e-news.cz - kurzy
Reklama

Průzkum: Více jak třicet procent lidí bez práce není registrováno na úřadě práce, a ani o tom neuvažuje

17.06.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Průzkum: Více jak třicet procent lidí bez práce není registrováno na úřadě práce, a ani o tom neuvažuje

Pro řadu lidí je registrace na úřadě práce společenské stigma i přesto, že přináší nemalé výhody. Jednou z nich je platba zdravotního pojištění, které si následně hradí jako samoplátci. Téměř čtyřicet procent nezaměstnaných je navíc bez práce déle jak rok.
Tím však rapidně klesá šance na jejich opětovné zapojení se do pracovního procesu. Téměř dvě procenta nezaměstnaných se dále přiznalo k tomu, že pracují načerno. Data vyplývají z nejnovějšího průzkumu agentury Ipsos mezi nezaměstnanými pro projekt K profesi jinak.
Více jak třicet procent nezaměstnaných není registrováno na úřadech práce a ani o tom neuvažuje. Z celkového počtu 297 876 nezaměstnaných1 to činí přibližně osmdesát devět tisíc uchazečů o zaměstnání. V praxi to však znamená ztrátu značných výhod, od možnosti dostávat podporu v nezaměstnanosti, pracovní či psychologické poradenství, zdarma se rekvalifikovat nebo získat státem dotovanou úhradu zdravotního pojištění. Právě to je pro člověka bez příjmu nemalou položkou. Vyměřovacím základem pojistného je aktuální minimální mzda2, ze které se vypočítá 13,5 procenta. Od 1.1.2021 tak měsíční pojistné činí 2 052 korun. Tuto částku musejí samoplátci, tedy neregistrovaní uchazeči o zaměstnání, pravidelně odvádět.
Z průzkumu dále vyplynulo, že téměř čtyřicet procent nezaměstnaných je bez práce více jak jeden rok. Tím však značně klesá šance získat odpovídající pracovní uplatnění a začlenit se zpět do pracovního procesu. Obzvláště v některých dynamicky se rozvíjejících oborech, jako např. IT, může být roční prodleva značnou nevýhodou. „Je nutné dodat uchazečům o zaměstnání novou motivaci, která je povede nejen k evidenci na úřadech práce, ale rovněž ke zvyšování kvalifikace. V nabídce úřadů práce je řada zajímavých rekvalifikačních kurzů, které však nikdo nevyužívá. O tom svědčí také data za loňský rok, kdy se, ve srovnáním s rokem 2010, rekvalifikovalo desetinásobně méně osob. Systém rekvalifikací je totiž poměrně zastaralý, neefektivní a pomalý,“ říká Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR.
Více volných pracovních míst než nezaměstnaných
Úřad práce ČR přitom na pracovním trhu evidoval koncem května 346 604 volných pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v té době činila 4,1 procenta. Lidé z nejpostiženějších oborů, jako například gastronomie nebo cestovní ruch, tak byli často nuceni změnit obor činnosti. Dle dat personální agentury Grafton Recruitment takto v uplynulém roce změnilo obor čtrnáct procent ekonomicky aktivních lidí. V častých případech však ne cestou zvýšení kvalifikace, ale přijetí pracovní nabídky v oboru, kde postačilo rychlé proškolení.
V následujících dvou letech plánuje změnu oboru dokonce více jak třetina zaměstnanců. „Tady už se bez funkčního systému rekvalifikací neobejdeme. Počet zaměstnaných ve věku od patnáct let se v ČR pohybuje okolo 5,5 milionů. Bavíme se tedy zhruba o 770 000 osob, které zvažují změnu oboru v horizontu dvou let. To znamená desetitisíce rekvalifikací. Loni se přitom rekvalifikovalo jen něco málo přes osm tisíc osob. Takové číslo nemá šanci stávající systém rekvalifikací pojmout, pokud má být skutečně efektivní a vést ke zlepšení podmínek na trhu práce,“ domnívá se říká Radovan Hauk, partner společnosti Moore Czech Republic. A dodává: „V západních zemích je přitom rekvalifikace běžnou součástí zvyšování odborné kvalifikace, prohlubování znalostí a tzv. hard skills. Oproti tomu v České republice jde spíše o jakési ad hoc řešení v reakci na ztrátu zaměstnání či jinou životní situaci.“
Rizika práce načerno
Jak průzkum dále ukázal, dvě procenta nezaměstnaných se navíc přiznali, že pracují načerno. Z celkového počtu 297 876 nezaměstnaných to činí necelých šest tisíc osob. „Kvalifikovaný odhad počtu lidí pracujících na černo je až desetinásobek těch, kteří to přiznají v průzkumu. Reálně to tedy může být až dvacet procent nezaměstnaných,“ dodává Vít Jásek. Práce načerno s sebou přináší jednak nemalé daňové uniky pro stát, ale také riziko vyřazení z databáze úřadu práce, pokud si takto zaměstnanec přivydělává po dobu své evidence. Dalším rizikem je nemalý finanční postih od Státní inspekce práce, a to do výše 100 000 tisíc korun. Zaměstnavateli pak hrozí pokuta až do výše deset milionů korun.

 Přehled uchazečů evidovaných na ÚP.

Zdroj: MPSV

1 https://www.mpsv.cz/mesicni (data aktuální ke konci dubna 2021)
2 aktuálně 15 200 korun
Foto: Pixabay
Zdroj: Dark Side


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama