e-news.cz - kurzy
Reklama

Ručička vah se v září otočila, oproti srpnu si nejlépe vedly komoditní fondy, naopak největší pokles zažily akciové fondy

15.10.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ručička vah se v září otočila, oproti srpnu si nejlépe vedly komoditní fondy, naopak největší pokles zažily akciové fondy

Největší meziměsíční propad zaznamenaly v září akciové fondy, v důsledku paniky spojené s čínskou firmou Evergrande odepsaly -3,91 %. Pokles zažily také dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu, a sice na hodnotu -1,24 %, respektive -0,63 %.

Dařilo se naopak nemovitostním fondům, které si připsaly zhodnocení 0,11 %. S nejlepším výsledkem zakončily měsíc září fondy komoditní, které v porovnání se srpnovým nezdarem získaly 3,89 %.  
Po relativně klidném prázdninovém období vstoupil svět do nového „školního roku“. Globální ekonomiku nepříznivě ovlivňují zpřetrhané dodavatelské řetězce vyvolané částečnými nebo úplnými lockdowny z loňského roku. Velmi nedostatkové jsou aktuálně stavební materiály a energie, ale také mikročipy do automobilů. Důsledkem je růst inflace, který začíná trápit bankéře a finančníky nejen v České republice.
Akciové trhy se v září ocitly pod tlakem zpráv o závažných problémech čínské firmy Evergrande, jejíž dluhy dosahují výše 300 miliard dolarů. Její neschopnost dostát svým závazkům u dluhopisů vydaných domácím i zahraničním investorům způsobila na kapitálových trzích paniku a obavy z dalšího nepříznivého vývoje. „Současný vývoj událostí kolem firmy Evergrande vyústil v nebývalý rozruch a pokles cen i prodeje na trzích, které se tak meziměsíčně propadly o téměř 4 %. Vyvstaly tak otázky, zda se čínská vláda o problémovou firmu postará, anebo ji po vzoru Lehman Brothers nechá padnout, čímž by mohla odstartovat počátek nové krize, která by se mohla dotknout i ostatních států,“ popisuje hlavní analytik společnosti Broker Consulting Martin Novák.
Září nepřineslo dobré zprávy ani dluhopisovým fondům, které odepsaly -1,24 %. Také na ně dopadá rostoucí inflace, na kterou centrální banky po vzoru ČNB budou dříve či později reagovat zvýšením úrokových sazeb. Dopady do dluhopisových fondů se pak liší podle zaměření a zejména jejich durance. U dluhopisů platí, že pokud se zvyšují sazby, roste výnos do splatnosti, ale klesá jejich cena. To ostatně potvrzují i české 10leté státní dluhopisy, jejichž výnos se zvýšil z 1,8 % na 2,2 %. Se záporným výsledkem v září skončily také fondy peněžního trhu, a sice na hodnotě -0,63 %.
Po srpnovém poklesu zaznamenaly komoditní fondy v září opět pozitivní čísla, kdy posílily o 3,89 %. Nelze vyloučit, že se jejich výkonnost bude dále zvyšovat s ohledem na růst cen komodit. Otázkou zůstává, zda pouze růst cen zajistí i vyšší ziskovost daných firem.
U nemovitostních fondů lze dlouhodobě sledovat klesající průměrnou výkonnost. Je to dáno tím, že s růstem cen nemovitostí klesá zisk z nájemného, a fondy tak připisují nižší zhodnocení, konkrétně 0,11 %. „Nemovitostní trh s rezidenčním bydlením je nyní pod tlakem hlavně v Česku, kde vidíme rostoucí ceny také u komerčních nemovitostí. Pandemie covidu-19 ukázala, že skladování zásob je stále hojně využívané a výrobní metoda just-in-time nemusí být všespásná. Bude zajímavé sledovat, jak se u nás i ve světě změní kancelářská práce a obecně kancelářské prostředí. Právě tyto faktory budou mít v budoucnu vliv i na výkonnost nemovitostních fondů,“ uzavírá Martin Novák.
Foto: Pixabay
Zdroj: Broker Consulting, a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama