e-news.cz - kurzy
Reklama

Jiří Feix: Češi o vlastní bydlení stojí, a to i navzdory nejistotám v době pandemie

24.07.2021, Autor: Renáta Lucková

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jiří Feix: Češi o vlastní bydlení stojí, a to i navzdory nejistotám v době pandemie

Do ČSOB nastoupil v roce 1995, kde měl mj. na starosti úvěry firmám a podnikatelům a také spotřebitelé půjčky. Od roku 2017 je předsedou představenstva a generálním ředitelem Hypoteční banky, patřící do skupiny ČSOB, a od ledna 2021 i předsedou představenstva ČSOB Stavební spořitelny.
Rozhovor s JIŘÍM FEIXEM, předsedou představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.
V bankovnictví pracujete přes 26 let. Jak se z vašeho pohledu změnilo bankovnictví a úvěrování?

Oblast, ve které se udály největší změny, a která je i nadále nejdynamičtější, je bezesporu digitalizace. Neustále pracujeme na tom, abychom efektivně využili technologií a klientům nabídli lepší, rychlejší a jednodušší služby. V době začátků Hypoteční banky před dvaceti pěti lety například vyřízení hypotéky trvalo měsíce, klient musel vyplnit formuláře o čtrnácti stránkách a vystát fronty na úřadech. Dnes už nabízíme zřízení hypotéky online a za nesrovnatelně kratší dobu. Právě v tomto aspektu vidím největší pokrok.
Zatímco po pádu totality byly hypotéky velkou novinkou, dnes již vidíme, že se staly nedílnou součástí života mnoha Čechů. Podle našich dat je naši klienti vnímají jako prostředek ke splnění snu o vlastním bydlení. Kdo nemá hypotéku jako by nebyl. (smích)
Do čeho je dnes dobré investovat? Jaký druh financování je pro to nejvhodnější a bezpečný?
Češi obecně považují nemovitosti (zejména pro vlastní bydlení) z dlouhodobého pohledu za bezpečnou investici. Což je samozřejmě také jedním z důvodů, proč je poptávka v současné době tak vysoká. Ať už se podíváme na byty, domy nebo pozemky, všem typům nemovitostí dlouhodobě roste tržní hodnota. Investice do vlastního bydlení je tak dobrým krokem, jak bezpečně své finance uložit a zhodnotit. K nákupu vlastního bydlení nebo i nemovitosti na investici může samozřejmě hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření výrazně pomoci. Často jsou jediným způsobem, jak na vlastní bydlení dosáhnout.
Nedávno skupina ČSOB zveřejnila ve spolupráci s agenturou NMS Market Research výsledek výzkumu ohledně vlastnictví bydlení. Jakému druhu bydlení lidé dávají v současnosti přednost?
V Česku má dlouhou tradici vlastnické bydlení. Na přetrvávající vysoké poptávce vidíme, že Češi o něj opravdu stojí, a to i navzdory nejistotám v době pandemie. Zatímco čtyři procenta domácností si v posledním roce pořídila nový byt, dalších dvanáct procent jeho koupi aktuálně plánuje. Přes jedenáct procent respondentů také hledá ke koupi vhodný rekreační objekt. Výsledky průzkumu navíc ukazují, že ve vlastních domovech jsou rodiny spokojenější.
Stejně tak je ale stále vysoká poptávka i po dalších typech nemovitostí jako jsou rodinné domy a pozemky, které dokonce v posledních měsících nejvíce rostou na své ceně.
Český národ je známý tím, že je neustále s něčím nespokojený. Co uspokojuje Čechy v bydlení?
Bydlení tedy možná bude výjimkou, protože české domácnosti jsou s ním spíše spokojené. Například ve vlastní nemovitosti je s bydlením spokojeno hned šedesát čtyři procent respondentů. Mezi další rozhodující faktory pak patří především velikost nemovitosti. Do pozitivního hodnocení se častěji propisují byty o rozloze alespoň 3+kk nebo 3+1, u rodinného domu musí být k dispozici minimálně čtyři pokoje. Spokojenost s bydlením se také razantně zvyšuje s vlastnictvím zahrady, terasy nebo garáže. Naopak například sauna nebo bazén velkou roli v celkovém hodnocení nehraje.
Ovlivnila pandemie také rozhodování Čechů v oblasti nemovitostí?
Čas strávený v pandemii Češi aktivně využili ke zlepšování svého bydlení. Rovná půlka domácností například v posledních dvanácti měsících podle našeho průzkumu do svého bydlení nějakým způsobem investovala. Zároveň je ale potřeba říct, že téměř desetině Čechů pandemie plánované renovace znemožnila.
Kromě zmíněných nákupů bydlení Češi často pořizovali i objekty k rekreaci. Chatu nebo chalupu si v posledním roce koupila každá stá domácnost. Zájem o ně Češi měli samozřejmě i před pandemií, poslední rok ale koupi chalupy kvůli omezeným možnostem cestování přímo nahrával. Rekreační objekty si zkrátka pořizujeme jako útočiště, kde budeme moct příjemně trávit svůj čas, ať už je situace jakákoli.
Kolik v průměru Češi v roce pandemie věnovali na rekonstrukce a úpravy bydlení?
Nejčastěji rodiny za vylepšení utratily okolo 60 000 korun. Téměř třetina domácností ale zrealizovala úpravy za částku přesahující 150 000 korun.
Češi se nejčastěji pouštěli do drobných změn, jako je malování nebo nákup nábytku a elektroniky. Kvůli častější práci z domova nakupovali také psací stoly nebo kancelářské židle. Téměř desetina respondentů ale zvládla i větší stavební rekonstrukce a podobný počet se například pustil do renovace koupelny, kuchyně či ložnice.
Jakým způsobem financovali Češi v uplynulém roce rekonstrukce a úpravy bydlení?
Drtivá většina, bezmála devadesát procent domácností, využila k financování úprav vlastních úspor. To hodnotím velmi pozitivně, protože to ukazuje na dobrý stav úspor a finanční stabilitu českých domácností i v nejisté době. U nákladnějších renovací se pak logicky zvyšuje podíl úvěrů ze stavebního spoření (čtrnáct procent), bankovních úvěrů (dvanáct procent) i hypoték sedm procent).
Právě jsme si prožili nepříjemnou zkušenost z pandemie. Mají lidé, kteří si vzali hypotéku, úvěr ze stavebního spoření či jiné formy půjček na bydlení, možnost se nějak chránit, proti výpadku příjmů a z toho vyplývajícím problémům se splácením?
K výpadku příjmů může dojít v podstatě kdykoli a klientům může pomoci se chránit třeba pojištění schopnosti splácet, případně jiné kvalitní životní pojištění.
Loni však díky pandemii došlo k mimořádné situaci, která se dotkla vysokého počtu klientů. Proto jsme v bance dokázali reagovat pohotově, a ještě před zavedením vládního moratoria jsme klientům nabídli vlastní způsob odkladu splátek. Skupina ČSOB nakonec poskytla 65 000 odkladů splátek. Naštěstí se nakonec ukázalo, že drtivá většina lidí se ke splácení bez problému vrátila. Pokud se ale klient dostane do jakékoliv nepříznivé situace, je nutné, aby své problémy s bankou řešil aktivně a co nejdříve. Pokud to situace umožňuje, tak společně v drtivé většině případů najdeme cestu, jak splátky vhodně upravit nebo prodloužit dobu splatnosti celého úvěru.
Do nedávna bylo trendem, především pro mladé, stavět malé byty a sdílené bydlení. Jak to vidíte vy?
Tento trend může souviset s fenoménem, o kterém jsme už mluvili, a to, jak důležité je pro Čechy vlastnit své bydlení. Toto nastavení hodnot se asi jen tak nezmění. Nicméně ve velkých městech jsou ceny nemovitostí tak vysoké, že se začínají objevovat alternativy, jako je právě sdílené bydlení. I když zatím se jedná o spíše jednotlivé pokusy než nějaký nový trend. Podle mého názoru ale budeme více následovat trend viditelný v dalších zemí Evropy, kterým je nájemní bydlení. Mladá generace má dnes trochu jiné priority než předchozí generace. Chtějí studovat a cestovat a potřeby spojené s vlastnickým bydlením tak odsouvají na později.
Úroky u hypotečních úvěrů a jsou nyní relativně nízké. Je to udržitelné i do budoucna?
Situace na mezibankovním trhu dává tušit, že nás čeká postupný nárůst úrokových sazeb. Na přelomu roku se sazby pohybovali pod 2 %, ale v květnu už se průměrná úroková sazba dostala nad 2 %. Dá se očekávat, že sazby budou i nadále pomalu růst, ale z dlouhodobého pohledu budou sazby na financování bydlení v nejbližších měsících stále velmi příznivé.
Jak vidíte trh nemovitostí a bydlení během příštích 5-10 let?
Hypoteční trh je nevyzpytatelný a předpovídat jeho vývoj na dalších deset let dopředu je velmi obtížené. Záleží na celkovém vývoji ekonomiky a na mnoha dalších externích vlivech, které se propisují do poptávky do bydlení.
Úrokové sazby se v posledních letech drží poměrně nízko, aktuálně mírně rostou, ale nečekám, že se v nejbližších letech výrazně odchýlí od hodnot obvyklých v posledních letech.
Další proměnou jsou ceny nemovitostí, které v posledních letech rostly poměrně rychlým tempem, které prozatím ani navzdory pandemii nezpomaluje. Dostupnost bydlení pro běžné rodiny se tak zhoršuje. Vzhledem k tomu, že nabídka nových nemovitostí na trhu je stále poměrně omezená (zejména díky nedostatku pozemků a pomalému povolování staveb), počítám, že poptávka po nemovitostech bude i nadále převyšovat jejich nabídku a ceny nemovitostí tak i nadále dlouhodobě porostou, i když pravděpodobně mírnějším tempem než v poslední době. Pokud by došlo k nějakém zásadnímu ekonomickému zpomalení nemůžeme vyloučit ani mírný pokles, ale i ten by z dlouhodobého pohledu byl překonán jako tomu bylo v letech 2008 až 2015.
Novým silným trendem určitě bude důraz na ohleduplnost vůči životnímu prostředí. Důležitý bude způsob vytápění, energetická spotřeba, ale třeba i hospodaření s vodou. To není trend jen u nové výstavby, kde již dnes platí poměrně přísné požadavky, ale hlavně v rekonstrukcích a investicích do stávajících budov. Řadu těchto investic lidé pokryjí opět z vlastních zdrojů, ale vzhledem k jejich ekonomické náročnosti počítám s tím, že je budeme podporovat zvýhodněnými možnostmi financování.
Děkuji za rozhovor.
Foto: Poskytnuto Jiřím Feixem
Zdroj: Renáta Lucková


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama