e-news.cz - kurzy
Reklama

Česko potřebuje komplexní zákon o potravinách. Řešit by měl dumpingové ceny, finanční podporu prodejen i daně

30.10.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Česko potřebuje komplexní zákon o potravinách. Řešit by měl dumpingové ceny, finanční podporu prodejen i daně

Covidová krize sice umožnila řadě malých tuzemských prodejen se opět nadechnout a zastavila jejich dlouhodobý úbytek. Kritickou situaci v českém retailu to však nevyřešilo. Stále totiž existuje celá řada zásadních problémů, kterými je potřeba se co nejdříve zabývat. Budoucí vláda by jejich řešení měla nabídnout v komplexní zákonné úpravě o obchodu s potravinami v České republice.
Zákon o významné tržní síle
Klíčovou legislativní úpravou pro tuzemský retail je zákon o významné tržní síle. Ten sice v roce 2018 prošel novelou, změna však byla pouze jednostranná. Chráněni jsou sice malí čeští výrobci vůči nadnárodním obchodním řetězcům, novela se ale vůbec nevěnuje praktikám nadnárodních dodavatelů a výrobců vůči malým českým obchodníkům. Nadnárodní společnosti na ně přitom uplatňují jiné podmínky než na zahraniční řetězce, se kterými mohou spolupracovat ve více zemích.
České obchody tak mají dvě možnosti – buď přistoupí na nevýhodné podmínky v podobě vysokých nákupních cen, nebo je odmítnou. To pro ně ale znamená vyřazení řady populárních produktů z nabídky, a tedy i odliv možných zákazníků jinam. S sebou to logicky nese nižší tržby a existenční problémy. Pokud tedy budoucí vláda chce pomoci českému obchodu s potravinami, měla by v rámci komplexní zákonné novely chápat jako významnou tržní sílu také nadnárodní výrobce potravin.
Podnákladové ceny
Součástí velkého zákona o potravinách by jednoznačně měla být také problematika podnákladových cen. Tato praktika je dlouhodobě typická pro zahraniční obchodní řetězce, které ji zneužívají zejména u základních komodit, například mléka, pečiva, mouky či cukru. Tyto položky prodávají za ceny, za které není možné je ani vyrobit, natož zpracovat a prodat danému distributorovi.
Na tento problém musí být v budoucnu jasně pamatováno v zákoně. Jedná se o nekalou praktiku, která v konkurenčním boji znevýhodňuje malé české obchodníky. Ti v tomto směru nemohou konkurovat zahraničním řetězcům nejen kvůli horším podmínkám ze strany výrobců, ale také proto, že zkrátka dodržují zákon o podnikání, podle kterého musí obchodník při prodeji generovat zisk. U prodeje za podnákladové ceny se tak ovšem dít nemůže. Řešení tohoto problému se přitom nabízí – výrazné postihy od finančního a antimonopolního úřadu.
Finanční podpora prodejen v malých obcích
Změna zákona o významné tržní síle a potírání dumpingových cen nebudou samy o sobě dostačující. V Česku totiž stále existují stovky obcí s méně než tisíci obyvateli, kde obchody s potravinami buď zanikly nebo jsou vážně existenčně ohroženy. Právě hranice tisíce obyvatel je přitom z hlediska kupní síly klíčová pro to, aby provozovna mohla dlouhodobě ekonomicky fungovat. Nutná je proto finanční podpora těchto prodejen.
V současnosti se již objevují první signály v podobě dotací, ty však reálně mohou zachránit pouze jednotky provozoven. Ohrožených jsou jich ale stovky, podpora tedy musí být nejen násobně vyšší, ale také odstupňovaná dle počtu obyvatel dané obce.  Pohybovat by se měla v desítkách tisíc měsíčně na prodejnu. Zároveň není nutné, aby se na dotačních programech podílel pouze stát. Pomoci totiž mohou i nadnárodní obchodní řetězce. Místo toho, aby jejich zisky odcházely kompletně do zahraničí, může být jedním z řešení stanovení zvláštní daně z jejich zisku, která by byla následně přerozdělena nejvíce ohroženým prodejnám.
Sjednocení daňových sazeb
Nejen malí obchodníci, ale i větší české sítě jsou dlouhodobě zatěžovány odlišnými daňovými sazbami u jednotlivých komodit. Znamená to zbytečně zatěžování pracovníků při zkoumání, do jaké sazby DPH patří konkrétní prodávaný produkt. Nutno přitom dodat, že někdy se na tom neshodnou ani rozhodčí státní instituce. Ideálním řešením je proto místo tří různých sazeb DPH mít pouze jednu, klidně tu nejvyšší.
Zahraniční obchodní řetězce ostatně prodávají své zboží s obchodní přirážkou 140 procent. Zákazník tedy nemá vůbec šanci poznat, že by se do výsledné ceny vůbec promítnul rozdíl například šesti procentních bodů sazby daně z přidané hodnoty. Efekt z hlediska ceny bude při sjednocení DPH zanedbatelný, českým obchodníkům to však ulehči jejich fungování.
Komplexní přístup
Výše uvedené body shrnují nejpalčivější problémy, se kterými se momentálně čeští obchodníci s potravinami potýkají. Budoucí vláda by se jim měla v následujících měsících prioritně věnovat, ideálně pomocí komplexního zákona o potravinách v Česku, který by obsahoval nejen výše zmíněné podněty. Mezi další patří například problematika otevírací doby v neděli, či dvojí kvality potravin. Zároveň na zákonodárce apelujeme, aby se při tvorbě legislativy obrátili na odborníky z prostředí českých obchodníků. Právě ti o této problematice vědí nejvíc, denně se s ní setkávají a mohou tedy nabídnout nejlepší možná řešení.
ROMAN MAZÁK, předseda Družstva CBA CZ
Foto: Pixabay
Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňové přiznání za rok 2023. Co se oproti roku 2022 změnilo?

15.03.2024, Autor: Z blogosféry

Změny v daňovém přiznání za uplynulý rok se týkají především limitů a hodnot daňových úlev. Zvyšuje se například limit příjmů, při kterém už platí povinnost podat daňové přiznání, a to z 15 000 na 50 000 Kč.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Blíží se roční zúčtování daně. Na co nezapomenout, a které slevy letos čerpáte naposledy

02.02.2024, Autor: Z blogosféry

Do 15 února musí zaměstnanci požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. V tomto termínu by měli do účtárny dodat podklady, které je opravňují k nárokování slev. O školkovné nebo slevu na studenta přitom můžete žádat naposledy. Slevu na manželku budete moci uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní. 

Dejte si pozor na nesprávné podání kontrolního hlášení

15.09.2023, Autor: red

Nejvyšší správní soud (NSS) se ve svém rozsudku 6 Afs 150/2021 ze dne 25. 8. 2022 zabýval lhůtou pro podání kontrolního hlášení v případě, že jej plátce daně z přidané hodnoty podá v nesprávné formě (např. ve formátu pdf. nebo emailem) a to v řádné lhůtě pro podání kontrolního hlášení.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Fassmann: Copak pro nás připravuje koalice v oblasti daní? 

29.03.2023, Autor: Martin Fassmann

V souvislosti s takzvanou nápravou veřejných financí, což při aktuálním pohledu na vývoj státního rozpočtu stále silněji zní spíše jako eufemismus, se kupodivu o jedné složce tohoto „napravování“ hovoří stále zastřeněji. Ano, jde o zvyšování daní.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Brigáda a sleva na manželku

30.09.2022, Autor: red

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc korun, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 korun. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama