e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář Radomíra Jáče ke zveřejněným předběžným výsledkům PMI průzkumu

27.07.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář Radomíra Jáče ke zveřejněným předběžným výsledkům PMI průzkumu

Růst ekonomické aktivity v eurozóně letos v červenci dle předběžných výsledků PMI průzkumu dále zrychlil, přičemž tempo růstu bylo nejsilnější za uplynulých dvacet jedna let.


Zrychlení růstu bylo taženo sektorem služeb, kde se situace díky uvolňování restrikcí souvisejících s pandemií zlepšuje zejména v pohostinství, cestování a turistice obecně. Růst aktivity v sektoru služeb je nyní nejsilnější od června 2006. Růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu naopak zpomalil ze svého historického maxima s tím, jak na aktivitu v sektoru dopadají problémy v dodávkách potřebných surovin a dílů. Oživení aktivity v průmyslu a ve službách je doprovázeno výraznými cenovými tlaky: eurozóna tak prožívá nejen oživení hospodářského růstu, ale také kumulující se riziko vyšší inflace.
Složený (kompozitní) indikátor PMI, jenž mapuje celkovou ekonomickou aktivitu v eurozóně, v červenci dle předběžných výsledků vzrostl z úrovně 59,5 na 60,6, což je nejvyšší hodnota od července roku 2000. Pro finanční trh jde o lepší než očekávaný výsledek, neboť trh očekával růst souhrnného PMI indikátoru na úroveň 60,0. Úroveň padesáti bodů v tomto průzkumu představuje hranici mezi růstem a poklesem ekonomické aktivity a souhrnný PMI indikátor za červenec naznačuje, že v eurozóně probíhá výrazné oživení hospodářského růstu, jež bylo patrné již v průzkumech pro letošní druhé čtvrtletí.
Z pohledu růstu aktivity stále dominuje zpracovatelský průmysl, v červenci se ale růstová dynamika zmírnila ze své rekordní červnové úrovně a růst ve zpracovatelském průmyslu klesl na čtyřměsíční minimum. PMI ve zpracovatelském průmyslu v červenci klesl z rekordní úrovně 63,4 na 62,6, když trh očekával pokles na úroveň 62,5. Nové objednávky ve zpracovatelském průmyslu sice i nadále velmi silně rostou, na aktivitu v tomto sektoru ale dopadají problémy a zpožďování v dodávkách surovin a potřebných komponent.
Tahounem červencového růstu souhrnného PMI indikátoru byl ovšem sektor služeb, u nějž PMI průzkum hlásí zrychlení růstu na nejsilnější úroveň od června 2006. V případě sektoru služeb vzrostl PMI indikátor z úrovně 58,3 na 60,4, zatímco trh očekával nárůst na úroveň 59,3.
Průzkum PMI naznačuje, že se ekonomika eurozóny vstoupila do letošního druhého pololetí ve znamení zrychlujícího růstu ekonomické aktivity. Ekonomika eurozóny se ve druhém čtvrtletí soudě dle všech dostupných údajů vymanila z recese, HDP eurozóny by tedy měl za druhé čtvrtletí vykázat velmi slušné mezičtvrtletní oživení – předběžný údaj o HDP bude zveřejněn příští pátek. Průzkum PMI za červenec naznačuje, že tempo mezičtvrtletního růstu HDP se může ve třetím čtvrtletí dále zrychlit, určitou nejistotu ale mohou představovat jak dodavatelském problémy v průmyslu, tak nové varianty koronaviru a jejich případný dopad na sektor služeb.
Oživení aktivity ve zpracovatelském průmyslu a ve službách je doprovázeno najímáním nových pracovníků a růstem cenových tlaků. Z čerstvých výroků ECB je ale patrné, že zvýšení úrokových sazeb v eurozóně zatím zůstává v nedohlednu.
Průzkumu PMI podporuje očekávání, že po předpokládaném obnovení mezičtvrtletního růstu HDP eurozóny v letošním druhém čtvrtletí bude i třetí kvartál ve znamení hospodářského oživení. Pro středoevropský region je dobrou zprávou pokračující zlepšování podmínek ve zpracovatelském průmyslu napříč eurozónou a především v Německu, neboť regionální výroba a exporty jsou se situací průmyslu eurozóny úzce provázány.Zároveň je ale platí konstatování, že jak komplikace v dodávkách, tak tendence k růstu nákladů i cen průmyslové produkce se budou v dalších měsících projevovat též ve středoevropském regionu.
RADOMÍR JÁČ, hlavní ekonom Generali Investments CEE
Foto: Pixabay
Zdroj: PR.Konektor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama