Apogeo
Reklama

Poradna: Chcete vydělat na pronájmu nemovitosti? Co vše v rozpočtu zohlednit?

06.06.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Chcete vydělat na pronájmu nemovitosti? Co vše v rozpočtu zohlednit?

Při stanovení rozpočtu nestačí spočítat dvanáct krát nájem a hotovo. Je potřeba zohlednit více položek, které mají vliv na návratnost vaší investice a hlavně vás ochrání před zklamáním nebo dokonce situací, kdy celý záměr bude ztrátový.
Stanovení správné výše nájmu
Když se pustíte do úvah o pronájmu nemovitosti, bude klíčové rozhodnout, jakého výnosu chcete dosáhnout. Zda jde jen o dočasné využití volné nemovitosti, kterou v budoucnu plánujete věnovat svým dětem, nebo chcete u své chalupy na venkově využít možnost sdílení v době, kdy zůstává opuštěná. S tím souvisí také plánovaná doba pronájmu. Jinak budete o výši nájmu přemýšlet u volné nemovitosti na rok nebo pár měsíců, jinak u nemovitosti pořízené s cílem dlouhodobého pronájmu.
„Ať už uvažujete o krátkodobém nebo dlouhodobém pronájmu, na straně příjmů bude klíčové správné stanovení výše pronájmu. Když není stanovena správně, může vést k podhodnocení ceny a majiteli nemovitosti sotva pokryje všechny náklady a výdaje. Při nadhodnocení hrozí vyšší fluktuace nájemníků a sní spojená nižší obsazenost nemovitosti, což má v podstatě stejný negativní dopad do celkového rozpočtu,” upozorňuje Jakub Zámiš, realitní oborník z on-line kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která umí určit optimální tržní výši nájmu domu i bytu.
Nepředpokládané výdaje a výpadky příjmů
Na straně výdajů si mnoho majitelů některé položky ani neuvědomí. Myslí si, že když už správně stanovili výši nájmu, stačí ji vynásobit dvanácti. Nebo dokonce podle této výše nájmu vyřídit hypotéku se stejnou splátkou a najít nájemníka. Jenže pak často přijde rozčarování. Na co se nejčastěji zapomíná?
Fluktuace nájemníků aneb obsazenost nemovitosti
„Čas od času nájemník odejde a nemovitost je po nějakou dobu prázdná. Před dalším nájemníkem ji často majitel potřebuje uvést do řádného stavu, například vymalovat, obnovit některé prvky vybavení. Svou roli bude hrát také to, zda nemovitost pronajímáte spíše krátkodobě nebo dlouhodobě. Ne vždy ihned najdete nového nájemníka. Svůj vliv má i lokalita a celková aktuální ekonomická situace. Zjednodušeně platí, čím menší trh a nabídka nemovitostí k pronájmu, tím obvykle můžete počítat s nižší fluktuací a naopak,” uvádí Ing. Jan Hájek, jednatel realitní kanceláře Quantum reality.
Úpravy a opravy 
Povinnosti pronajímatele udržovat byt ve stavu schopném užívání definuje zákon, konkrétně občanský zákoník. Zároveň definuje povinnost nájemce starat se o běžnou údržbu i drobné opravy související s užíváním bytu. Jaké opravy už musí financovat majitel coby pronajímatel pak doplňuje nařízení vlády. V něm je mimo jiné stanoveno, že se za drobné opravy považují ty, které nepřesáhnou částku jeden tisíc korun na jednu opravu. Pokud je částka vyšší, hradí opravu pronajímatel. U krátkodobě pronajímaných nemovitostí počítejte také s náklady a ztrátou času při častém předávání nemovitosti novým uživatelům.
Úhrady za služby  
Celková částka, kterou jako majitel inkasujete od pronajímatele, má dvě složky. První je nájemné a druhou jsou poplatky za služby. Nejvíce chyb a rozčarování v praxi přináší právě opomenutí nebo nesprávné účtování těchto poplatků za služby. Pokud jsou účtovány špatně, může nájemce požadovat jejich vracení a v případném sporu před soudem by vyhrál. Mnohdy jde až o desetitisíce korun. Jaké poplatky za služby můžete jako majitel přenést na nájemce? Zjednodušeně jen za ty služby, které nájemce ve spojitosti s bydlením reálně využívá. Nejčastěji půjde o spotřebu vody, vytápění, spotřebu elektřiny, odvoz domovního odpadu, úklid společných prostor, společnou televizní anténu a výtah. Rozhodně nelze na nájemce přenést platby do fondu oprav, poplatek za správu domu, odměny členům výboru a pojištění domu. Ty hradí pronajímatel a jejich úhradu může pomyslně zahrnout do výše nájemného.
„Vezmeme-li v úvahu průměrný byt v Praze s dispozicí 2kk, s průměrnou výší nájmu dvanáct tisíc korun (plus úhrady za služby), mohou poplatky za služby, které nelze na nájemníka přenést, vycházet na přibližně 800–1000 korun měsíčně. A to je skoro osm procent z výše nájmu. Nejde tedy o zanedbatelnou položku. V případě pronájmu nemovitosti tak musí majitel nemovitosti, po zohlednění všech výdajů a rizik, počítat v průměru spíše s deseti nájmy na straně příjmů, nikoliv dvanáctii. Samozřejmě záleží na typu nemovitosti a lokalitě,” dodává Zámiš.
Foto: Pixabay
Zdroj: MD Works


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama