší a nejkonkurenceschopnější výběr nabídek v regionu a pokročili jsme v přípravě naší vícejazyčné platformy a pomoci obchodníkům při prodeji do zahraničí. Díky začlenění skupiny Mall Group bude naše přítomnost v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku a v Chorvatsku, což odpovídá více než 250 miliardám eur a více než 70 milionům lidí, také základem pro vytvoření silného mezinárodního týmu v oblasti technologií, e-commerce a logistiky. To nám umožní přilákat nové talenty, nabídnout nové kariérní příležitosti v rámci celé rozšířené skupiny a vybudovat ještě živější a rozmanitější organizaci.“
Společnými silami k vytvoření lídra v e-commerce v celé střední a východní Evropě
Spojení Mall Group a Allegro vytvoří přední platformu pro e-commerce v celém regionu, která pod jednou střechou spojí řadu populárních značek – MALL, mimovrste, CZC.cz, WE|DO a samozřejmě Allegro, Ceneo, eBilet a One. Klienti společné platformy budou moci využívat program SMART! a řadu věrnostních výhod, jako jsou dodávky zdarma, fintech produkty nebo přístup do B2B platformy. Obchodníci zároveň získají přístup k bezproblémovému prodeji, inovativním řešením nebo reklamním službám.
Transakce téměř zdvojnásobuje celkový cílový trh skupiny v zemích s velmi pevným základem a růstovým potenciálem. Spojení rovněž umožní efektivní vyhledávání a přijímání mezinárodních obchodníků a podpoří akvizici nových klientů. Více než dvacetileté zkušenosti Allegra s modelem marketplace umožní navýšení marží, podpoří růst tržeb a společný vývoj skupiny.
Rozšíření platformy nakonec umožní společnosti Allegro vytvořit nejlepší nabídku ve své třídě pro zákazníky a obchodníky v Polsku i mimo něj, urychlit její rozvoj v Polsku a v celém regionu střední a východní Evropy.
Jakub Havrlant, předseda představenstva Mall Group a zakladatel a CEO Rockaway Capital, uvádí:
„Po více než sedmi letech budování silné pozice v e-commerce v České republice a v regionu střední a východní Evropy jsem rád, že jsme našli tak silného partnera pro další rozvoj Mall Group a WE|DO, jakým je Allegro. Ve skupině Allegro vidíme partnera s podobným zaměřením na inovace, růst a s komplementární kulturou. Vnímáme rovněž mnoho synergií napříč našimi platformami a prostor pro výrazné urychlení řady již realizovaných projektů. Jako akcionář společnosti Rockaway Capital jsem rád, že zůstáváme součástí tohoto příběhu a jako akcionáři společné skupiny se budeme podílet na jejím dalším růstu. Věříme, že e-commerce má ve střední a východní Evropě stále velký růstový potenciál, a velmi se těšíme na další spolupráci.“
Jan Hanuš, CEO Mall Group, dodává:
„Jsme neuvěřitelně nadšeni vyhlídkami, které máme před sebou. Náš obchodní model se dokonale hodí pro skupinu provozující tak velké tržiště, a navíc nabízíme přístup k rozsáhlé infrastruktuře a last-mile v zemích, kde působíme. Začali jsme také rozvíjet naše podnikání v oblasti 3P a těšíme se, že v této oblasti využijeme bezkonkurenčních zkušeností společnosti Allegro. Jak my, tak společnost Allegro jsme lídry ve svých zemích ve střední a východní Evropě, kteří rozumí potřebám místních spotřebitelů lépe než kdokoli jiný. Spojením našich silných stránek budeme mít pro zákazníky a obchodníky v šesti středoevropských zemích připravený kompletní balíček. Těším se také na naše týmy. Vidím, jak si naše kultury vzájemně sedí, že sdílíme inovativní přístup zaměřený na spotřebitele a že budeme mít největší zásobu talentů v regionu.“
Spojení hlubokých regionálních znalostí a zkušeností společnosti Mall Group s know-how společnosti Allegro v oblasti 3P marketplace trhu
Skupina Mall Group vybudovala některé z nejvýznamnějších podniků v oblasti e-commerce v regionu střední a východní Evropy, které kombinují velkou zákaznickou základnu, silnou návštěvnost, velmi oblíbené spotřebitelské značky a zkušené týmy napříč zeměmi. Díky transakci získá skupina přístup k Mall Group a WE|DO přeshraniční dopravě a last-mile logistické infrastruktuře, zatímco Allegro přinese své zkušenosti s 3P marketplace trhem a nejmodernější technologie, které urychlí společný růst. Výhody obou společností tak budou plně využity a pomohou vybudovat skutečně mezinárodního obchodního giganta, který bude čerpat z know-how společných týmů. Vzhledem k tomu, že Allegro posílí 3P podnikání Mall Group, očekává se také růst ziskovosti Mall Group díky výraznému zvýšení výběru nabídek a četnosti transakcí.
Podrobnosti o transakci
Transakce bude financována kombinací akcií a peněžních prostředků, z nichž 53,7 procenta tvoří hotovost, která je financována z dostupné hotovosti a nového dluhu, a 46,3 procenta tvoří akcie nebo hotovost. Společnost Allegro může podle svého uvážení buď vydat akcie prodávajícím akcionářům skupiny Mall Group, nebo dodatečně navýšit platbu v hotovosti. Očekává se, že proforma finanční páka společnosti Allegro po uzavření transakce nepřekročí 3,0x. Uzavření transakce podléhá obvyklým antimonopolním a regulatorním schválením a očekává se, že bude uzavřena do konce prvního pololetí 2022. Po dokončení půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě.
Společnost J.P. Morgan působila jako výhradní finanční poradce, Clifford Chance byla právním poradcem společnosti Allegro pro tuto transakci. Společnost Morgan Stanley působila jako výhradní finanční poradce a White & Case jako právní poradce skupiny Mall Group a jejích akcionářů.
[1] Definováno jako hrubý zisk v % z GMV
Foto + Zdroj: Internet Mall a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama