Sazby hypoték mohou v závěru roku atakovat hranici čtyř procent

15.10.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sazby hypoték mohou v závěru roku atakovat hranici čtyř procent

Tuzemské banky skokově zdražují hypotéky. Sazby pod tři procenta dnes nabízejí jen některé banky, ovšem i ty brzy srovnají krok s konkurencí. Do konce letošního roku se mohou sazby vyšplhat až ke čtyřem procentům.


Zatímco ještě na začátku letošního roku bylo možné získat hypotéku za 1,59 procenta ročně, nyní se nachází úrokové dno minimálně o jedno procento výše. Tuzemské banky v reakci na rychlé zvýšení základních úrokových sazeb ze strany České národní banky výrazně zdražují hypotéky. Sazby rostou skokově v rozmezí od 0,2 do 0,7 procenta v závislosti na bance. Zprávy o zvyšování sazeb hypoték se k nám dostávají prakticky každý den. U řady bank se dnes už nedostanete pod tři procenta. Banky, které nabízejí sazby pod tři procenta, určitě velmi rychle srovnají krok s ostatními a v nejbližších týdnech zdraží. Nejvyšší nárůst sazeb sledujeme u Komerční banky, která zdražila na 3,29 procenta. Podobně je na tom i Hypoteční banka, ta zvedla sazby z 2,39 na 2,99 procenta. K růstu úrokových sazeb dochází u všech fixací, přičemž sazby u hypotéky s kratší dobou fixace (pozn. 1, 3 a 5 let) se postupně přibližují sazbám úvěrů s delší dobou fixace.
Důvodem růstu sazeb jsou obavy z inflace
Nejvýraznějším faktorem růstu úrokových sazeb hypoték je inflace, která v posledních měsících zrychluje. Letos v září vzrostla na 4,9 procenta, což bylo o 0,8procentního bodu více než v srpnu. Česká národní banka se nijak netají tím, že i nadále bude střežit svůj hlavní cíl, a to zajistit cenovou stabilitu v zemi. Není tedy vyloučeno, že bankovní rada na svém nejbližším zasedání rozhodne o dalším zvýšení základních úrokových sazeb. Tento krok se opět promítne do nastavení úrokových sazeb hypoték. Při stabilizaci cenové hladiny by neměla Česká národní banka zapomínat na skutečnost, že inflace je částečně umělá, tedy vyvolaná nedostatkem materiálů v řadě oborů jako například ve stavebnictví nebo automobilovém průmyslu. Tento „nedostatek“ v kombinaci s vysokou poptávkou vede logicky k růstu cen a poklesu hodnoty peněz.
Sazby hypoték zřejmě dále porostou
Zejména v první polovině letošního roku byl zájem o nové hypotéky i refinancování těch stávajících extrémní. Závěr tohoto roku bude pravděpodobně ve znamení výprodeje hypoték se sazbami pod 3 procenta. Do konce roku očekáváme další zdražení hypoték. Sazby by mohly vystoupat ke 3,5 procentům, vyloučen není ani atak hranice 4 procent. Vše bude záviset především na krocích České národní banky. Motorem růstu sazeb může být i to, že banky mají pro letošní rok přeplněné plány a nemají tedy motivaci dále držet sazby co nejníže.
Hypotéky mohou zdražovat i v příštím roce. Výše úrokových sazeb se bude opět odvíjet od kroků centrální banky. Záležet bude také na tom, pro jak velkou skupinu zájemců o vlastní bydlení se stanou hypotéky nedostupné, na vývoji cen nemovitostí a samozřejmě i nabídce volných nemovitostí. Banky při nastavování úrokových sazeb zohledňují také vlastní obchodní plány. Pokud se budou odvíjet od letošních výsledků, budou muset banky k jejich splnění přijít se zajímavější nabídkou, úrokovými akcemi a podobně. Rovněž bude záležet na tom, zda se budou chtít banky vrátit k době, kdy hypotéky prodávaly na hraně marže, nebo zvolí cestu prodeje nižšího počtu hypoték, ale s odpovídající výnosovou marží.
VERONIKA HEGROVÁ, z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz.
Foto: Pixabay
Zdroj: hyponamiru.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama