Savills: Objem realitních investic v České republice poklesl meziročně pouze o osm procent

05.05.2021, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Savills: Objem realitních investic v České republice poklesl meziročně pouze o osm procent

Celkový objem realitních investic v ČR dosáhl v prvním čtvrtletí roku 2021 úrovně 290 milionů EUR, jak uvádí nejnovější zpráva společnosti Savills. Bez mimořádné transakce prodeje portfolia Residomo v hodnotě 1,3 miliardy EUR je objem investic nižší meziročně pouze o osm procent.


Lenka Pechová, senior research analyst spol. Savills ČR a SR, říká: „Během prvního čtvrtletí letošního roku bylo uzavřeno třináct transakcí, což je o osmnáct procent více než před rokem. Stejně jako v předešlém čtvrtletí byly nejatraktivnějším sektorem na českém investičním trhu administrativní prostory, které přilákaly kapitál ve výši 163 milionů EUR, což představuje padesát šest procent z celkové čtvrtletní investiční aktivity. Průmyslové nemovitosti byly druhým nejatraktivnějších sektorem s podílem dvacet jedna procent.“
Tuzemští investoři získali deset z celkových třinácti nemovitostí, kdy tři z těchto nemovitostí se nacházely v Praze. Sedm z celkových třináct obchodů uzavřených během prvních třech měsíců letošního roku bylo v hodnotě do deset milionů EUR, zatímco tři transakce se pohybovaly v cenovém rozmezí padesát milionů EUR až 100 milionů EUR.
Výnosové míry (yieldy) z kancelářských a průmyslových nemovitostí kategorie „core“ v prémiových lokalitách se v prvním čtvrtletí nezměnily. U nejlepších kancelářských budov zůstaly na úrovni 4,10 procenta, i díky přetrvávající poptávce. Vysoká obsazenost a stabilní nájemné v prémiových průmyslových halách udržely odhadovaný yield kolem 4,25 procenta.

Zdroj: Savills

U nákupních center lze pozorovat mírné zvýšení yieldů, zatímco u prémiových maloobchodních jednotek zůstaly v prvním čtvrtletí beze změny.
Nemovitosti kategorie „core“ v prémiových lokalitách zůstávají nejžádanějšími, poptávka však i nadále převyšuje nabídku. Společnost Savills také zaznamenává zvýšený počet transakcí jejichž předmětem jsou mimopražské nemovitosti. Před příchodem pandemie COVID-19 představovaly pražské nemovitosti 55-75 procent všech transakcí uzavřených v daném roce.

Zdroj: Savills

Fraser Watson, ředitel oddělení investičního poradenství spol. Savills ČR a SR, komentuje budoucí vývoj na trhu: „Relativně nízký meziroční procentní pokles objemu transakcí je povzbudivým signálem, že trh je nadále v normálu a funguje v uspokojivé míře. Také přetrvávající poptávka ze strany investorů může vlastníky nemovitostí, kteří zvažují jejich prodej, jen těšit. Výhled transakční aktivity vnímáme pozitivně s očekávaným nárůstem investiční aktivity ve druhé polovině roku, jakmile se nejistota související s pandemií rozptýlí a pozornost se přesune k naplnění ročních akvizičních cílů.”
Foto: Savills
Zdroj: Savills Czech & Slovak Republics
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Zlevní od Nového roku byty?

22.11.2023, Autor: Z blogosféry

Senátem prošel konsolidační balíček, který byl navržen Poslaneckou sněmovnou. Tento návrh počítá pouze se dvěma sazbami DPH, a to se sníženou sazbou 12 % a základní sazbou 21 %. Znamená to tedy, že byty do 120 m2, které postaví a prodává developer, budou nově zatíženy jen 12% daní.

Odhad ceny nemovitosti: Na koho se obrátit?

09.08.2021, Autor: red

Ceny nemovitostí aktuálně rostou rapidním tempem. Dle ČSÚ nebylo zdražování cen bytů nikdy tak rychlé jako letos, zdražují přitom všechny typy nemovitostí. Možná jste jako vlastníci nemovitostí ztratili přehled o tom, jakou cenu by vaše konkrétní nemovitost na aktuální trhu mohla mít a možná vás to zajímá. Jak zjistit aktuální cenu vlastní nemovitosti? Koho požádat o odhad?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama