e-news.cz - kurzy
Reklama

Experti z týmu Covid a právo budou spolupracovat s Ministerstvem zdravotnictví

11.10.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Experti z týmu Covid a právo budou spolupracovat s Ministerstvem zdravotnictví

Mimořádná covidová opatření jsou riziková proto, že je přezkoumávají a tedy i často ruší soudy. Vláda by mohla místo nich používat nařízení nebo vyhlášky, u nichž toto nebezpečí nehrozí. Na společné schůze o tom jednali ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ta reprezentuje expertní skupinu Covid a právo, která bude ministerstvu zdravotnictví pomáhat s přípravou novely krizového zákona.


Expertní skupina Covid a právo nabídla v polovině září Ministerstvu zdravotnictví odbornou právní pomoc při vyhlašování koronavirových opatření. „Covidové právo zásadně ovlivnilo náš stát i jeho existenci. Je třeba zabrzdit a znovu vybudovat důvěru občanů a jejich respekt k právnímu státu. V současnosti totiž až třetina lidí právo nedodržuje, buď proto, že se v něm neorientuje, nebo už je soustavnými nařízeními unavena. Stát navíc dodržování práva, až na občasné výjimky v Praze, aktivně nekontroluje. Na změně tohoto stavu chceme dlouhodobě aktivně spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví,” říká Kovářová.
Prvním úkolem, kterého se skupina Covid a právo zhostí, je příprava návrhu akademické  verze zdravotnické části krizového zákona. „Je potřeba bez odkladu začít chystat novelizaci krizového zákona, zejména v epidemiologické oblasti, ve spolupráci s ostatními ministerstvy. Účinnost současného pandemického zákona totiž platí jen do konce února 2022, nerozumím tomu, proč už ho Ministerstvo vnitra dávno nezačalo připravovat,” vysvětluje Kovářová s tím, že by mělo jít o novelu krizového zákona, která by zohlednila i epidemiologická nebezpečí. Současný krizový zákon byl totiž šit na míru situaci při povodních.
Dosavadní mimořádná opatření, která vláda vyhlašovala, jsou z principu nefunkční a desítky z nich byly soudem následně rušeny. “Po roce a půl pandemického stavu je nejvyšší čas pomalu se vracet do normálního života a k běžným právním instrumentům. Nová vláda by například mohla přejít od zakazujících a příkazových právních norem spíše k doporučujícím formulacím, které daleko lépe na občany fungují,” říká Kovářová.
Dalším společným krokem ministra zdravotnictví a expertní skupiny Covid a právo bude organizace odborné konference mapující vliv pandemie na české právo. Její závěry by měly vést ke zlepšení legislativy, odstranění stávajících nedostatků a zvýšení důvěry veřejnosti v právní stát,” dodává JUDr. Daniela Kovářová. Konferenci odborně připraví skupina Covid a právo ve spolupráci s MZ a Stálou konferencí českého práva koncem listopadu 2021.
Proti navrhované novele krizového zákona, kterou nakonec vláda nepředložila, se vyjádřila i Česká advokátní komora. S ohledem na nové kompetence vlády je podle ní nezbytné, aby v krizovém zákoně byly upraveny podrobnosti vyhlášení stavu nebezpečí, a to především, která práva a svobody lze v době stavu nebezpečí omezit a které lze povinnosti uložit.
ČAK vadilo i navrhované ustanovení, týkající se otázky účinnosti, u níž by mělo být explicitně stanoveno, že okamžitá účinnost rozhodnutí o krizových opatřeních jejich vyhlášením je přípustná jen v krajních případech. „Je třeba si uvědomit, že veškerá krizová opatření se co do publikace nacházejí na hraně ústavnosti. Nezbytnost situace sice vyžaduje, aby účinnost byla rychlá. Zároveň je nutné mít na paměti, že vzniku opatření nepředchází obvyklý zákonodárný proces tak, jak je tomu u zákonů. Přijímané povinnosti a omezení nemají šanci projít celospolečenským postřehnutím tak, jak je tomu u zákonů. Proto každý den mezi schválením a účinností významně přispívá k tomu, že se adresáti norem o nových povinnostech a omezeních skutečně a řádně dozví,“ kritizovala ČAK. Výhrady ČAK jsou stále aktuální, sdělila EM Kovářová.
Foto: Pixabay
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama