e-news.cz - kurzy
Reklama

Bydlení nepřestalo zdražovat ani letos, růst cen bytů a rodinných domů patří k nejvyšším v EU

15.07.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Bydlení nepřestalo zdražovat ani letos, růst cen bytů a rodinných domů patří k nejvyšším v EU

Růst cen bydlení v Česku pokračuje. Byty a rodinné domy v prvním čtvrtletí podle aktuálních dat Eurostatu meziročně zdražily o 11,9 procenta. Podle evropského statistického úřadu jde o čtvrtý nejrychlejší růst v Evropské unii.


Rychleji než v Česku zdražovalo na začátku letošního roku bydlení už jen v Lucembursku, Dánsku a Litvě. V porovnání s posledním kvartálem loňského roku vzrostly ceny bydlení v Česku o 4,6 procenta. Od roku 2015 byty a rodinné domy v Česku zdražily o šedesát sedm procent.
Zásadním faktorem je pokračující převis poptávky nad nabídkou, kterou nezvrátila ani už déle než rok trvající koronavirová pandemie. Zájem o byty a rodinné domy je pořád enormní, což dokládají i rekordní čísla z hypotečního trhu. Češi si stále více uvědomují, že nemovitost představuje ideální investici v kterékoliv době.
Lepší přizpůsobení nabídky poptávce zásadně komplikuje extrémně složitý proces povolování nových staveb a nedostatek volných stavebních pozemků v Praze. Získat všechna potřebná povolení pro stavbu středně velkého bytového projektu nyní trvá průměrně pět let, výjimkou nejsou ani řízení přesahující jednu dekádu. To neumožňuje pružně reagovat na měnící se poptávku. Tento problém vyřeší jen přijetí nového stavebního zákona a schválení nových územních plánů měst, kde je poptávka po bydlení největší. Kvůli nedostatku stavebních pozemků totiž ty poslední volné výrazně zdražily, často až nad hranici ekonomické rentability.
Nezanedbatelný vliv na růst cen nemovitostí má také zdražování stavebních prací a materiálů. U některých profesí, hlavně řemeslných, v poslední době pozorujeme meziroční zdražování o desítky procent. Zde se začíná čím dál více projevovat problém, na který už dlouho upozorňuji. České stavebnictví je zcela závislé na pracovnících ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny. Bez nich by už dávno zkolabovalo. Výrazné omezení cestování mezi státy kvůli koronavirové pandemii tento přehlížený problém jen více zdůraznilo. Systémové řešení by bylo usnadnit zaměstnávání zahraničních dělníků, protože Češi o práci na stavbách zájem nemají.
Cenově dostupné bydlení na trh vrátí jen rozsáhlá bytová výstavba. Pouze velké projekty se stovkami či tisíci byty umožní díky úspoře z rozsahu nabídnout bydlení širšímu spektru zájemců. Sami připravujeme hned několik podobně velkých projektů včetně projektu s dvěma tisíci byty na místě zanedbaného brownfieldu na Zličíně. Bohužel i u nich se stále prokousáváme nadměrně komplikovanou byrokracií. Dokud se nepřestanou nové výstavbě v Česku házet klacky pod nohy, můžeme na levné bydlení zapomenout.
EVŽEN KOREC, Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Foto: Pixabay
Zdroj: EKOSPOL a. s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama