Apogeo
Reklama

Jirousek (ČAK): Osobní údaje by měly být používány k posílení pozice jednotlivců, ne k jejich kontrole

03.06.2021, Autor: Dušan Šrámek

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jirousek (ČAK): Osobní údaje by měly být používány k posílení pozice jednotlivců, ne k jejich kontrole

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví a pandemického zákona obsahuje ustanovení, která jsou nepřípustným zásahem do oblasti ochrany osobních údajů. Navržené zásahy do ústavně garantových základních práv a svobod sice mohou být co do sledovaného cíle legitimní, ale jejich provedení tuto podmínku v některých případech nenaplňuje, říká předseda ČAK Vladimír Jirousek.
Dne 21. 5. 2021 schválila vláda novelu zákonů o ochraně veřejného zdraví a pandemického zákona. Návrhu byla předsedkyní Legislativní rady vlády udělena výjimka z mezirezortního připomínkového řízení, a návrh měl být projednáván ve stavu legislativní nouze, což nakonec sněmovna odmítla. Cílem návrhu zákona je stanovit právní rámec pro vydávání certifikátů fyzickým osobám osvědčujících skutečnost, že byly očkovány proti onemocnění covid-19, prodělaly onemocnění covid-19 nebo byly testované na přítomnost viru SARS CoV 2 nebo jeho antigenu. Důvodem předložení je, že materiál reaguje na situaci způsobenou epidemií onemocnění covid-19 a na připravované bezprostředně použitelné nařízení Evropské unie tzv. Digital Green Certificate. Jde v pořadí již o čtvrtou změnu tohoto zákona za posledních dvanáct měsíců.
„Respektuji potřebu Vlády ČR legislativně reagovat na probíhající pandemii covid-19 a provádět průběžně takové změny, které umožní celospolečensky lépe zvládnout tuto konkrétní situaci. Samozřejmě rozumím i nutnosti legislativní reakce na připravované přímo použitelné nařízení Evropské unie, tedy návrh Evropské komise – Nařízení EP a Rady o rámci pro vydávání, ověřování a uznávání interoperabilních certifikátů o očkování, testování a uzdravení za účelem usnadnění volného pohybu během pandemie covid-19,taktéž v návaznosti na potřebu snadného prokazování splnění epidemiologických podmínek nastavených pro přístup k některým druhům služeb, hromadných akcí a pod,“ konstatuje úvodem předseda ČAK Vladimír Jirousek.
Vakcinační registr
Jak dále uvádí, samotné kroky vedoucí k vydávání, ověřování a uznávání digitálního zeleného certifikátu proto nevnímá jako nelegitimní, jakkoli není jisté, zda v rychlosti připravený návrh zákona se skutečně pohybuje v rámci zákonných mezí a nedotýká se tímto celé řady práv, která spadají do katalogu základních lidských práv a svobod, a tudíž je nutné k nim přistupovat v mezích ústavnosti, nikoli pouze co do potřeby dosažení sledovaného cíle.
Aktuální návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví především zavádí povinnost poskytovatele zdravotních služeb provést zápis do centrálního „vakcinačního“ registru v rámci Informačního systému infekčních nemocí specifického pro onemocnění covid-19 zřízeného za účelem plnění úkolů orgánů ochrany veřejného zdraví a rozšiřuje oblast osobních údajů využívaných ze základních registrů státní správy a jiných agendových informačních systémů o nové položky, jako např. datum narození a rodné číslo, údaje o dokladech, o spřažených osobách (resp. vztazích mezi fyzickými osobami), údaje vztahující se k pobytu osoby (§ 47b). Osobní údaje, jejich zpracování a k tomu využívané technologie, by měly být používány spíše k posílení pozice jednotlivců než k jejich kontrole, stigmatizaci nebo utlačování, jako tomu bylo např. v případě používání lokalizačních údajů a nástrojů k trasování kontaktů v souvislosti s propuknutím onemocnění covid-19.
V každém případě je podle Jirouska absolutně nezbytné respektovat základní zásady ochrany osobních údajů, a to i v případě zpracování osobních údajů v souvislosti s opatřeními v rámci boje proti tomuto onemocnění. Vzhledem k tomu, že zpracování bude zahrnovat kromě jiného údaje o zdravotním stavu, je nutné si uvědomit, že se jedná o zpracování zvláštní kategorie údajů dle čl. 9 nařízení EP a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů, a takovéto zpracování vyžaduje vysokou úroveň zabezpečení a důraz na minimalizaci údajů. „Je tedy otázkou, nakolik daný návrh zákona o ochraně veřejného zdraví splňuje tuto podmínku, neboť novelizované ust. § 47b a nové ust. § 79 obsahuje neobvykle rozsáhlý rámec osobních údajů, který nemá v současně platném systému očkování (povinném) obdoby.“
Diskriminace
Jirousek kritizuje i změnu, která zakotvuje oprávnění orgánů ochrany veřejného zdraví vázat vstup na hromadné či soukromé akce nebo vstup do veřejnosti jinak přístupných prostor na prokázání skutečnosti, že se návštěvník těchto akcí a prostorů před vstupem prokáže jedním z navržených způsobů (tj. potvrzením o prodělání infekčního onemocnění, potvrzením o očkování proti infekčnímu onemocnění, potvrzením o absolvování testu nebo vyšetření na přítomnost původce infekčního onemocnění). Toto ustanovení přitom není zamýšleno pouze ve vztahu k současné situaci s onemocněním covid-19, ale i na situace, které by případně mohly vzniknout v souvislosti s jakýmkoli jiným známým nebo doposud neznámým infekčním onemocněním. „Domnívám se, že tato navrhovaná změna zcela nekoresponduje s ust. § 46 odst. 2 zákona o ochraně veřejného zdraví, které stanovuje, že pravidelnému ani zvláštnímu očkování není povinna se podrobit osoba, pokud je na základě lékařského vyšetření vůči konkrétní infekci imunní anebo lékařským vyšetřením byla zjištěna trvalá kontraindikace, tj. zdravotní stav, který brání podání očkovací látky. O těchto skutečnostech poskytovatel zdravotních služeb vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace. Kladu si proto otázku, zda navrhovaná změna zcela nediskriminuje takovéto osoby, které se nebudou moci nechat naočkovat z důvodu kontraindikace, neboť tato varianta není v daném ustanovení vůbec zmíněna. Domnívám se, že tuto zákonnou úpravu je nutné vzít v úvahu i při vakcinaci proti onemocnění covid -19.“
Závěrem pak předseda ČAK z důvodu současných kapacit očkovacích vakcín, technického či organizačního zajištění proto dospívá k názoru, že nelze zavádět takto rozsáhlé povinnosti, resp. opatření, která zvýhodňují určitou skupinu obyvatel, když není možné, aby veškeré možnosti byly dostupné pro celou společnost bez výjimek. Dále postrádá právní úpravu pro skupinu obyvatel, pro kterou daná vakcína není v současné době aplikovatelná (např. dětská populace). „Domnívám se, že zákon obsahuje ustanovení, která jsou nepřípustným zásahem do oblasti ochrany osobních údajů. Navržené zásahy do ústavně garantových základních práv a svobod sice mohou být co do sledovaného cíle legitimní, ale jejich provedení tuto podmínku v některých případech nenaplňuje. Navržená úprava nedává dostatečné záruky zákonnosti postupu orgánů veřejné moci a s tím spojenou dostatečnou ochranu osobních údajů. Veškerá nová oprávnění zasahující do takto obsáhlé oblasti, jakou ochrana osobních údajů je, vyžadují splnění celé řady podmínek spočívajících především v posouzení vlivu na ochranu osobních údajů, a to především v celém kontextu práv a svobod jedince.“
VLADIMÍR JIROUSEK, předseda ČAK
Foto 1: Pixabay
Foto 2: Poskytnuto Vladimírem Jirouskem
Zdroj: Dušan Šrámek


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama