e-news.cz - kurzy
Reklama

Karel Janeček: Lepší krátký život ve cti, nežli dlouhý život v hanbě

11.07.2021, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Karel Janeček: Lepší krátký život ve cti, nežli dlouhý život v hanbě

Žijeme podle něho v jedinečné době, kdy díky novým technologiím máme poprvé v historii lidstva možnost skutečně zlepšit svět k lepšímu. Peníze jsou pro něho jeden z druhů energie a zároveň znamenají zodpovědnost. Uvědomuje si, že i díky své finanční situaci může zásadně přispět společnosti a tuto zodpovědnost přijímá.


Rozhovor s KARLEM JANEČKEM, matematikem, pedagogem, bojovníkem proti korupci, sociálním reformátorem a autorem volebního systému D21 – Janečkova metoda.
Jste matematik. Co se vám vybaví, když se řekne, že to má někdo spočítané?
Čeština je krásný jazyk, i díky tomu, že spousta vyjádření může být vnímána ve více smyslech. Pro zodpovězení dotazu uvedu příklad: Již před více než pěti lety jsem upozorňoval na to, že rok 2021 bude přelomový. Měl jsem spočítané, že naše civilizace to má spočítané, že již nemůže dále fungovat jako dřív, a že v roce 2021 přijde ta nutná změna, která nám buďto umožní zásadně změnit naše životy a nastoupit novou etapu evoluce lidstva, nebo zaniknout. Biologická rozbuška Covid jako posel změn mě ovšem ani ve snu nenapadl. “Mít něco spočítané” tedy znamená buďto být v průšvihu, nebo naopak mít kvalitní racionální analýzu dané situace a na jejím základě dělat smysluplné rozhodnutí.
Je něco v životě, co nelze spočítat?
V životě nelze spočítat nic kromě teoretické matematiky, která je kostrou našeho vesmíru. Spoustu věcí ovšem lze modelovat, tedy odhadovat a počítat přibližně. Co nelze nikdy počítat a asi ani modelovat, je láska. Lásku a matematiku (nebo racionální myšlení) spolu s energií vnímám jako tři pilíře naší existence.
Co vás vedlo k podnikání? Jaká byla vaše základní vize pro podnikání?
Během svého studijního pobytu v USA v roce 1995 jsem napsal analytický software pro Monte Carlo simulace hry blackjack a zjistil jsem, že můj program je asi devětkrát rychlejší než software, který tehdy používali profesionální hráči. A tak jsem ho začal prodávat a díky němu vydělal své první větší peníze. Ještě před odjezdem do USA jsem založil firmu RSJ, protože jsem se velmi zajímal o kapitálové trhy, a věřil jsem, že firma, která obchoduje s cennými papíry, může být velmi hodnotná. V roce 2003 začala RSJ obchodovat jako tvůrce trhu na londýnské derivátové burze LIFFE, ovšem v roce 2004 se nám podařilo za jedno odpoledne ztratit veškerý kapitál (tehdy asi 400 tisíc Euro). Tento neúspěch nás neodradil a RSJ se stala globálně velmi úspěšnou firmou, která obrovsky předčila očekávání nás všech včetně největšího optimisty mne. Pamatuji, jak se kolegové nevěřícně smáli, když jsem na úplném začátku ještě v roce 2003 formuloval cíl být jedním z nejvýznamnějších tvůrců trhu na světě. Nicméně již v roce 2005 jsme se stali oficiálními “designated market makers” londýnské derivátové burzy Liffe a cca za dva roky jsme již byli největší obchodníci na této burze. O pár let později jsme se stali také jedni z největších obchodníků na chicagské CME.
Moje vize byla vždy “být ti nejlepší a nejvíc racionální“. To byl základ úspěchu na světových finančních trzích, kdy my jsme byli v té době jediní, kdo dokázal aplikovat složité výsledky teoretické matematiky do praxe, a tím jsme získali náskok nad celým světem. Později se k mé vizi pro veškeré podnikání i jiné činnosti přidal, jako zásadní, parametr pozitivního společenského přesahu. Díky úspěchu RSJ mohu dnes věnovat většinu svého času na celospolečensky prospěšné projekty.
Jste zakladatelem Nadačního fondu proti korupci. Jak vnímáte současný stav korupce u nás?
Jedna z mých prvních společensky prospěšných aktivit po RSJ bylo založení Nadačního fondu proti korupci, protože jsem vnímal, že korupce je jako rakovina pro lidskou společnost. Po opakované, ne příliš úspěšné komunikaci s tehdejšími politiky, jsem si uvědomil, že bojovat proti korupci je nutné, avšak nestačí to, a že klíčem je změnit systém, jakým jsou voleni naši politici, tedy lidé, co jsou u moci a rozhodují. V roce 2012 jsem proto také navrhl protikorupční volební systém s mínusovým hlasem, který byl předchůdcem mnou prosazovaného systému D21 na bázi efektu více hlasů, který vznikl o rok později. Od roku 2012 se toho spoustu změnilo, co se korupce týká, ta je však stále enormní. V souvislosti s Covidem docházelo k spoustě velmi podezřelých aktivit. Chci se zasadit o to, aby se ty nejhorší kauzy plně rozkryly. Očekávám, že již brzy budeme svědky odhalení korupce v nevídaném měřítku. Samostatnou kapitolou je počínání a střet zájmu předsedy vlády, který rozhodně nelze ignorovat. Existence Nadačního fondu proti korupci je tak stejně důležitá, ne-li důležitější, než v roce 2012.
Co si můžeme představit pod pojmem sociální reformátor? Jaká je vaše vize společnosti?
Sociální reformátor je člověk, který si uvědomuje, jaké naše společnost vykazuje špatné známky fungování, a místo toho, aby se s tím spokojil a staral se jen sám o sebe, svou rodinu či své podnikání (jako asi většina lidí), tak přemýšlí, jak co nejlépe přispět k tomu, aby se situace globálně zlepšila a zvýšila se kvalita života nás všech. Tato vize mě vedla k založení různých mých celospolečensky prospěšných aktivit, z nichž nejdůležitější je reforma volebního systému D21.
Moje vize společnosti Humanity 21. století (H21) je postavena na více než rovnováze mezi racionalitou a emocemi – na jejich vzájemné synergii. H21 je společnost založená na lidských hodnotách – odpovědnosti, respektu vůči ostatním, laskavosti a přátelství, vzájemné spolupráci a podpoře. Na vrcholu lidských hodnot stojí svoboda. Největším rizikem na cestě k H21 je ztráta svobody, zneužívání strachu těmi, kteří baží po moci a chtějí ovládat ostatní. Umět překonat strach a čelit manipulacím je dnes nesmírně důležité.
Věřím, že se nám podaří dosáhnout toho, aby lidé pochopili, co má v životě smysl a každý z nás uměl nalézt své poslání. Každý z nás může být kreativní a vytvářet hodnoty. Klíčem ke vzájemnému respektu a spolupráci je umět zajistit základní životní potřeby pro každého. To je dnes, poprvé v historii lidstva, principiálně možné díky moderním technologiím.
Jedním z primárních klíčů ke společnosti H21 je forma rozhodování mezi lidmi – volební systém D21. D21 zamezí rozdělování společnosti a umožní najít pro každý problém to nejlepší konsensuální řešení. 
V čem spočívá váš volební systém? Dá se aplikovat na systém parlamentní demokracie u nás nebo je to i politický vizionářský systém společnosti?
D21 je volební nástroj, díky kterému je skupinové rozhodování efektivnější. Každý volič má více hlasů, než kolik je vítězných možností, a v určitých případech také hlasy mínusové. Efekt více hlasů povede ke změně politických kampaní. Politické osobnosti budou pro zisk druhých a třetích hlasů od voličů svých protikandidátů hledat, co mají se svými oponenty společného, místo aby je hanily ve formě negativních kampaní, jak se tomu často děje v současné době. Mínusový hlas dále odhaluje kontroverzní možnosti, které sice mohou mít hodně zastánců, ale také odpůrců. Tím dochází k oslabení extremismu a v důsledku toho implementace D21 povede ke snížení fenoménu rozdělené společnosti.
Volba jedním hlasem nás nutí striktně rozlišovat mezi MY a ONI a vidět svět černobíle. Lidské preference jsou ale rozmanitější a jdou často napříč spektrem. Každý má více oblíbených variant i těch, které opravdu nechce. Názory se nedají redukovat na jediné slovo, jedinou variantu, která často znamená menší zlo z obavy, že jinak hlas propadne. Politika, která by měla ideálně společnost stmelovat v zájmu nalezení celospolečensky přijatelného konsensu, tak naopak společnost dělí na nesmiřitelné tábory. D21 umožňuje říci celou větu, vyjádřit plně svůj názor a ukazuje pestrost preferencí. Dokáže, že náš svět není jen černý nebo bílý, ale přesně tak pestrý jako živoucí skutečnost. Pokud budou mít lidé možnost vyjádřit celou větou, co opravdu chtějí a co opravdu nechtějí, zjistíme, že nejsme tak rozdělení a nesmiřitelní, jak by se na první pohled mohlo zdát.
D21 je již více než vizí, je i realitou. Používá se ve spoustě participativních rozpočtování na školách a ve městech v ČR i v zahraničí. Například radnice v New Yorku s námi spolupracuje již od roku 2016 na jednom z největších participativních projektů na světě, v kterém bylo rozděleno přes čtyřicet milionů dolarů na občanské projekty. Mám radost, když vidím, jak moji metodu úspěšně využívá Škoda auto v různých zemích světa či desítky českých měst a obcí. Politická aplikace systému D21 je jedním z klíčů ke svobodě a společnosti H21.
Co pro vás znamená bohatství a úspěch?
Peníze jsou pro mne jeden z druhů energie a zároveň znamenají zodpovědnost. Uvědomuji si, že i díky své finanční situaci mohu zásadně přispět společnosti a tuto zodpovědnost přijímám. Velmi si vážím toho, že jsem byl ve svém životě úspěšný a získané prostředky se snažím využít maximálně efektivně a racionálně pro prospěch celé společnosti. Právě proto jsem založil Nadační fond proti korupci, Nadační fond Neuron, Institut H21 pro prosazení volebního systému D21, nadaci Science 21 a prostřednictvím Nadace Karla Janečka a Nadačního fondu pomoci podporuji důležité společenské projekty a pomáhám lidem v nesnázích.
Hodně se věnujete nadační činnosti. Co pro vás znamená pomoc druhým?
Dle časopisu Forbes jsem mezi první desítkou těch, kteří nejvíce přispívají na charitativní účely v České republice, a tak je to správné. Umět pomoci druhému v nesnázi je jedním ze základních principů společnosti H21 a mělo by být základní zodpovědností pro každého. Díky svým nadacím se snažím podporovat a vyzdvihovat laskavé lidi ve společnosti. 21. června 2021 Nadace Karla Janečka křtila knihu Laskavci – Příběhy (ne) obyčejných lidí, kteří mění svět, což je kniha o lidech, kteří v pomoci druhým a v laskavosti našli svůj životní smysl. Dalším z mých projektů je dárcovská platforma Znesnáze 21, která pomáhá lidem s organizací veřejných sbírek, a díky které se vybralo na pomoc lidem v nesnázích již desítky milionů za pouhý rok a půl existence. Aktuálně Znesnáze 21 například pomáhá lidem zasaženým tornádem na Moravě díky sbírce Celé Česko na pomoc obcím zasaženým ničivým tornádem, ve které se vybralo na pomoc obětem již přes sedm milionů korun.
Současná koronavirová krize se dotkla života všech. Co tato doba znamená pro vás?
Naše civilizace se nachází na křižovatce dějin, kterou nazývám Sociální singularita 21. Abychom byli schopni udělat evoluční skok ke společnosti H21, tak musíme projít hlubokou krizí. To se právě děje. Urychlení této krize způsobené Covidem může být paradoxně naší záchranou. Byli jsme totiž v situaci žáby v horké vodě, která pomalu směřuje k varu a žába ani nechce vyskočit. Tím varem by byl globální krach civilizace. Díky Covidu byla velká část lidí nucena vyjít mimo svoji komfortní zónu a čelit svým strachům. Mnozí těm strachům podlehli a nastala globální hysterie kvůli nemoci, která je skutečně vážnou nemocí jen pro malé promile lidí. Důsledkem hysterie v naší zemi je, že kvůli opatřením a nesmyslným restrikcím si způsobujeme více ztráty života, než způsobuje samotný Covid, a to působením traumat, zvýšením domácího násilí, odkládáním nutné zdravotní péče, a mnoho dalšího. Na tuto absurditu, způsobenou mimo jiné zneužíváním vědy, upozorňuji ve svém blogu Corona matematicky i lidsky.
Za nejhorší zlo považuji odepření práva na vzdělání našim dětem kvůli našim strachům, jak vysvětluji v blogu Děti jsou naše nejcennější a mají právo na vzdělání. Již se dokonce objevují zastánci očkování dětí, abychom údajně ochránili očkované a zamezili různým mutacím. Přitom očkovat neověřenými vakcínami děti, pro které virus nepředstavuje prakticky žádné nebezpečí a které se nemohou bránit, je porušení základních lidských práv a považuji to za, nenapadá mě lepší slovo, zrůdnost.
Právě nyní stojíme na křižovatce dějin. Situace je vážná, potenciálně až kriticky ohrožující lidskou civilizaci. A to ne kvůli viru per se, ale primárně kvůli strachu, který je ve skutečnosti ten největší nepřítel. Strach o zdraví a život je ten nejsnadněji zneužitelný.
Vidím nebezpečí ztráty základní lidské hodnoty: svobody a postupný nástup totalitního systému, diktatury ve jménu ochrany zdraví. Nesmíme naslouchat těm, kteří zneužívají vědu a straší nás pochybnými matematickými modely a dělají neracionální závěry vedoucí k odepření práva dětí na vzdělání a omezování našich svobod, ale je naopak potřeba racionální a odvážný přístup, vzájemná ohleduplnost a spolupráce, posilování naší imunity a překonání strachu ze smrti. Lepší krátký život ve cti, nežli dlouhý život v hanbě.
Jak byste řešil koronavirovou krizi, kdybyste měl možnost a vládní odpovědnost?
Zasazoval bych se o to, abychom lidi co nejméně strašili a abychom zavedli pouze ta opatření, která jsou efektivní a s minimálním dopadem na naše životy. V žádném případě bych neomezoval vzdělání našich dětí a místo zákazů bych šel spíše cestou doporučení v návaznosti na podporou odborných diskuzí s cílem ochránit ty nejzranitelnější. Vyvolávání strachu způsobilo spoustu zla a stresu, což mělo negativní vliv na imunitu, a způsobilo mnohem více smrti, než bylo nutné. Chaotičnost a excesivnost opatření pochopitelně vedla k tomu, že je lidé přestali dodržovat.
Dobrým příkladem racionálního přístupu je Švédsko, které mělo naprosto minimální restrikce, a přitom má méně než polovinu úmrtí. Velká chyba byla, že jsme naslouchali těm, kteří “boostovali” svoje ega a strašili. Ti odvážní, kteří šli do rizika a podporovali racionální řešení s rozvahou, bez hysterie a s minimem restrikcí, byli často napadáni a omezováni ve svém vyjádření.
Každá krize je také velkou příležitostí k inovacím, novým projektům. Jak to vidíte vy?
Přes všechno utrpení, které s Covidem přišlo, si dovolím tvrdit, že Covid bude pro naši civilizaci příležitostí ke změnám. Tento relativně mírný vir kompletně změnil naše vnímání světa, vyvedl lidi mimo jejich komfortní zóny a donutil je čelit strachu. Až se situace trochu uklidní a lidé se ohlédnou zpátky, mnozí uvidí tu šílenou hysterii, v které jsme žili. Covid může zafungovat jako jakási “vakcína” proti lidské blbosti a strachu.
Naše společnost byla na cestě k totální destrukci, environmentální i společenské. Žili jsme jako v papiňáku, který byl na pokraji výbuchu, a Covid do něj udělal malou díru, díky které se upustil ten tlak, mohli jsme se nadechnout a dostali se z té setrvačné pomalé destrukce naší civilizace. Spousta věcí se změnila, pocítili jsme, co je v životě opravdu důležité, jak může být život křehký, jak jsou mezilidské vztahy důležité, jak bolí oddělení, a jak klíčová je pro nás svoboda.
Během koronavirové krize jsme se kvůli restriktivním opatřením, z velké části neracionálním, začali uzavírat do nového papiňáku, který nás jako společnost a jedince postupně dusí. Je hrubou chybou, že to ze zdánlivě šlechetných důvodů záchrany životů akceptujeme. Již před šesti lety jsem říkal, že v roce 2021 přijde globální změna, takzvaná Sociální singularita 21. Singularita je bod zlomu, ve kterém je ohromná energie. Buď se necháme uzavřít do toho papiňáku a pomalu, ale jistě, se v něm udusíme, nebo se rozhodneme jako společnost svobodně žít a přijmeme rizika spojená se životem, od něhož je smrt neoddělitelná.
Je nějaký obor, do kterého byste se chtěl v podnikání pustit?
V posledních letech směřuji většinu své energie do celospolečensky prospěšných aktivit, a tak mi nezbývá moc času na podnikání. Pokud bych se aktivně pouštěl do nějakého dalšího podnikání, rozhodující by bylo, aby bylo globálně prospěšné. Takovým příkladem je společnost CB21Pharma, která je první evropskou firmou, která získala licenci na výrobu léčebných látek z konopí, a již uvedla na trh čípky s CBD, důležité například pro urychlení hojení a regeneraci tkání a jako pomocná léčba na vnitřní i vnější hemoroidy.
Uvažujete teď nebo v budoucnu o kandidatuře na prezidenta?
Už v roce 2012 jsem říkal, že nikdy nezaložím žádnou politickou stranu, ale nikdy jsem nevyloučil, že bych se mohl jednoho dne rozhodnout kandidovat na prezidenta. Tuto možnost nechávám otevřenou, pokud bych cítil, že je mou zodpovědností se o to pokusit, abych mohl efektivněji přispět k důležitým změnám v naší zemi.
Co vám v životě dělá největší radost?
Děti a rodina, ty jsou největší radostí. Mé koníčky jsou velkým zdrojem energie. Například volný pád při seskoku padákem je báječná věc. Intenzivně sportuji, dělám například sportovní gymnastiku, chodím po slackline a další. V neposlední řadě mi dělá radost moje práce a poslání sociálního reformátora.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Karlem Janečkem
Zdroj: Pavel Veselý


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama