e-news.cz - kurzy
Reklama

Počty směnáren proti loňsku mírně klesly, Češi v zahraničí většinou platí kartou

25.07.2021, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počty směnáren proti loňsku mírně klesly, Češi v zahraničí většinou platí kartou

Především v období letních prázdnin je o směnu cizích měn zvýšený zájem. Počty směnárníků proti loňsku klesly o šest procent, naopak zvýšeným trendem jsou online směnárny nebo platby platební kartou.
Loni v červenci v České republice provozovalo směnárenskou činnosti 916 směnárníků v celkem 1 892 směnárnách. Letošní počty jsou o šest procent nižší – 865 směnárníků, kteří provozují 1 347 směnáren. Příčinou nižšího počtu je nejspíše pandemie koronaviru, část lidí také začala využívat online směnárny a bezhotovostní platby.
„Směnárenská činnost, která je svou podstatou výrazně navázána na turistický ruch, byla pandemií ovlivněna. Nicméně k zastavení směnárenské činnosti nedošlo – spíše se jedná o omezení otevírací doby jednotlivých provozoven či snížení počtu provozoven jednotlivých směnárníků,“ uvádí mluvčí ČNB Denisa Všetíčková.
V loňském i letošním roce zaznamenala ČNB znatelný úbytek stížností na nejrůznější směnárny, typicky situované v hlavním městě. „Důvodem je zejména skutečnost, že skupina směnárníků, kteří poskytovali své služby zejména v Praze na turisticky exponovaných místech a na které v minulosti mířila významná většina stížností, byla nucena ukončit svou činnost po vydání rozhodnutí ČNB o odejmutí povolení k činnosti, říká Všetíčková.
Češi platí v zahraničí bezhotovostně
Poměrně novou záležitostí jsou online směnárny. Obvykle je provozují banky, které nabízejí možnost bezplatně otevřít účet v cizí měně (typicky v eurech či v dolarech) a díky tomu provádět bezhotovostní platby v zahraniční měně. Platby pak probíhají vždy bezhotovostně.
Pokud si klienti založí účet v cizí měně těsně před výjezdem na dovolenou, nemusí čekat, až jim fyzická karta přijde. „Kartu si naši klienti ihned mohou přidat do služeb Apple Pay nebo Google Pay a platit v zahraničí mobilním telefonem nebo hodinkami, takže mohou na dovolenou v klidu vyrazit i bez karty,“ vysvětluje Zuzana Filipová, ředitelka ESG a komunikace Skupiny MONETA s tím, že pokud klienti účet použijí pouze na dovolené, po návratu nemusí nic řešit. Zbývající peníze mohou online zdarma směnit zpět na koruny.
Platební kartu čeští turisté již dnes používají běžně: šedesát procent Čechů během svých zahraničních cest občas platí kartou, každý třetí platí dokonce výhradně bez hotovosti, vyplývá z nedávného průzkumu agentury Ipsos pro UniCredit Bank. Hotovost i přes nesporné výhody bezhotovostních plateb stále preferuje čtyřicet procent Čechů.
Při zahraničních platbách kartou je potřeba si ohlídat jedinou věc: aby při výběru z bankomatů či bezhotovostní platbě neproběhlo takzvané DCC (Dynamic Currency Conversion) – česky „dynamický převod měny“. Tato služba má vždy méně výhodný směnný kurz, než když je platba provedena bez DCC.
Foto: Pixabay
Zdroj: Beaufort


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama