e-news.cz - kurzy
Reklama

Jakub Brandalík: Většina dotací se zvrhla tak, že podporovaná „zelená“ technologie je pak dvakrát dražší

27.10.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jakub Brandalík: Většina dotací se zvrhla tak, že podporovaná „zelená“ technologie je pak dvakrát dražší

Cílem Jakuba Brandalíka není vyrábět světlovody v Číně. Za deset let zkušeností s výrobou světlovodů ví, že se tam dají vyrobit velmi levně, a pak je můžeme prodávat na internetu a velkoobchodně montážním a stavebním firmám. To je cesta, kterou si většina výrobců světlovodů vybrala. Jeho cesta je však jiná.
Rozhovor s JAKUBEM BRANDALÍKEM, jednatelem společnosti LIGHTWAY s.r.o.
Navrhováním, výrobou a montáží tubusových světlovodů se zabýváte už od roku 1999. Co vás k tomu vedlo?
Byl jsem zrovna na toaletě a v časopise byla zmínka o světlovodech. To bylo v roce 1997, kdy jsme dělali střechy a zákazníci volali, jen když nebylo něco v pořádku. Když jsme instalovali první křišťálové světlovody Lightway, zákazníci volali a děkovali, že tomu před tím nevěřili, ale že teď jsou ohromeni. Měl jsem slzy v očích dojetím, a to rozhodlo, že se křišťálovým světlovodům budeme věnovat naplno.
Současný způsob života a práce nás stále více “uzavírá” do budov, kde je přirozeného denního světla málo a převažuje umělé osvětlení. Proč je přirozené denní světlo pro člověka tak důležité?
V Holandsku máme farmáře, který roky do svých nových kuřecích farem používá křišťálové světlovody Lightway. Říkal nám před pár lety, že dostal nabídku na LED světelný, elektrický systém osvětlení, který dokonale imituje denní světlo. Po nějaké době, když jsme se s ním osobně viděli, se nás ptal, co do těch křišťálů dáváme, že pod těmi LED svítidly ty kuřata leží, jsou letargická a malý pohyb. A že pod Lightway světlovody běhají a chovají se jako na dvorku venku. Když se hýbou díky dennímu světlu, tak jsou prý kuřata zdravější. Dospělí v kancelářích a na pracovištích v továrnách, skladech a obchodech dostatečně kontrolují svoje reakce a nejsou tak bezprostřední jak kuřata na farmě. Ale jak vypadá pracovní morálka, zdraví a chuť se hýbat u lidí, co jsou pět let pod umělým světlem sedm hodin denně? Nejsme kuřata, něco už vydržíme, ale jak to pak dopadá s naším zrakem a náladou?
Když je přirozené denní světlo pro člověka tak důležité, proč se tedy v současnosti staví tzv. smart či chytré budovy, kde naopak při výsvitu slunce se stahují automaticky žaluzie a uvnitř se tak musí svítit umělými světly? 
To je průšvih, člověk potřebuje ráno denní světlo. Tím trpí celé léto spousta lidí. V létě jsou prosklené plochy zatažené roletami a svítí se doma i v práci Ledkami a zářivkami. Instalujeme hodně křišťálových světlovodů do vil a do kanceláří. To denní osvětlení ze shora, ze stropu díky světlovodu v místnosti je mnohem přirozenější, než okny, kde jsou navíc rolety.
V čem jsou světlovody lepší než zářivky či jiná umělá osvětlení? Mohou působit i na zdraví člověka?
Křišťálové světlovody nemění přirozené barvy denního světla a jeho dynamické vlastnosti, které lidské oko nevnímá přímo, ale mozek a tělo ano. Toto je rozdíl oproti „chytrému“ elektrickému osvětlení.
Kde se dá nejčastěji přirozené světlo využít?
Křišťálové světlovody se instalují do prostředních částí budov, tam kde je přes den šero nebo tma.
Jaký je rozdíl při osvětlení interiérů tubusovými světlovody a energií vyrobenou například ze solárních panelů?
Křišťálový světlovod rovnou interiér osvětlí denním světlem z oblohy, která je právě teď venku. Solární panely přemění světlo na elektřinu, a ta pak svítí v Ledkách a v zářivkách.
Jsou světlovody šetrné k životnímu prostředí? Jaký je jejich ekologický přínos?
Ročně ušetříme díky instalovaným Lightway hodně vlaků uhlí díky nespálené elektřině. Nemusí se tak často vyměňovat svítidla a jejich světelné zdroje, snižuje se tak  potřeba vyrábět je a používat další suroviny a energii.
Jaké jsou současné trendy v oblasti osvětlení? A jak si představujete budoucnost?
Bez denního světla v budovách to nepůjde. Máme nové fasádní křišťálové světlovody, které z boku výškových budov přivádějí denní světlo hluboko dovnitř budovy, kde normálně denní světlo přes den není. Ve více projektech je Lightway Tower, což je centrální, křišťálový světlovod a z něho vedou odbočky po budově, jako by to byl vodovod.
Jak jsou na tom moderní technologie při práci s přirozeným slunečním světlem? Může se kumulovat a uchovávat denní světlo například jako energie ze solárních panelů do baterií pro pozdější využití?
Denní světlo v jeho formě ještě kumulovat nejde. Musí ve stejné době, co bylo venku zachyceno z oblohy svítit na konci křišťálového světlovodu. Baterie pohánějí umělé světlo, to tak zdravé pro lidi není.
Může být využití denního světla do budoucna rovnocennou alternativou i jiným energetickým a obnovitelným zdrojům?
Můžeme ušetřit hodně energie a hodně lidských zdravotních i psychických problémů, když budeme v budovách více využívat denní světlo v jeho přirozené formě.
Svět a obzvláště Evropská Unie bojují za tzv. zelenou ekologii a zelenou ekonomiku. Jak vidíte tento přínos? Nebude to do budoucna spíše zátěží pro lidstvo a planetu Zemi?
Většina dotací se zvrhla tak, že podporovaná „zelená“ technologie je pak dvakrát dražší, než by mohla být normálně bez dotací. Ale třeba zákon a norma o povinném podílu denního světla v budovách ještě v EU chybí. Doufám, že se to povede brzo.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Jakubem Brandalíkem
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama