e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář: Jaká ekonomická témata přestanou být v nové sněmovně aktuální?

14.10.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář: Jaká ekonomická témata přestanou být v nové sněmovně aktuální?

Výsledkem každých voleb do poslanecké sněmovny je alespoň částečná změna témat, na které se politici zaměřují. Vychází to nejen z jejich programu, ale také z rozložení sil, které ve vládní koalici jednotlivé strany mají. Letos k tomu nepochybně dojde také. Pojďme se zamyslet, jak?


Zásadní vliv na projednávaná témata bude mít fakt, že z parlamentu vypadly obě tradiční levicové strany, tedy KSČM a ČSSD. Obě strany, zejména do poslední chvíle tvrdě bojující sociální demokracie, se snažila svými sliby oslovit levicové voliče čelící sociální nejistotě, respektive voliče pociťující třídní nespokojenost. Útoky na bohaté spoluobčany, nebo nadnárodní společnosti, byly v kampani na denním pořádku. Síla k prosazování podobných záměrů se ale vypařila. Tím pádem před volbami zmiňované návrhy týkající se bydlení (zdanění prázdných bytů a velkých developerů), progresivní daně (významnější zdanění bohatých lidí s příjmem nad 100 tisíc Kč měsíčně) nebo uvalování selektivního sektorového zdanění zřejmě nikdo prosazovat nebude.
Překryv některých těchto témat byl patrný také u Pirátů, kteří je kombinovali i s plány implementace zelené politiky, nebo omezování dopravy. Jejich výsledek, determinovaný „výplachem“ jejich kandidátů z volitelných míst kandidátek koalice Pirátů a Starostů, eliminuje jejich sílu nastolovat v rámci vládnoucí koalice témata, respektive tato témata prosazovat. Jakkoliv se v povolební rétorice silných výroků zřejmě nedočkáme, fakticky budou Piráti hrát v pěti koalici předpokládané vlády nikoliv druhé, ale páté housle.
ČSSD a KSČM možná v prosazování levicových témat může zastoupit ANO. ANO sice je hnutí bez ideologie, ale vzhledem k tomu, že jeho elektorát tvoří z velké části levicově orientovaní voliči, které hnutí vyluxovalo právě vyjmenovaným stranám, je možné, že se strana začne těmto tématům výrazněji věnovat. Dávalo by to logiku, byť do jisté míry zvrácenou – situace veřejných financí je právě po vládě ANO ve velmi svízelné situaci, proto se vláda nevyhne nepopulárním stabilizačním krokům. Ty může ANO v opozici, tedy bez faktické odpovědnosti, populisticky kritizovat a tím vzkazovat ve sněmovně nezastoupeným voličům, že za ně někdo kope. Pokud by se Andrej Babiš rozhodl kandidovat na prezidenta (ač to několikrát vyloučil, prezentovatelný důvod ke změně názoru vymyslí za pár desítek sekund), právě tato role by mu bezpochyby pomohla. To může být pro koalici nepříjemné, obzvlášť s ohledem na ekonomický program a sociální ukotvení některých členů koalic, především KDU-ČSL.
Velmi nejistý je postup budoucí vlády ohledně přijetí eura. Většinu vlády tvoří strany, které by tuto měnu rády dříve či později přijaly, a v následujícím volebním období by alespoň chtěly vstoupit to ERM II. Většinu ve Sněmovně však budou mít strany, které jsou proti přijetí eura. Lze proto očekávat, že si strany vystačí s konstatováním, že právě kvůli neschopnosti plnit ekonomická kritéria vstup do eurozóny není na pořadu dne. Určitě je ale možné očekávat, že příznivci eurozóny budou bedlivě sledovat vývoj inflace a dalších ekonomických kritérií v eurozóně a v případě zásadních rozdílů v neprospěch ČR na to nebudou váhat poukazovat.
Toto rozdělení na příznivce a skeptiky v nové sněmovně platí celkově u většiny témat spojených s EU. Nejpravděpodobnější kurz nové vlády tak bude nedělat žádné velké kroky ani pro ani proti unijní politice, na což jsme z minulého volebního období víceméně zvyklí. Pravděpodobné je tak další pomalé zvyšování pravomocí Evropské komise, nejspíše však se zachováním brzdy Evropského parlamentu.
Většinu témat, které parlament bude řešit, tak znovu předznamenají podněty vlivných zájmových skupin – ty se totiž na volby a povolební vývoj připravují minimálně stejně intenzivně, jako samotné politické strany.
Foto: Pixabay
Zdroj: Michal Hejl


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama