Vlastní bydlení si podle svých slov může dovolit třicet dva procent Čechů

03.05.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vlastní bydlení si podle svých slov může dovolit třicet dva procent Čechů

Skoro čtyři pětiny Čechů žijí ve vlastním a zbylá pětina by si tento sen také ráda splnila. Jenže finanční situace to umožňuje pouze necelé třetině českých domácností, které zatím ve vlastním nebydlí.
Přestože se to může zdát málo, na vlastní dům nebo byt podle svých slov paradoxně dosáhne více Čechů než před třemi lety. Nezměnila to ani koronavirová pandemie. Vyplývá to z průzkumu, provedeného pro největší digitální realitní službu Bezrealitky na platformě Instant Research výzkumné agentury IPSOS na vzorku 550 respondentů.
Za tři roky se na českém trhu s bydlením stalo mnohé. Zatím co průměrná mzda stoupla o dvacet sedm procent, průměrná cena českých nemovitostí nabízených k prodeji se zvýšila o celých šedesát tři procent. Vše tedy na první pohled nasvědčuje tomu, že možnost koupit si vlastní bydlení se Čechům vzdaluje. Přesto si dnes podle vlastních slov může nákup nemovitosti dovolit o tři čtvrtě Čechů více než tři roky zpět. Zatím co na začátku roku 2018 to bylo osmnáct procent, dnes je to již třicet dva procent z oslovených.
Pouze naprosté minimum z nich tak může učinit jen s pomocí úspor domácnosti. Z vlastních prostředků totiž mohou uhradit jen zlomek potřebné částky. Padesát jedna procent z nich má připravenu částku do jednoho milionu korun, zhruba čtvrtina pak v domácnosti zajistí úspory od jednoho do dvou milionů. Osmnáct procent zmiňuje, že má možnost zaplatit dva až čtyři miliony.
Zdaleka nejméně komplikovanou vidí svou cestu k vlastnímu bydlení respondenti mezi 27 a 35 roky věku – z této skupiny dotazovaných si vlastní bydlení může pořídit celých čtyřicet pět procent. Podobně jsou na tom o dekádu starší respondenti mezi 36–44 roky. Výzkum také ukazuje výrazné rozdíly mezi lidmi se základním vzděláním nebo vyučením na jedné straně a středním vzděláním s maturitou a vysokoškolským titulem na straně druhé.
Zajímavý je také další poznatek – skoro padesát sedm procent Čechů se shoduje, že koronavirová krize jejich plány v oblasti bydlení nijak nepoznamenala. Například nákup nemovitosti odložilo jen sedm procent dotazovaných.
Optimismus rostoucí navzdory zdražování může vypadat překvapivě. Češi však mají největší úspory od roku 1997, i přes problémy spojené s koronavirem většina z nich vychází s penězi lépe než před ním. Hypotéky zároveň nepřestávají být dostupné. Ve světle těchto poznatků je rostoucí počet Čechů, kteří si podle vlastního názoru mohou dovolit bydlení, pochopitelný. Zároveň však varuje, že tento stav nemusí trvat věčně. Hypotéky jsou dnes na svém minimu a vyrovnání firem s kovidem nás čeká teprve v následujících měsících. A ceny nemovitostí zároveň nepřestanou růst.
I to je možná důvod, proč si stále více Čechů myslí, že jejich děti takové možnosti v nákupu nemovitosti mít nebudou. Zatímco v roce 2018 dvě třetiny Čechů předpokládaly, že jejich děti nebudou mít s koupí vlastního bydlení problém, dnes je o tom přesvědčenou méně než šedesát procent respondentů.
Je však otázkou, nakolik bude u nastupující generace život ve vlastním standardem. Zejména ve velkých městech stoupá poptávka po nájemním bydlení. Jen za poslední čtyři roky v Česku zamířilo do nájmů o polovinu více lidí.
Nejlépe v Praze a Olomouci, nejhůře na Vysočině
Zdaleka nejoptimističtější jsou v možnosti koupit si vlastní bydlení v Olomouci – tuto možnost má podle svých slov čtyřicet dva procent tamních domácností. Stejně to vidí čtyřicet jedna procent Pražanů, a to přesto, že ceny bydlení v hlavním městě patří k nejvyšším z celé republiky. S 37,5 procenty se nad průměrem drží ještě obyvatelé Pardubického kraje. Na opačném konci žebříčku se hluboko pod průměrem nachází Vysočina. Vlastní bydlení si zde nemůže pořídit celých 84,5 procenta respondentů.
HENDRIK MEYER, CEO Bezrealitky
Foto: Pixabay
Zdroj: FYI


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Buřinka zlevňuje nezajištěné úvěry o 0,7 procentního bodu

13.01.2024, Autor: red

Stavební spořitelna České spořitelny snižuje od 12. ledna 2024 sazby u nezajištěných úvěrů, a to celkem o 0,7 procentního bodu. Sazba Úvěru od Buřinky nově činí 6,69 % při tříleté fixaci a 7,19 % po celou dobu splácení.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama