Zájem o vlastní bydlení roste, brzdí ho nedostatek financí i předražené byty

20.07.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zájem o vlastní bydlení roste, brzdí ho nedostatek financí i předražené byty

Podle aktuálního průzkumu společnosti EMA data zvažuje více než třetina Čechů koupi vlastního bydlení. Většina z nich považuje za výhodnější platit hypotéku než nájem, mladí pak hledají vhodnější prostor. 

   
Tři čtvrtiny dotázaných si ho ale nemůžou dovolit kvůli nedostatku úspor nebo nízkým příjmům, bariérou jsou i vysoké ceny nemovitostí.
Vlastní bydlení by si v současné době chtěla pořídit více než třetina Čechů. „Zájem o nemovitosti roste řadu let a poptávka výrazně převyšuje nabídku. Výstavba nestačí, navíc ji brzdí zdlouhavý proces stavebního povolení, k zájmu o byty poslední rok přispěly i rekordně nízké úrokové sazby nebo vyšší úspory z covidové doby. A i když třeba hypotéky už nejsou tak výhodné, jako v únoru, zájem o ně neklesá,“ uvádí Martin Viktora, spoluzakladatel EMA data. Dostupnost bydlení dále zhoršuje růst cen nemovitostí nebo samotného stavebního materiálu a skupování nemovitostí na investici, kterou vlastní již nyní šest procent Čechů a dalších sedm procent to zvažuje.
Raději hypotéku než nájem
Vlastní bydlení je pro Čechy lákavé především proto, že považují za výhodnější platit hypotéku než nájem. Myslí si to téměř dvě třetiny z nich. „V některých městech je nájemné dokonce vyšší než měsíční splátka hypotéky. Není proto překvapením, že největší zájem o vlastní bydlení je mezi těmi, kteří bydlí v nájmu,“ vysvětluje Petr Zámečník, datový analytik EMA data. O koupi bytu ale mají zájem i ti, kteří bydlí ve vlastním. Pro třetinu je pak nový byt řešením nevhodného prostoru a dvanáct procent považuje „cihlu“ za nejlepší investici. „Češi jsou citliví na ceny, obchodníci toho využívají při slevových akcích. Projevuje se to i na realitním trhu, kde každý osmý chce byt koupit jednoduše proto, že levnější už nebude,“ doplňuje Zámečník.
Největší zájem o nové bydlení mají mladé rodiny, z těch s jedním dítěte si ho chce pořídit čtyřicet dva procent. „Většinou jsou to děti, co přiměje mladé ke koupi bydlení. S příchodem potomka začínáme řešit další místnost, kterou bude dítě časem potřebovat, pracovnu, abychom měli i my nějaký prostor a podobně,“ dodává Petr Zámečník.
Proč si nekoupíme byt? Prostě na něj nemáme
Navzdory jasným finančním výhodám vlastního bydlení o něm polovina respondentů neuvažuje. Důvod? Pro sedmdesát osm procent Čechů, kteří nemají a ani neuvažují o vlastním bydlení, jsou to peníze. Nejčastěji jim k jeho pořízení chybí úspory (v 54 % případů), překážkou jsou pro ně i nízké příjmy (čtyřicet jedna procent) a příliš vysoké ceny nemovitostí (třicet devět procent). A pro osm procent je argumentem to, že nájemné je výhodnější než měsíční hypoteční splátka. „Taková situace panuje ve velkých městech, právě zde jsou nemovitosti extrémně drahé. Na většině našeho území se vlastní byt zkrátka vyplatí,“ upřesňuje Martin Viktora, spoluzakladatel EMA data. Každý 16. Čech pak preferuje nájem kvůli jeho flexibilitě a možnosti se snáze stěhovat. Upřednostňují ho především svobodní mladí lidé do 26 let.
Foto: Pixabay
Zdroj: Crest Communications


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama