e-news.cz - kurzy
Reklama

Důkladným záplatováním a používáním silných hesel sníží firmy riziko kybernetických útoků až o šedesát procent

17.09.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Důkladným záplatováním a používáním silných hesel sníží firmy riziko kybernetických útoků až o šedesát procent

Útoky hrubou silou a zneužití známých zranitelností patří mezi nejčastější způsoby, jakými se útočníci snaží proniknout do prostředí napadených organizací. Dělo se tak při šesti z deseti (šedesát tři procent) kybernetických útocích vyšetřovaných týmem Kaspersky Global Emergency Response.


Z jeho analytické zprávy Incident Response Analytics Report vyplývá, že pouhé zavedení vhodné politiky správy záplat snižuje riziko incidentů o třicet procent a politika silných hesel snižuje pravděpodobnost úspěšného napadení o šedesát procent.
Důležitost pravidelného záplatování a aktualizací softwaru, stejně jako používání silných hesel, je všem, kteří kybernetické bezpečnosti alespoň trochu rozumí, dobře známá. Tyto aspekty však bývají přesto v mnoha organizacích zanedbávány, což nabízí útočníkům příležitost proniknout do systému firmy. Proto se na bezpečnostní problémy s hesly a nezáplatovaným softwarem zaměřuje drtivá většina počátečních fází pokusů o získání přístupu.
Útoků hrubou silou meziročně přibylo víc než dvojnásobně
Analýza anonymizovaných dat z případů reakce na incidenty (IR) ukazuje, že nejčastěji používaným výchozím prostředkem pro průnik do firemní sítě je útok hrubou silou, což jsou pokusy o uhádnutí přístupového hesla systematickým testováním všech možných kombinací. Ve srovnání s předchozím rokem podíl útoků hrubou silou prudce vzrostl z 13 % na 31,6 %. Pravděpodobně se tak stalo v důsledku pandemie a rozmachu práce na dálku. Druhým nejčastěji zaznamenaným typem útoku je zneužití zranitelnosti s podílem 31,5 %. Průzkum ukázal, že pouze v několika málo incidentech byly využity zranitelnosti z roku 2020. V ostatních případech útočníci využili starší nezáplatované zranitelnosti, například CVE-2019-11510, CVE-2018-8453 a CVE-2017-0144.
Více než polovina všech útoků, které začaly nebezpečnými e-maily, hrubou silou a zneužitím externích aplikací, byla odhalena v řádu hodin (osmnáct procent) nebo dnů (padesát pět procent). Některé z těchto útoků však trvaly mnohem déle – v průměru až 90,4 dne. Zpráva ukazuje, že útoky využívající na počátku hrubou sílu jsou teoreticky snadno odhalitelné, ale v praxi jich byl jen zlomek odhalen dříve, než napáchaly nějaké škody.
Nestandardní situaci je třeba rozpoznat už v rané fázi a jednat
I když se na první pohled zdá, že prevence útoků hrubou silou a včasná implementace aktualizací softwaru nepředstavují pro profesionální tým kybernetické bezpečnosti žádnou potíž, v praxi je stoprocentní eliminace těchto problémů prakticky nemožná.
„I když oddělení pro zabezpečení IT dělá pro ochranu firemní infrastruktury vše, co může, jeho úsilí mohou zmařit například problémy s kompatibilitou, používání starších operačních systémů, podřadné vybavení nebo lidský faktor, což má často za následek narušení bezpečnosti, které může ohrozit chod organizace. Samotná ochranná opatření nemohou zajistit komplexní kybernetickou obranu. Proto by měla být vždy kombinována s nástroji pro detekci a reakci, které dokážou rozpoznat a eliminovat útok již v rané fázi a také řešit příčinu incidentu,“ říká Konstantin Sapronov, vedoucí týmu Kaspersky Global Emergency Response.
Chcete-li minimalizovat pravděpodobnost průniku do vaší infrastruktury, zvažte následující doporučení společnosti Kaspersky:

  • Zaveďte politiku silných hesel, včetně vícefaktorového ověřování (MFA) a nástrojů pro správu identit a přístupu.
  • Zajistěte nekompromisní správu záplat a realizaci nápravných opatření pro veřejně přístupné aplikace. Pravidelné aktualizace od dodavatelů softwaru pro odstranění zranitelných míst, skenování zranitelnosti sítě a instalace záplat jsou pro bezpečnost firemní infrastruktury klíčové.
  • Udržujte dostatečně vysokou úroveň znalostí zaměstnanců o bezpečnostních hrozbách. Zajištění komplexních a účinných školicích programů pro zaměstnance pořádaných specializovanými firmami je vhodným způsobem, jak ušetřit čas IT oddělení a dosáhnout dobrých výsledků.
  • Kromě dalších opatření implementujte také řešení pro ochranu koncových bodů například pomocí služby Kaspersky Managed Detection and Response (MDR), která dokáže rychle odhalit a potlačit hrozící nebezpečí. Využívání pokročilých bezpečnostních služeb umožňuje firmám snížit náklady spojené s útoky a předcházet nepříjemným následkům.

Foto: Pixabay
Zdroj: Taktiq Communications


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

O IT obory je velký zájem, v Česku však stále chybí až 30 tisíc ajťáků, nejvíce v oboru kyberbezpečnost

20.03.2024, Autor: Z blogosféry

V Česku chybí odborníci z oblasti IT. V České republice je zaměstnaných více než 316 000 IT specialistů, zapotřebí je jich ale až o 30 000 víc. Zájem o studium oboru na vysoké škole přitom roste – v roce 2022 studovalo informační a komunikační technologie (ICT) téměř 24 000 studentů. Počet studentů je vyšší než za posledních 5 let. Nedostatek pracovníků je především u oboru kybernetické bezpečnosti.

80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace. I přesto většina zaměstnavatelů z oboru plánuje nábor nových lidí

07.03.2024, Autor: Z blogosféry

Rok 2024 bude rokem pokročilé automatizace a robotizace. V oboru IT a podnikových služeb již dnes roboti zastávají práci, která je ekvivalentem bezmála 20 tisíc pracovních míst, v nadcházejícím roce chce ale 80 % firem z toho oboru projekty automatizace rozšířit i na další zpracovávané procesy a služby.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Migrace českých firem do cloudu pokračuje. Čeho se obávají a co je pravda?

29.02.2024, Autor: Z blogosféry

Během pár let musí více než tisícovka tuzemských firem přejít do cloudu. Důvodem je transformace populárního podnikového softwaru SAP a ukončení podpory stávajícího necloudového řešení na konci roku 2025. Většina firem se tohoto dlouho odkládaného kroku ale stále obává. Jaké mají důvody a jaká je dnes realita?

Drtivá většina firem není na novou úroveň kyberbezpečnosti připravena

27.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pouze 2 % českých firem dosahuje úrovně kybernetické bezpečnosti definované aktualizovanou směrnicí o síťové a informační bezpečnosti (NIS2). Vyplývá to z průzkumu společnosti EY ČR, která jej provedla mezi desítkami tuzemských společností z 22 různých odvětví.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama