e-news.cz - kurzy
Reklama

Velký průzkum o cyklistice: Češi kola milují, jezdí na výlety i do práce

05.05.2021, Autor: red

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Velký průzkum o cyklistice: Češi kola milují, jezdí na výlety i do práce

S příchodem jara se na českých silnicích začíná objevovat stále více cyklistů. Jaký typ jízdních kol volíme nejčastěji, s kým rádi trávíme na projížďkách čas a kolik jsme ochotni do svého vybavení investovat? Změnil lockdown náš zájem o cyklistiku? To vše a mnohem více se dozvíte z velkého průzkumu společnosti Sazka.
Kolo je základ. Jezdí čtyři z pěti Čechů
Jarní počasí a kvetoucí příroda přeje všem venkovním aktivitám, což u cyklistiky platí dvojnásobně. Společnost Sazka provedla během dubna průzkum, kterého se účastnilo 1 100 respondentů z celé České republiky ve věku osmnáct až šedesát pět let. Dle odpovědí účastníků vyplývá, že celých osmdesát dva procent dotázaných se věnuje pravidelné jízdě na kole. Pouze šest procent přitom využívá kolo jako dopravní prostředek do práce, celých osmdesát dva procent respondentů se věnuje cyklistice ve volném čase a dvanáct procent Čechů dokonce jezdí v obou případech, tedy na cesty do zaměstnání i na projížďky za relaxem.
V oblibě jsou horská kola
Z pohledu života ve městě se může zdát, že jsou v módě hlavně designová kola, ovšem jak ukazují nejčastější odpovědi účastníků průzkumu, opak je pravdou. Ve čtyřiceti šesti procentech případů vládne v popularitě horské kolo, dvacet pět procent cyklistů potom volí silniční kola, dvacet dva procent treková kola a dalších šest procent si užívá pohodlnou jízdu na elektrokolech.

Zdroj: Sazka

Pokud jde o částky, které jsme ochotni investovat, vůbec na vybavení nešetříme. Jenom jedno procento dotázaných přiznalo, že si kolo půjčuje, ale až čtyřicet dva procent respondentů uvedlo, že dokáže utratit za kolo a vybavení až třicet tisíc korun.Dalších sedm procent dokonce až padesát tisíc korun a celá dvě procenta obětují i částky nad padesát tisíc korun, aby si dopřáli jenom to nejlepší, co svět cyklistiky nabízí.
„Zájem o kola v České republice každým rokem roste, díky covidové situaci je ještě více akcelerován, bohužel tato situace způsobila výpadky dodávek kol. Ovšem tento problém není jen v České republice, ale je celosvětový. Tuto situaci jsme vzhledem k loňskému roku předvídali, a proto jsme raději navýšili předobjednávky kol tak, abychom byli schopni uspokojit poptávku našich zákazníků,“ říká Martin Kudrna ze společnosti Bikero,největšího tuzemského prodejce kol.
Inspiraci na cyklistické trasy najdete zde.
Sport pro rodinnou pohodu, přátele i samotáře
Asi největší předností jízdy na kole je možnost přizpůsobit vyjížďky různým potřebám a situacím. Zatímco většina sportů je buď pro jednotlivce nebo pro kolektiv více sportovců, u kola si každý může vybrat, co mu nejlépe vyhovuje. Až čtyřicet osm procent Čechů má nejraději hlavně vyjížďky se svou rodinou, dalších dvacet dva procent potom na kolech rádi tráví čas se svými přáteli, cyklistiku ovšem milují i introverti a samotáři, kteří si užívají vyjížďku sami se svými myšlenkami. Dokonce třicet procent  dává přednost cestám bez doprovodu jako způsobu relaxace a oddychu. Měsíčně potom většinou ujedeme v průměru asi do padesát kilometrů, nicméně až dvacet šest procent z nás jezdí i 100 kilometrů a třináct respondentů nemá problém zvládnout každý měsíc i nad 100 kilometrů na cestách. Nejčastěji si své trasy volíme podle doporučení našich známých, ale oblíbené jsou i speciální weby a aplikace zaměřené na sport a cykloturistiku.
A kde hledat inspiraci? „Na našem portále Sport v okolí se snažíme Čechy neustále motivovat k pohybu. Najdete tam tipy na cyklistické trasy, informace o probíhajících závodech, náborech do klubů, a také sportovní rady od odborníků,“ říká Tereza Vyhnálková ze společnosti Sazka. Weby zaměřené na sport v současnosti sleduje jako hlavní zdroj pro své trasy asi devatenáct procent respondentů, osm procent účastníků průzkumu pátrá na sociálních sítích a pět procent využívá speciální mobilní aplikace.
Lockdown naše preference nemění, ale roste zájem o dovolenou na kolech
V posledním roce došlo k velkému omezení sportu z důvodu uzavření sportovišť a omezení nabídky společných venkovních aktivit. Co se týče cyklistiky, tak padesát devět procent z nás své cyklistické návyky i přesto nezměnilo a jezdí stále stejně, jedenáct procent potom tráví na kole více času, naopak třicet procent přiznává, že cyklistiku omezilo, ať už z důvodů, aby se vyhnuli zbytečným vyjížďkám mimo domov, nebo zkrátka jenom zlenivěli. Ovšem až šedesát dva procent dotazovaných plánuje strávit alespoň jeden až dva víkendy během léta na kole a z toho dvacet osm procent chce jezdit dokonce co nejčastěji, aby si užili aktivní tuzemskou dovolenou.

Zdroj: Sazka

Foto + Zdroj: PeprConsulting


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama