e-news.cz - kurzy
Reklama

Češi mají majetek v nemovitostech

13.06.2021, Autor: Laura Feketeová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Češi mají majetek v nemovitostech

Podle aktuálního průzkumu společnosti EMA data odhaduje třetina Čechů hodnotu svého majetku na jeden až pět milionů korun. Dvě třetiny populace přitom kromě úspor vlastní také nemovitost, každý dvacátý ji používá jako investici. Nejvýhodnější jsou podle analýzy společnosti Lusq takové investice v regionech, konkrétně v Ústeckém kraji.
Úspory českých domácností podle ČSÚ za poslední rok v důsledku pandemie vzrostly o více než osmnáct procent. „Spotřeba domácností byla různými omezeními, povinnými home-office režimy i uzavřenými prodejnami velmi limitována. Bylo naprosto očekávatelné, že se prostředky Čechů díky této zadržené spotřebě ve velké míře přelijí do úspor,uvádí Petr Zámečník, analytik EMA data. Nejčastěji (v třiceti šesti procentech) tak nyní Češi podle aktuálních čísel společnosti EMA data disponují majetkem do výše 100 000 korun a v rozmezí od jeden do pět milionu korun (třicet procent). V této částce přitom Češi nemají jen úspory a investice, významný podíl tvoří i nemovitosti. Ty vlastní podle EMA data šedesát osm procent populace.

Nemovitosti Češi kupují pro vlastní bydlení i na investici
Češi nejčastěji v 54 procentech vlastní nemovitost, ve které zároveň bydlí. „Není překvapením, že nemovitosti vlastní především starší a vzdělanější populace. Má vyšší příjmy, a měla také více času si naspořit potřebné prostředky, ať již pro přímou koupi nebo jako základ pro hypotéku,“ upřesňuje Petr Zámečník.
Za poslední rok vzrostl také zájem o rekreační nemovitosti, které aktuálně vlastní osm procent Čechů. „Situace na trhu nemovitostí nahrávala koupi – vyšší úspory, extrémně nízké úrokové sazby a také zvýšený zájem o to, jak bydlíme, to vše se na nemovitostním trhu podepsalo. Kromě nemovitostí pro vlastní užívání také Češi začali objevovat nemovitosti jako investice, doplňuje Martin Viktora, jednatel EMA data. Podle průzkumu nyní za tímto účelem nemovitost vlastní šest procent respondentů.
Byt na investici se nejvíce vyplatí v Ústeckém kraji
V investičních nemovitostí mají prostředky vložené dvě pětiny (čtyřicet jedna procent) domácností s hodnotou majetku přesahující deset milionů korun a Pražané. „Vlastnit investiční nemovitost v Praze se ještě před dvěma lety jevilo jako výhra v loterii – ceny nemovitostí stále rostly a do Prahy proudily za památkami davy cizinců. Nedávné události ale ukázaly, že sázet jen na turismus není všespásné a taková investice se tak může vracet roky, pokud vůbec,“ vysvětluje Miloslav Lafek, CEO Lusq. Nemovitostní trh v Praze utrpěl pandemií zejména v oblasti nájmů, kdy se uvolnily byty dříve používané pro krátkodobé pobyty, a snížily tak ceny nájemného.
Místní trh je navíc dle odborníků dlouhodobě nadhodnocený až o dvacet pět procent. „Investice do pražských bytů v současné době nedává pro běžného člověka úplně smysl. A to i přes to, že vložit peníze takříkajíc do cihly je jinak velmi efektivní, zejména pokud slouží k dlouhodobému bydlení, říká Miloslav Lafek. Z analýzy, kterou v květnu provedla společnost Lusq, vyplynulo, že nejvýhodnější jsou investice v Ústeckém kraji. Aktuálně zde metr čtvereční bytu v osobním vlastnictví stojí 26 866 korun, přičemž republikový průměr je 57 075 korun. „I když se Ústecký kraj nezdá jako ideální místo pro investici do nemovitostí, je třeba si uvědomit širší kontext. Ústecký kraj má robustní revitalizační plány, plánuje obnovit jak urbanizované oblasti, tak zelené plochy. Ceny do budoucna budou zcela jistě stoupat, což už ostatně v meziročním srovnání pozorujeme,“ uzavírá Miloslav Lafek. Cena nemovitostí zde meziročně stoupla o 25,6 procenta.
Foto: Pixabay
Zdroj: Crestcom


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama