e-news.cz - kurzy
Reklama

Komentář České bankovní asociace k vývoji hypotečního trhu za červen 2021

25.07.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komentář České bankovní asociace k vývoji hypotečního trhu za červen 2021

Sazby u hypotečních úvěrů v červnu opět mírně vzrostly, navzdory tomu stoupl i objem hypoték. Tak lze shrnout zjištění Fincentrum Hypoindexu, který dlouhodobě „měří teplotu“ trhu, jež reprezentuje výraznou většinu celkového objemu půjček poskytovaných obyvatelstvu.


Oproti předchozímu měsíci podražily hypotéky o sedm bazických bodů na 2,13 procent. Bankovní domy podle Hypoindexu zvedly objem hypoték na bezmála 44,5 miliardy korun, což je fakticky těsně pod historickým rekordem z letošního března. I z hlediska sjednaných smluv byl červen bezmála rekordním měsícem.
Abychom si to dali do „historického kontextu“- za jediný měsíc se poskytne v Česku větší objem hypotečních úvěrů, než byl na přelomu tisíciletí jejich celkový zůstatek. Podle statistik centrální banky totiž 31.12.2000 dosáhl objem hypotečních úvěrů rezidentům na bytové účely 42,5 miliardy korun. Ke konci letošního května pak 1,473 bilionu korun, což znamená téměř pětatřicetinásobek.
Hypotéky jsou v tomto časovém porovnání stále ještě levné, ba dokonce velmi levné. Zároveň však za stejné období stouply nabídkové ceny bydlení na více než trojnásobek, což se promítlo i do průměrné výše hypoték a do splátek. Faktorem, který eskaluje cenový vývoj nemovitostí určených k bydlení, není jen cena peněz a poptávka, ale také již léta trvající nedostatečná, a místně velmi nerovnoměrná, nabídka.
Zatímco v Polsku je podle letošní analýzy realitního trhu poradenské společnosti Deloitte dokončováno v přepočtu na 1000 obyvatel 5,79 bytu, v Česku je to 3,22. Výsledkem je, i při rostoucích mzdách a platech, velmi problematická dostupnost bydlení. Podle již zmíněné analýzy Deloitte je, z hlediska násobku hrubého ročního platu ze 22 srovnávaných evropských zemí, Česko na druhém nejhorším místě s 12,2 roky. V případě již zmiňovaného Polska je to 7,6 roku, což je vskutku podstatný rozdíl vysvětlitelný ve srovnání s námi podstatně dynamičtější novou výstavbou, jež se promítá do příznivějších relací mezi příjmem a cenou.
Hypoteční sazby budou růst kvůli zvyšování sazeb na mezibankovním trhu, které je patrné již delší dobu, a kvůli očekávanému přitvrzování měnové politiky ČNB, které započalo již v červnu jako reakce na inflaci překračujícím toleranční pásmo centrální banky.
Když ovšem lidé slyší na zprávy o velmi vysokém nárůstů cen stavebních materiálů, prací a realit jako takových, přihlédnou ke stále váznoucí nabídce, a tudíž se sotva lze divit jejich pokračujícímu zájmu o hypotéky a snahu se zajistit investicí do bytu proti inflaci. Málokdo by si vsadil na to, že bod zvratu je za rohem a poptávka po hypotékách v dohledné době oslabí.
MIROSLAV ZÁMEČNÍK, hlavní poradce České bankovní asociace
Foto: Pixabay
Zdroj: ČBA


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama