e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel VŠE: Udeřilo tornádo a vidíme, jak je Vláda odtržena od ekonomické reality

20.07.2021, Autor: Jaroslav Daňhel

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Daňhel VŠE: Udeřilo tornádo a vidíme, jak je Vláda odtržena od ekonomické reality

Letošní léto začalo na jižní Moravě fatálně, udeřil v našich končinách zatím nepoznaný živel: tornádo. Ztrátami na lidských životech a ohromnými škodami na majetku se zařadilo na přední místo v historických přehledech katastrof.


Vyhlašování pravidel pro financování nezbytné pomoci postiženým ze strany vládních činitelů bylo na počátku velmi chaotické, dobře charakterizující jejich odbornou fundaci. Po matném pokusu zahrnovat do limitu pro odškodnění i peníze sbírek ze vzedmuté solidarity ve výši zhruba jedné miliardy korun nakonec po reakci veřejnosti vzala vláda zpátky, nicméně zůstal nepochopitelný fakt, že se poškozeným odečítá sedmdesát procent z výše pojistného plnění od komerčních pojišťoven. To je trestání ekonomických subjektů, kteří projevili zodpovědnost za ochranu svého majetku živelním pojištěním nemovitostí a postavilo je do téměř stejné situace se subjekty, kteří tuto zodpovědnost necítili.
Nápad „znárodnit“ sesbírané peníze charitativními organizacemi byl ovšem ve vládním stylu: před dvěma roku vláda připravila a nechala zákonodárci schválit „znárodnění“ zhruba deseti miliard korun matematicky stanovených pojistně technických rezerv, jejichž vlastníky byli zejména životní klienti komerčních pojišťoven, aby posloužily jako dodatečný zdroj pro populistické činy vlády.
Nabízí se otázka, proč populistická vláda v případě odškodňování poškozených ničivým tornádem takto rozhodla, když zrovna způsob krácení pomoci postiženým pro ni u veřejnosti evidentně nezabodoval. Vysvětlení může být v podstatě dvojího druhu. V předvolebním období stále se tenčící zdroje veřejných financí je nejspíše potřeba více orientovat na rozdávání finančních prostředků umožňující širší záběr zviditelňování se u svého elektorátu na atraktivnějších předvolebních tématech. Přitom reminiscence na to, jak dopadli před několika léty Řekové poté, co jejich představy o „welfare state“ tvrdě narazily na realitu možností jejich ekonomiky, je dosti nedávná.
Druhá možnost je, že už se i odpovědným vládním činitelům konečně začala jevit situace veřejných financí jako velmi reálně odpovídající opakovaným varováním Národní rozpočtové rady, Nejvyššího kontrolního úřadu, guvernéra České národní banky a mnoha osobnostem odborné komunity. Závěry Národní rozpočtové rady jsou v tomto ohledu dosti přesvědčivé: pokud nenastane změna v současné politice, dojde k prolomení dluhové brzdy už v roce 2024, tedy o 19 let dříve, než předpokládala loňská Zpráva! I další formulace jsou tristní: jsme naprostými rekordmany v zadlužování v rámci celé EU, doslova se tam říká, že se „trajektorie českého zadlužení zcela vymyká očekávanému vývoji veřejného zadlužení v mezinárodním kontextu“.
Odpovědní vládní činitelé, evidentně odtrženi od ekonomické reality, zatím zůstávali v klidu a okázale varování Národní rozpočtové rady ignorovali. Uvědomění si reality zrovna ve chvíli naléhavého řešení následků živelní katastrofy se ovšem jeví jako poněkud problematické.
V obecné rovině dosud převládaly vládní kroky, které prohlubovaly již tak enormní deficit, a přitom příliš nedávaly makroekonomický smysl. Změnu v postojích k rozvracení veřejných financí mohou přinést povolební změny. To je tak trochu na nás všech.
JAROSLAV DAŇHEL, Vysoká škola ekonomická
Foto 1: Pixabay
Foto 2: Poskytnuto Jaroslavem Daňhelem
Zdroj: Jaroslav Daňhel


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama