e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Inflace zvedla úrokové sazby. Komu se nyní vyplatí spořicí účet?

22.08.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Inflace zvedla úrokové sazby. Komu se nyní vyplatí spořicí účet?

Se stoupající inflací vzrostly také úrokové sazby. Bankovní rada České národní banky je v červnu zvedla poprvé od loňského února a další zvyšování lze během letoška ještě očekávat. Tyto změny by se měly propsat také na spořicí účty, které jsou tak nyní pro zákazníky výhodnější. Platí to ale pro všechny?


Podle Miroslava Mikeše, finančního specialisty ze společnosti Infin, je nárůst sazeb o 0,25procentního bodu stále málo. „V dohledné době nemůžeme počítat s tím, že by úroky ze spořicích účtů pokryly inflaci nebo něco vydělaly,“ říká Mikeš. Spořicí účty podle něj dlouhodobě nejsou řešením pro lidi, kteří chtějí své peníze zhodnotit.
Ocení je naopak klienti, kteří si nepotrpí na riziko a chtějí mít jistotu, že jsou jejich úspory v bezpečí. „Spořicí účty jsou výhodné v tom, že s penězi je možné téměř neomezeně manipulovat. Nemusíte čekat, než je vyberete, a v případě nečekaných výdajů, případně impulsivních rozhodnutí, je máte stále k dispozici, což je v současné pandemické době například pro podnikatele nedocenitelné,“ popisuje výhody spořicího účtu finanční specialista.
Další výhodou podle něj je, že většina bank poskytuje založení i vedení spořicího účtu zdarma a neúčtuje si žádné vstupní poplatky. Vklad klientů je navíc chráněný pojistkou, a to až do výše 100 000 eur.
Když nepotřebujete zálohu
Na rozdíl od účtů, na které můžete sáhnout téměř kdykoli, existují spořicí produkty, u nichž možnost výběru odpovídá jasně nastaveným pravidlům. U v posledních letech velmi oblíbených termínovaných vkladů vyplývá tato podmínka už z názvu. Pokud chcete své vložené peníze zúročit, je potřeba je v bance nějaký čas ponechat.
„Lhůta, po kterou se ke svým úsporám nedostanete, se nazývá vázací doba. Pokud z neočekávaných důvodů potřebujete peníze neodkladně zpět a vázací dobu porušíte, banky vám za vybrání peněz před dohodnutým termínem udělí sankci. Ve výsledku tak můžete například přijít o veškeré úroky, a celé spoření se tak nevyplatí. Pokud tedy víte o výdajích, které mohou nastat, i když je zrovna neplánujete, je lepší se poohlédnout po jiné formě spoření,“ vysvětluje Michal Diviš ze společnosti Infin.
Naopak v případě, že jste část svých peněz schopni odložit a na neočekávané výdaje máte k dispozici další volné prostředky na účtu, dokážou termínované vklady úspory znatelně navýšit. „Pro banky je totiž důležité mít zaručenou dobu, po kterou budou moci vaše svěřené peníze spravovat, a tím pádem také zhodnocovat. Delší doba je pro ně samozřejmě výhodnější, od čehož se odvíjí výše odměny pro klienta. Pokud tedy na vložené peníze můžete na delší dobu zcela zapomenout, je termínovaný vklad nejvhodnější způsob, jak uspořené peníze znásobit,“ vysvětluje Diviš.
Banka, nebo záložna?
Pokud jste si vybrali vhodný nástroj zhodnocování, nastává také otázka, komu peníze svěřit. Kromě bank je možné otevřít si spořicí účet také u družstevních záložen a to stejné platí i pro termínované vklady. Záložny na rozdíl od bank nabízejí jen omezené služby, vedle poskytování úvěrů se soustředí právě na přijímání vkladů. Díky celkově menšímu rozsahu služeb dokážou být v těch nabízených operativnější a s podmínkami umí lépe vyjít vstříc.
Případy, kdy se zákazníci kampeliček ke svým úsporám nedostali, jsou už díky současným přísnějším kontrolním mechanismům minulostí. Hlavní nevýhodou záložen tak zůstává členský vklad ve výši deseti procent vkládané částky, který se na rozdíl od samotného termínovaného vkladu nijak neúročí.
Foto + Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama