e-news.cz - kurzy
Reklama

Počet kyberútoků na české organizace vzrostl meziročně na dvojnásobek

13.10.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počet kyberútoků na české organizace vzrostl meziročně na dvojnásobek

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje před dalším nárůstem kybernetických hrozeb a útoků po celém světě.


Počet kyberútoků na organizace vzrostl v letošním roce v porovnání s rokem předchozím o hrozivých čtyřicet procent, v České republice dokonce ještě více. V září 2020 bylo maximem v průměru 523 útoků na jednu českou organizaci za týden, v září 2021 bylo týdenní maximum už 1057 útoků, což je více než dvojnásobný nárůst během jediného roku. Počet útoků na české organizace se dlouhodobě drží nad celosvětovým průměrem.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Kyberútoky na průmyslová odvětví:

  • Vzdělávací a výzkumné organizace jsou celosvětově nejvíce zasaženým sektorem. V průměru čelí každá vzdělávací nebo výzkumná organizace 1 468 útokům za týden, což je 60% nárůst oproti roku 2020.
  • Jedna vládní nebo vojenská organizace čelí průměrně 1 082 útokům za týden, což je 40% nárůst oproti roku 2020. V ČR se jedná dokonce o 1 225 kyberútoků.
  • Jedna zdravotnická organizace čelí průměrně 752 kybernetickým útokům za týden, což je 55% nárůst oproti roku 2020.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Ransomwarové útoky:

  • Každý týden je terčem ransomwarového útoku každá 61. organizace na světě.
  • Každá 44. zdravotnická organizace na světě čelí týdně nějakému ransomwarovému útoku, což je nárůst o třicet devět procent oproti roku 2020
  • Největšímu počtu ransomwarových útoků čelí společnosti v regionu APAC, každý týden je tam napadena každá 34. organizace

Nejčastěji napadené regiony:

  • Nejvíce útoků směřuje na organizace v Africe, kde na jednu společnost míří v průměru 1 615 útoků za týden, což je 15% nárůst oproti roku 2020. V regionu APAC je to průměrně 1 299 útoků týdně na jednu organizaci (20% nárůst oproti roku 2020). A nejvyšší nárůst útoků, o šedesát pět procent, zaznamenala Evropa.

 

Zdroj: Check Point Software Technologies

„Říjen je měsícem kybernetické bezpečnosti. Jak je vidět, kyberbezpečnost by měla být zásadní téma nejenom v říjnu. Zločinci se snaží využívat každou příležitost, včetně koronavirové pandemie. Počet útoků neustále roste a je tak důležité, aby organizace kladly důraz na prevenci a nehasily jen problémy, až když hrozby způsobí nějaké škody,“ říká Pavel Krejčí, Security Engineer v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.
Bezpečnostní tipy pro všechny organizace:

  • Vzdělávání. Vzdělávání. Vzdělávání. Vzdělávání uživatelů je jednou z nejdůležitějších prvků ochrany a každá organizace by na něj měla klást velký důraz.
  • Nic nepodceňte. Mějte plně pod kontrolu všechna zařízení, aplikace, síťový provoz i data.
  • Prevence na prvním místě. Starší bezpečnostní řešení spoléhají jen na detekci incidentů a reakci na ně. Nové útoky nezachycují včas, je tak obtížné minimalizovat škody.
  • Pozor na phishing. Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy a stahujte obsah pouze ze spolehlivých zdrojů.
  • Ihned instalujte aktualizace a nové záplaty. Vaše zařízení by měla být vždy aktuální a s nejnovějšími bezpečnostními záplatami, aby nebylo možné zneužít k sofistikovaným kyberútokům známé zranitelnosti.

Foto: Pixabay
Zdroj: Check Point Software Technologies


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama