Ceny bydlení dál rostou. Praha překročila hranici 110 tisíc na metr, trh však přibržďuje

21.08.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ceny bydlení dál rostou. Praha překročila hranici 110 tisíc na metr, trh však přibržďuje

Ceny starších domů a bytů nepřestávají růst a přináší s sebou nové cenové rekordy. Praha překročila hranici 110 tisíc korun za metr, byty ve středních Čechách se poprvé dostaly těsně po šedesát pět tisíc korun.


Růst podporuje inflace i materiálová krize. Přesto data naznačují, že by se mohl v následujících měsících alespoň trochu zpomalit. Vyplývá to z Kvartálního monitoru přímého trhu s nemovitostmi realitní služby Bezrealitky.
Ani v polovině roku ceny domů a bytů nepřestaly růst. V celém Česku padly nové rekordy. V Praze se cena metru čtverečního staršího bytu poprvé přehoupla přes milník 110 tisíc korun, což je hodnota průměrného metru čtverečního v novostavbě na konci roku 2019. Cena bytů v hlavním městě se meziročně zvýšila o celých dvanáct procent. Růst pokračoval i v Brně a okolí, kde padl milník čtyřicet pět tisíc korun za metr čtvereční. Brněnské byty zároveň v současnosti zdražují rychleji než pražské, a to meziročně 18% tempem. Ještě vyšší – 19% nárůst – vykazují byty ve Středočeském kraji, které se poprvé přiblížily 65tisícové hranici za metr.
A ceny rostly také v regionech, například v Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji skokově stouply průměrné ceny za metr čtvereční rodinných domů, hnané zájmem o luxusní chalupy a takzvané druhé domovy. Překvapivě vzrostly také ceny prodaných bytů v Olomouckém nebo Zlínském kraji či na Vysočině, které tak ukončily pokles nebo stagnaci. Zejména u rekonstruovaných domů a bytů totiž do cen začíná promlouvat inflace i materiálová krize.
Data však postupně začínají věstit zpomalení cenového růstu. V případě dražších bytů se prodlužuje čas nutný k prodeji a častěji dochází ke snižování první nabídkové ceny.
Přestože ani tentokrát není možné předpovědět stagnaci nebo pokles, očekáváme, že růst cen v druhé polovině roku přibrzdí. Projekty sice prodraží rostoucí ceny, ale jak se zdá, Praha nebo Brno v současnosti stále více naráží na finanční možnosti českých domácností. To znamená pro majitele jediné – držet byt déle v nabídce nebo slevit z ceny.
Podle něj má nárůst cen prakticky po celém Česku jedno opomíjené pozitivum. V celé řadě lokalit dochází k prodejům a renovacím starších nemovitostí, které dlouhé roky ležely ladem. Ty posléze míří do prodeje nebo pronájmu.
„Pro spoustu majitelů je aktuální situace impulsem k prodeji nemovitostí, pro které neměli doposud rozumné využití. Desítky takových nemovitostí míří měsíčně do přímého prodeje nebo nám je majitelé nabídnou rovnou k okamžitému odkupu. V takovém případě je rekonstruujeme a následně prodáváme přímo my,“ vysvětluje Meyer.
Nájmy přestaly klesat a nejspíš opět porostou
Zdražování se bude v následujících měsících pravděpodobně týkat také nájemního bydlení. Více než rok trvající pokles se zastavil a ceny v současnosti opět začínají velice opatrně růst. Zatím pouze v řádech jednotek procent. V Praze se tak v polovině roku ustálily na částce 264 korun za pronajatý metr čtvereční, což je hodnota podobná konci loňského roku. V Brně pak pokračuje již více než roční růst s aktuální hodnotou 238 korun za pronajatý metr čtvereční.
Zájem o nájemní bydlení přitom neoslabuje a již více než rok se drží ve vysoce nadprůměrných hodnotách. A poptávka by v příštích měsících mohla opět stoupnout.
Po roční pauze se pravděpodobně o nájemní byty opět začnou ve velkém zajímat vysokoškolští studenti, v Praze se dá očekávat vlažný návrat turismu a s ním rostoucí pokusy o obnovení krátkodobých pronájmů. Kvůli dražším hypotékám a cenám domů a bytů pak do nájmu zamíří další rodiny, které by ještě před pár měsíci volily vlastní bydlení. Domnívám se, že do konce roku se mohou nájmy vrátit na úroveň poloviny roku 2020.
Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky
Foto + Zdroj: FYI


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama