Vlastní, nebo nájemní bydlení. Preference klientů se mění

16.09.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vlastní, nebo nájemní bydlení. Preference klientů se mění

V České republice chce většina lidí bydlet ve vlastní nemovitosti. Jenže za poslední dobu se kvůli vysokým cenám bytů či domů lidé více poohlížejí spíš po nájemním bydlení. V kurzu je také mnohem víc mezigenerační bydlení, protože mladí lidé prostě na svou vlastní nemovitost nemají.
Z našich dat je patrné, že lidé sice stále vyhledávají domy, či byty ke koupi, ale nakonec se rozhodnou pro nájemní bydlení. Důvodem jsou hlavně nižší pořizovací náklady u nájmů. Ani byt si nemůžete pronajmout úplně bez peněz, ale je rozdíl zaplatit kauci a počáteční poplatky kolem 50 tisíc korun, než muset mít našetřen třeba milion ke koupi menšího bytu v Praze.
Ani investovat do pražských bytů se již nevyplatí
V pražském regionu se již dnes nevyplatí kupovat byt na investici s vidinou pronájmu. Tento výnos může klesat až k 2 % ročně, a to bez ohledu na nárůstu ceny podkladového aktiva. Češi musí přehodnotit svou prioritu „bydlet ve svém“ na „bydlím v pronájmu“ a vnímat to naprosto normálně.
Češi berou bydlení v pronájmu téměř jako cizí slovo a z historických důvodů bydlet ve svém je mantra. Doba však ukazuje, že je třeba tuto mantru prolomit a že není ostuda bydlet v hezkém pronájmu.
Například ve Švýcarsku vlastní bydlení skoro nepřipadá v úvahu. Tamní obyvatelé se hodně stěhují kvůli práci a ceny nemovitostí jsou tak vysoké, že málo koho napadne pořídit si svůj byt či dům.
Ve velkých městech jako je Praha nebo Brno se koupě nemovitost k vlastnímu užívání takřka nevyplatí. V regionech je situace trochu jiná. Třeba v Mostě, v Chomutově nebo Plzni se dají stále ještě sehnat byty, či domy za příznivé ceny. Na druhou stranu se drahé nemovitosti rozšiřují i na předměstí. Lidé kvůli vlastnímu bydlení budou dojíždět i přes hodinu do zaměstnání, než aby šli do nájmu v blízkosti své práce.
Rozhodování ovlivnila i pandemie koronaviru
Lockdowny a celková situace kolem onemocnění Covid-19 také ovlivnila rozhodování lidí, zda mít byt svůj nebo nájemní. U nájemního bytu sice nedáváte peníze do svého, na druhou stranu u hypotéky je nad vámi banka, která očekává bezproblémové splácení. Problém pořídit si vlastní bydlení pociťují hlavně samoživitelky, mladé rodiny, senioři, či studenti. Proto je v kurzu i společné mezigenerační bydlení ve větším bytě. Na poplatky a nájem se všichni složí a částka není tak vysoká, jako kdyby každý měl svůj vlastní nebo pronajatý byt.
Vliv má i prudký nárůst cen stavebního materiálu, který působí na poptávku v nájemním bydlení stejný tlak. Kdo staví, bude to mít dražší. Kdo by chtěl stavět, tak tuto činnost odkládá na neurčito. Platit za stavební materiál o 100 % více se chce opravdu jen malé hrstce lidí. Pokles výstavby „svépomocí“ tedy způsobuje též změnu v motivaci bydlet ve svém.
JAKUB VEVERKA, z realitního portálu Videobydleni.cz.
Foto: Pixabay
Zdroj: BeFree PR


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama